Duminică,
27.04.2025
Ploi Moderate
Acum
7°C

Bursa socială pentru studenți a crescut cu 25 de lei. La universitatea din Sibiu aproape 800 de tineri primesc această bursă. Un student contestă modul de acordare

Bursa socială pentru studenți a crescut cu 25 de lei. La universitatea din Sibiu aproape 800 de tineri primesc această bursă. Un student contestă modul de acordare

Senatul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) a aprobat recent, în unanimitate, modificarea cuantumului bursei sociale de la 900 lei la 925 lei pentru anul universitar 2024-2025. Decizia vine după un ordin emis de ministrul Educației. La începutul acestui an, senatorii universității au respins solicitarea unuia dintre reprezentanții studenților în Senat, de creare a unei comisii care să analizeze modul de acordare a burselor sociale.

Anul trecut, conducerea universității din Sibiu a adoptat un nou regulament pentru acordarea burselor studenților, aducând mai multe modificări față de regulamentul anterior. S-a întâmplat după ce la începutul lunii octombrie 2023 Ministerul Educației a aprobat noile criterii de acordare a burselor, iar începutul de an universitar i-a surprins pe studenți fără burse în conturi

Noul regulament a adus schimbări semnificative. O noutate importantă este introducerea bursei de excelență olimpică/internațională, destinată studenților premiați la concursurile școlare internaționale (care e stabilește la începutul fiecărui an universitar). De asemenea, cuantumul burselor de performanță a fost majorat la 1200 lei și 1500 lei, respectiv, pentru diferite categorii de realizări academice și extracurriculare. Totodată, bursele sociale au fost de asemenea majorate la 900 lei, de la 580 de lei. În iulie 2024, documentul a fost adoptat din nou, într-o nouă formă, dar păstrând majoritatea prevederilor.

Luna trecută, pe 24 octombrie 2024, ministerul a aprobat cuantumurile burselor de excelență pentru acest an universitar, ordinul incluzând și un punct prin care este anunțată și modificarea bursei sociale – aceasta a fost stabilită la 925 de lei. Conform documentului, decizia a fost luată după propunerea Comisiei Naționale pentru Finanțarea Învățământului Superior.

Conform datelor ULBS, transmise la solicitarea Turnul Sfatului, universitatea din Sibiu acordă anul acesta universitar un număr de 780 de burse sociale, în cuantum de 925 lei, reieșind un total de aproape 8,7 milioane lei.

Regulamentul ULBS prevede că beneficiarii burselor sociale pot fi:

a) studenții orfani de unul sau ambii părinți, studenții care provin din familii monoparentale sau studenții proveniți din centre de plasament și care nu realizeaza venituri peste plafonul pentru acordarea bursei sociale;

 b)studenții bolnavi de tuberculoză, care se află în evidența unităților medicale, pe perioada tratamentului tuberculostatic, diabet insulinonecesitant, boli maligne, sindroame de malabsorbție severe, boală cronică de rinichi în program de dializă, astm bronșic persistent moderat sau sever, epilepsie grand mal, cardiopatii congenitale, hepatită cronică cu fibroză avansată (stadiu F3 sau F4), glaucom, miopie gravă, boli imunologice autoimune forme severe, boli rare, tulburări din spectrul autist, boli hematologice severe care necesită tratament continuu sau spitalizări frecvente, surditate bilaterală, fibroză chistică, cei infectați cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA și cei cu deficiențe locomotorii severe, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie” având ca documente justificative „certificat de la un medic de specialitate, altul decât medicul de familie, în care să se prezinte evoluția și tabloul clinic al problemei medicale de care suferă studentul și care se încadrează în afecțiunile medicale mai sus menționate sau certificat de încadrare în grad de handicap;

c) studenții a căror familie nu a realizat în cele 12 luni înainte de începerea anului universitar un venit lunar net mediu per membru de familie mai mare decât salariul de bază minim net pe economie.

La începutul acestui an, unul dintre membrii Senatului, studentul Sebastian Streja, a acuzat conducerea universității de „încălcarea legislației” prin faptul că „nu acordă burse sociale studenților înmatriculați pe locuri cu taxă și discriminează studenții făcând diferență între taxă și buget și la acordarea burselor de performanță 1”.

Într-un e-mail transmis de acesta pe adresa redacției, studentul face referire la articolul 22 din documentul care stabilește criteriile generale de acordare, la nivel național: „Nu pot constitui criterii de acordare a oricărui tip de burse provenite din fonduri de la bugetul de stat: vârsta, sexul, religia, rasa, naționalitatea, cetățenia, orientarea sexuală, apartenența politică a candidatului sau a familiei acestuia, apartenența la organizații legal constituite ori cu activitate conformă cu legislația europeană în vigoare, numărul de ani petrecuți în alte instituții de învățământ, studiile efectuate în străinătate, forma de finanțare și nici accesul la burse din alte surse”.

Totodată, menționăm că documentul prevede că bursele sociale „au rolul de a asigura condiții minime de subzistență, de a facilita accesul și de a menține în sistemul de învățământ superior de stat studenții proveniți din medii socioeconomice defavorizate, din familii defavorizate și din centre de plasament, în vederea parcurgerii programelor de studii universitare la care sunt înscriși” și că acestea sunt acordate din fonduri de la bugetul de stat, pe bază de cerere, în funcție de situația socioeconomică a familiei studentului, de criteriile generale stabilite prin ordinul ministrului Educației și criteriile specifice elaborate conform metodologiei proprii a instituției de învățământ superior de stat.

Studentul afirmă că a dus o corespondență lungă cu reprezetanții conducerii universității, precum și cu Ministerul Educației, dar și cu alte universități din țară, pentru a obține răspuns la întrebarea - dacă studenții de la taxă pot obține bursa socială și din ce buget este acordată aceasta. Toate nemulțumirile sale au fost descrise într-un document, pe care l-a numit „memorandum”, și pe care l-a prezentat într-o ședință a Senatului ULBS din februarie. Acesta a solicitat și crearea unei comisii speciale temporare care să investigheze chestiunea semnalată. Solicitarea acestuia a fost respinsă.

captură din hotărârea Senatului din 22.02.2024

În acest context, reprezentanții ULBS ne-au transmis că „universitatea noastră acordă anul acesta un număr de 42 de burse de performanță (în valoare de 1200 de lei/lună timp de 12 luni) și 110 burse ULBS, care acoperă taxele de școlarizare ale studenților înmatriculați pe locuri cu taxă, în cuantum total de peste 1.000.000 de lei, o creștere semnificativă față de anul universitar precedent (când bugetul alocat acestor tipuri de burse a fost puțin peste 300.000 de lei). Acest cuantum reprezintă peste 5% din venituri proprii provenite din taxele de școlarizare”.

Foto principală: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus