Miercuri,
04.12.2024
Innorat
Acum
2°C

Infografic: istoria votului sibian de la parlamentare. Au votat mereu „dreapta”, cu excepția anului 2000 când au votat PDSR și PRM

Infografic: istoria votului sibian de la parlamentare. Au votat mereu „dreapta”, cu excepția anului 2000 când au votat PDSR și PRM

De la 256 de mii de sibieni, câți au votat în 1992, în 2016 au mai ajuns la vot doar jumătate dintre acești, iar în 2020 au votat și mai puțini: 120.844 de persoane, 31,78% din totalul celor înscriși la vot.

În 1992 votau 80,76% din totalul sibienilor cu acest drept, iar dintre aceștia, 72.522 votau Convenția Democratică. La alegerile parlamentare de acum patru au votat în total, aproape tot atâția sibieni cât au votat cu CDR în 1996 - 106.932

FDGR a scăzut de la peste 22 de mii de voturi în 2004, doar în județul Sibiu, la mai puțin de 2.500 de voturi în 2016 și 1.145 de voturi în 2020.

Interesant este că la alegerile parlamentare, sibienii au votat mereu cu partidele care reprezentau dreapta politică. Excepția s-a produs în 2000, când 22,40% dintre sibieni au votat PDSR. Totuși, dreapta ”spartă” de atunci a acumulat peste 25% prin intermediul partidelor PD, APR, PNL și CDR 2000.

Citește și:

Alegerea primarilor Sibiului din ultimii 658 de ani. În 1541 primea câte o găină de la fiecare locuitor. Primul primar ales democratic a fost Șerbu, în 1992. Selecționat de ambasadorul SUA

1992

Primele alegeri libere aduceau la urne aproape toți sibienii cu drept de vot. Cu o participare de 80,75%, sibienii au mers de la început cu ”dreapta”. Din cei 256.685 de sibieni care au mers la vot, peste 64 de mii (28%) au votat cu Convenția Democratică. Mai mult decât FDSN și FSN la un loc – 22%.

La nivel național, câștiga însă stânga, în frunte cu Ion Iliescu. FDSN obținea 27,75%, iar FSN doar 10%.

1996

Patru ani mai târziu, CDR câștiga alegerile parlamentare cu 38% în Sibiu și cu 30% la nivel național. Se înregistra atunci și recordul, încă nedoborât, al participării la vot, la alegerile parlamentare. Au mers la urne peste 85% dintre sibieni și peste 76% dintre români. Au votat atunci o sută de mii de sibieni cu CDR, din cei peste 270 de mii de români prezenți la urne.

2000

După guvernarea slabă a convenției și după un mandat în care președintele Emil Constantinescu s-a declarat învins de ”sistem”, reculul dreptei s-a resimțit și în Sibiu.

A fost singura dată când social-democrații au obținut cel mai mare scor electoral dintre toate partidele. PDSR obținea în Sibiu 22,4%. PRM s-a ținut foarte aproape - 20,61%. Și FDGR obținea atunci un scor important – 8,92% din voturi pentru un singur parlamentar. Dreapta era divizată în PD, APR, PNL și CDR 2000, iar scorul total obținut de aceste patru partide depășea totuși 28%.

2000 a fost anul în care, la alegerile locale, Klaus Iohannis era pentru prima dată ales primar al Sibiului.

2004

Numărul sibienilor care aleg să voteze e din ce în ce mai mic, însă cei care pun ștampila pe Alianța DA, formată din PNL și PD au fost covârșitor. Din cei 217 mii de sibieni care au mers la vot, 80 de mii au votat Alianța DA. Cu 20 de mii mai puțini decât au votat CDR în urmă cu opt ani.

Pentru Uniunea Națională PSD+PUR au votat puțin peste 55 de mii de sibieni. La nivel național, însă rolurile erau schimbate. Social-democrații câștigau alături de PUR alegerile la nivel național și numai mișcările politice ale președintelui Traian Băsescu au reușit să schimbe majoritatea parlamentară.

2008

În 2008, liberalii și democrații obțin împreună în Sibiu un scor mai bun decât în urmă cu patru ani. PDL, vechiul PD la care s-au alăturat liberalii plecați din PNL avea atunci 41,48% din voturi, cel mai bun scor obținut de acest partid în istorie. Liberalii rămași în vechiul PNL aveau 17,28% din voturi, iar FDGR obținea primul declin. Aveau să obțină în acest an doar 5.689 de voturi, un sfert din numărul total de voturi obținut în urmă cu patru ani.

2012

În 2012, USL câștiga alegerile parlamentare așa cum nu a reușit nicio alianță până atunci. La nivelul județului Sibiu, USL obținea 51,15%, în timp ce la nivel național obținea 58,63%. ARD, alianța dintre liberali și țărăniști obținea la Sibiu cel mai bun scor de la nivel național – 21,26%. FDGR a reușit în acest an să-și dubleze voturile față de acum patru ani.

2016

Liberalii reușesc să obțină în 2016, pe plan local cel mai bun scor din țară și face din județul Sibiu singurul care mai opune rezistență valului național de simpatie pentru social-democrați. Cu toate acestea, ies la vot 139 de mii de sibieni, jumătate din cei care ieșeau la vot în anii 90.

PNL și USR reușesc să obțină în județul Sibiu din nou peste 50%, așa cum reușea Alianța DA, în urmă opt ani.

2020

Liberalii câștigau la Sibiu 41,97% din voturi, iar PSD era umilit la Sibiu (13,77%), în condițiile în care la nivel național partidul câștiga alegerile cu 28,5%. Scor peste media națională obținea și USR PLUS – 23,46%, față de cele 15 procente obținute la nivel național. Sunt alegerile care configurau parlamentul așa cum îl știm acum: cu un liberal, Constantin Șovăială, trecut la Forța Dreptei, cu cei doi parlamentari USR pierduți către PSD și Partidul Drept și cu doi parlamentari AUR scoși de organizația națională a partidului pe linie moartă.

După 32 de ani de la primul vot democratic pentru legislativ, sibienii rămân în zona politică în care au plecat. Sunt doar mult mai puțini care ies la vot și tot mai dezamăgiți.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Ilie Moromete

Acum 4 săptămâni

Sibienii sunt votantii de vis pentru ciuma galbena (si pentru fdgr-continuatorii grupului etnic german). Sunt atat de conservatori si consecventi (in prostia lor cand voteaza) incat parca nu vor sa vada nicicum ca ciuma galbena nu e decat o ciuma rosie plagiata, vopsita in galben. Sibienii, doar cand la propriu li se va lua vaca din batatura is vor da seama cu ce banditi spoiti au de a face.
Raspunde

Altul

Acum 4 săptămâni

Da, le vom da mereu în barbă la putiniști, că-s roșii, că-s haurii
Raspunde

Emil

Acum 4 săptămâni

Rotativa si migratia politica nu face diferente intre ciumatii dreaptei si ciumtii stangii.
Raspunde

Kukuruku

Acum 4 săptămâni

APR era de stanga, a lui Melescanu.
Raspunde

Kukuruku

Acum 4 săptămâni

E o nebunie totala ca multi romani sa se planga de cine e la putere, cine e in parlament etc, cand doar 33% merg la vot. Vai, ce dezamagiti sunt...macar sa mearga si sa voteze la intamplare daca sunt asa dezamagiti. Sau macar sa se vada ca-i intereseaza, dar ca protesteaza referitor la oferta, sa-si anuleze votul. Adica sa ai prezenta de 80%, dar doar 33% sa fi votat cu cineva. Dar sa nu mergi la vot si dupa aia sa fii nemultumit e noaptea mintii.
Raspunde

Barosanu

Acum 4 săptămâni

De ce ar fi „noaptea minții” să nu mergi la vot, dacă nu te reprezintă niciunul dintre candidați? La ce ar folosi să mergi la vot ca să votezi „la întâmplare” sau să-ți anulezi votul? Crezi că impresionezi pe cineva cu „protestul” tău?

Raspunde

Rosu

Acum 4 săptămâni

Asa-i, Barosane. Indiferent cine castiga, in acest fel poti latra la toti de pe margine.

Raspunde

Kukuruku

Acum 4 săptămâni

Ca sa arati ca nu te reprezinta nici unul, nu ca nu te intereseaza!
Raspunde

Nu

Acum 4 săptămâni

Nu, curucu, că dacă îți anulezi votul cei aleși sunt aleși în alegeri la care au participat 66% din alegători, nu 33%. Astfel îi legitimizeze pe ticăloși, pricepi?
Raspunde

Kukuruku

Acum 4 săptămâni

Nu, pentru ca se va comunica ca jumatate din cele 66% sunt anulate si va fi un mare scandal. Mult mai mare decat daca e prezenta de 33%...dupa cum s-a vazut, nu a fost absolut nici o agitatie ca prezenta a fost mica, calm si liniste. I-a durut undeva ca nu i-ati legitimat , cica. Dar niste alegeri in care jumatate din voturi sunt anulate nu s-a mai vazut nicaieri si niciodata. S-ar discuta in toata lumea. Alegerile cu prezenta mica sunt ceva banal, nu rezolvati nimic, nu se deschide nici macar vreo discutie serioasa. Daca o tineti tot asa, e absolut degeaba. 100% Altfel mai aveti o sansa, daca creati o situatie noua.
Raspunde

AndreiM

Acum 4 săptămâni

Din toata multitudinea de partide si partidute aparute dupa "levolutie", singurele partide cu program de dreapta au fost PNT (cu Coposu nu cu Emil Constantinescu), PRM (desi Vadim era un comunist securist, a fost pus sa mimeze politica de dreapta) si acum AUR. In rest TOATE sunt ciume de stanga. Toate programele si politicile partidelor si partidutelor securicilor sunt DE STANGA si de EXTREMA STANGA. De la PSD, PNL, PD, PDL ( toate de stanga), USR (de extrema stanga). Toate partidele liberale create de masonerie la si de la 1848 incoace sunt de stanga, progresiste si asa au fost de la inceput. Lor li se opuneau partidele conservatoare, de dreapta, din care astazi, multe au disparut. Politica globala de astazi este progresista, adica de stanga, cu toate ca insista in mod ticalos sa se numeasca "de centru" sau chiar au tupeul si nesimtirea sa isi spuna "de dreapta". Ca asa zisi ziaristi ar trebui sa cunoasteti ce inseamna principiile de stanga si cele de dreapta, dupa peste 30 de ani de libertate. Dar nu cred ca nu stiti. Cred ca sunteti ciume USR-iste, extremiste si marxiste, si umblati cu cioara vopsita si aveti ordin pe unitate sa ne spuneti cum stanga este dreapta. Noroc ca oamenii nu mai sunt atat de ignoranti cum erau pe vremuri, si pricep mai bine ce inseamna stanga si dreapta politica. AUR este singurul partid parlamentar DE DREAPTA. Daca Sibiul ar fi fost conservator, ar fi votat masiv cu AUR. Dar nu este. Din pacate, Sibiul de odinioara a ajuns Hermannstadt, oras progresist, globalist, corporatist, trotinetist, de fite, cu mentalitate de stanga si voteaza la fel cum gandeste, cu ciumele progresiste, chiar daca multi sunt inca pacaliti ca stanga este dreapta.

Raspunde

AndreiM

Acum 4 săptămâni

Conform recensamantului din 2022 suntem 19,05 milioane oameni. (cifra care corespunde si cu datele de la ONU despre tara noastra) https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/recensamant-2022-romania-are-19-053-815-locuitori-tara-noastra-a-pierdut-peste-un-milion-de-locuitori-fata-de-acum-10-ani-2199695 Conform Autoritatii Electorale Permanente, romani cu drept de vot sunt 18,99 milioane. https://www.activenews.ro/stiri/Comunicat-de-presa-privind-numarul-total-de-cetateni-cu-drept-de-vot-inscrisi-in-Registrul-electoral-la-data-de-30-septembrie-2024-192380 Se mai stie ca sunt platite 3,6 milioane de alocatii pentru copii si tineri. https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/7151-cp-majorare-alocatii-copii-04012024 La link https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1126&langId=ro&intPageId=4747 se spune: „Alocația de stat se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 ani care au reședința legală în România. Tinerii care au peste 18 ani și care urmează cursuri de învățământ liceal sau profesional beneficiază, de asemenea, de alocație până la terminarea studiilor. Alocația nu se acordă tinerilor care repetă anul școlar, cu excepția celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical. Tineri cu dizabilități cu vârsta mai mică de 26 de ani care urmează o formă de studii preuniversitare. Copilul este titularul dreptului la alocația de stat. Sa zicem ca estimam la un 0,5 mil cei care pot primi alocatie si peste 18 ani. Rezulta ca sub 18 ani, adica fara drept de vot, ar fi 3,1 milioane. De aici conform datelor oficiale, rezulta ca numarul celor care au drept de vot este: 19,05 mil (populatia tarii) – 3,1 mil (persoane sub 18 ani) = 18,99 mil persoane cu drept de vot?! Dar dupa artimetica de clasa a 3-a rezulta ca sunt, de fapt, 15,95 mil votanti. Adica o diferenta de 3 mil fata de datele oficiale. Unde sant acestia? In ce buzunar se afla? Cel mai probabil in buzunarul sts-ului, care el numara, el centralizeaza, el da cu capul, plasand cele 3 mil de voturi dupa cum vrea muschii lui sau ai altora.

Raspunde

Aci Duțu

Acum 4 săptămâni

Faci fractură de logică pentru a te băga în seamă. că vai ce ai descoperit tu. Gaura din macaroană ai descoperit. Recensământul se desfășoară doar pe teritoriul țării, deci 15 mil doar cei care locuiesc aici. AEC îi are pe listă pe toți cei cărora Evidența populație le-a eliberat un act de identitate românesc. Același ONU de care zici, apreciază că aprox 4 mil de cetățeni români (incl. cei cu dublă cetățenie) locuiesc în afara granițelor. No acum adu-ți aminte de cunoștințele de aritmetică și mai socotește odată, vezi dacă-ți iese.
Raspunde

Pol-Pot

Acum 4 săptămâni

In perioada comunista se putea vota? Populatia il vota pe Ceaușescu? Ma îndoiesc ca majoritatea il vota! Important e cine numara voturile. Asa e si acum. La alegerile locale, in țară,s-au vazut cazuri de "greseli" de numarare. Iar in Sibiu, un numar suspect de voturi au fost anulate, voturi care sigur nu erau pentru echipele castigatoare. Deci, numic nu e nou la numaratoare. Si important e cine numără. Singura solutie e prezenta masiva - caz in care se "ajustarea" la numaratoare e mai dificilă.

Raspunde

@Pol-Pot

Acum 4 săptămâni

Da se vota si pe timpul lui Ceausescu...la 4 ani. Era obligatoriu. Și era un singur buletin de vot si un singur candidat pentru președinte.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

BOR SEC

Acum 4 săptămâni

Cine naiba mai merge sa voteze cand toate partidele sunt controlate de de bilaterala BOR -SEC . Dar absolut toate partidele trebuie sa aiba stampila APROBAT de la cele doua institutii ca sa poate participa . Numai sosocarii sunt de capul lor , in rest toti sunt sau au legaturi ierarhice cu cioara bicefala.
Raspunde

AndreiM

Acum 4 săptămâni

Dar primul comentariu cu ciumele de stanga, unde este, domnule Bratu? V-a stat in gat? De ce nu l-ati publicat? Marxisti USR-isti ce sunteti, cenzori si dictatori...
Raspunde

Cetateanul Surmenat

Acum 4 săptămâni

dacă l-ai citit pe Caragiale, problema votului nu este nouă, românii ori nu merg la vot că nu înțeleg valoarea democratică a votului, ori votează aiurea, nu mai votați oameni care nu au făcut nimic în viata lor și după aia va mirați ca nu fac nimic mai departe, tot la Sibiu este exemplul unui om care din nimic a făcut 6 case, nimic personal doar ca 10 ani de nimic se simt și se văd. E foarte dificil să se fraudeze voturile, doar ca ți se prezintă candidații, ți se repeta prin sondaje făcute la comanda niște procente fantasmagorice si cetățeanul votează din inerție cu mâna nu și cu mintea și atunci e o democrație orchestrată și nu una reală. Un candidat bun trebuie să vină cu un program politic real și cu un portofoliu de realizări reale, ca dacă votezi o poză și un rânjet tâmpit, atunci iți meriți soarta, laptele vărsat e vărsat și anii pierduți sunt duși ... În primele şapte luni din 2024, datoria externă totală a crescut cu 10,247 miliarde euro, până la 180,330 miliarde euro, astea sunt date reale.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus