Probabil cel mai bun exemplu este al lui Mircea, sibian care muncește de zece ani în Germania: era atât de sigur că va fi votat masiv Călin Georgescu, încât duminică nici nu a mai ieșit să-l voteze.
Într-un Sibiu în care – la fel ca în toată țara – numele lui Călin Georgescu a apărut meteoric în câteva zile, i-am căutat pe cei care prin vot l-au transformat în candidatul principal pentru președinția încă deținută de Klaus Iohannis.
Am discutat cu unul dintre liderii protestelor prin care fermierii și transportatorii din Sibiu s-au mobilizat la începutul acestui an. Nu a dorit să își facă publică identitatea dintr-un singur motiv: „Am treabă, iar dacă apar cu numele parcă văd că o să mă tot sune din partea presei. Și nu am atâta timp”.
În fața liderului protestatar, numele Călin Georgescu a apărut pe TikTok în toamnă, o dată cu campania de strângere de semnături. „Eu l-am văzut pe TikTok, că nu am avut de unde să-l văd din altă parte. Chiar am vrut inițial să mă implic și eu, să strâng semnături, dar până la urmă am decis să nu mă expun. Dar apoi am văzut mobilizare, am văzut că s-au strâns semnăturile necesare, am discutat și cu cei din familia mea despre acest candidat. Când vedeai ce papagali sunt restul... Și toți din jurul meu aveau o părere bună despre Călin Georgescu. Am început să ne interesăm despre el și știți cum e, mai apoi, pe TikTok, numai despre Călin Georgescu am început să primesc informații, că știți, de cauți ceva tot aia îți apare”.
Realitatea despre care vorbește Georgescu
Despre pozițiile filoruse ale lui Călin Georgescu, liderul din rândul protestatarilor retează scurt discuția: „Să vedem dovada! Nu doar vorbe”. Scurtul dialog, de exemplu, de la Digi24, în care Georgescu refuză să răspundă la întrebarea dacă îl admiră pe Putin e considerată o secvență insuficientă pentru a ilustra atitudinea anti-occidentală a lui Georgescu.
Între femierii din Sibiu, care au protestat la începutul anului, s-au răspândit amplu mesajele de pe TikTok ale lui Călin Georgescu. Foto: Turnul Sfatului
„Realitatea este alta, pe care ceilalți, voi, nu o vedeți, deși noi am ridicat-o la proteste: deși noi avem agricultură, ceea ce e bun dăm la alții, de la care noi luăm resturile. Ajungem să vindem grâul cu 80 de bani kilogramul, deși grâul nostru este de calitate superioară, are proteină, are tot ceea ce îi trebuie. Pentru toate astea Călin Georgescu are răspunsuri. Sloganuri? Nu, nu sunt sloganuri, urmăriți TikTok-urile, Călin Georgescu știa și știe să răspundă. Poate e răul cel mai mic, dar trebuie să dăm o șansă la ceea ce este nou. Despre Lasconi nu știu nimic, doar că a fost la Masterchef. Eu nu mă uit la televizor, dar cunoștințele mele care se uită îmi tot ziceau că nu apare la televizor, că de ce nu este invitat, că nu apare în sondaje, nu merge la dezbateri. Păi, nu mergea, deoarece presa este cumpărată, părerea mea: pe Călin Georgescu nu-l dădeau deloc. L-am dat noi”.
Viorel Teacă: interviul cu Georgescu a strâns cei mai mulți urmăritori
Viorel Teacă este un fost polițist sibian a cărui prezență pe rețele de socializare adună către trei milioane de urmăritori (pe YouTube, Facebook și TikTok). La contul lui de TikTok sunt trimis de către liderul fermierilor protestatari din Sibiu, pentru un scurt video despre cum - cu ajutorul inteligenței artificiale - a fost modificată o parte din interviul luat de Teacă lui Georgescu: acesta prezenta o carte despre care, în versiunea falsificată, era vorba de o carte masonică.
„Eu nu îi cunosc pe niciunul dintre candidați. Dar, acum vreo săptămână, într-un live mă tot întrebau unii și alții de ce nu îl chem pe Călin Georgescu la un interviu. În glumă am întrebat dacă vor să fac un podcast cu Georgescu și au fost multe răspunsuri pozitive. Prin urmare, le-am scris tuturor candidaților la președinție – mai puțin lui Cristian Diaconescu, de la care nu am găsit contact – pentru a-i invita la pod-cast. Au acceptat și am făcut interviuri live cu Mircea Geoană, apoi cu George Simion, după care cu Ana Birchall, Călin Georgescu fiind ultimul care a acceptat. Eu nu mi-am anunțat niciun candidat preferat. Interviul cu Călin Georgescu a strâns cei mai mulți urmăritori, la final au fost 300.000. Și da, doar referitor la acest interviu mi-a fost semnalat că o parte a fost modificat. Prin urmare, am considerat normal să reacționez și să atrag atenția asupra acestei denaturări”.
Viorel Teacă. Foto: Turnul Sfatului
Teacă arată că, la fel precum mulți politicieni din România, rețelele de socializare sunt o zonă necunoscută pentru o bună parte din locuitorii acestei țări.
„Credincioșii erau bucuroși că a apărut un candidat care să vorbească despre Dumnezeu
Prin diferite voci de la nivel central s-a răspândit și vestea unei posibile implicări a preoților Bisericii Ortodoxe Române în răspândirea mesajelor lui Călin Georgescu. Discuția pe acest subiect am purtat-o cu un preot care zilele acestea a început să afle despre ecourile pe care Călin Georgescu le are în rândul enoriașilor. Din cele aflate lucrurile sunt invers decât supozițiile: între preoții ortodocși nu a existat val de susținere pentru Călinescu, despre care s-a auzit tot numai în preajma campaniei electorale. „Nu au fost mulți, dar câțiva credincioși au început să îmi trimită linkurile unor video-uri (nu de pe TikTok, ci de pe YouTube) cu diferite discursuri ale lui Georgescu. Credincioșii erau bucuroși că a apărut un candidat care să vorbească despre Dumnezeu și despre credință, de aceea îmi trimiteau imaginile. Asta în contextul în care cunosc mulți oameni din parohia noastră care au rude sau prieteni în străinătate care își doresc să se întoarcă acasă. Iar pentru această categorie de oameni, discursul lui Călin Georgescu este ceea de doreau să audă. Mesajul său a prins și în contextul în care ceilalți candidați au fost cum au fost, apoi a fost și documentarul Recorder. Și așa am ajuns să văd, aseară (ziua alegerilor – n.r.) un video transmis în direct la care apăreau în fiecare secundă comentarii «votăm Georgescu!». Nu îmi venea să cred. Știți cum am văzut eu situația aceasta? Mie îmi pare că discursul lui Georgescu aduce și prin atitudine și prin ton cu rolurile lui Sergiu Nicolaescu în filmele istorice: e Mesia care a apărut pe neașteptate. O mare surpriză! Și una dureroasă”, spune preotul.
Atât el, cât și alți preoți ortodocși atrag atenția asupra a ceea ce consideră o insuficientă cunoaștere a personajului Călin Georgescu, fapt care îl transformă pe acesta în candidatul „cel mai puțin rău”.
De loc dintr-un sat sibian, Mircea (numele real este altul) locuiește în Germania de aproape zece ani. Are planuri clare de a se reîntoarce în țară și se numără printre cei care l-au votat pe Georgescu deoarece vorbește bine nu doar despre agricultură, ci și despre Ucraina. „De ce să tot ajutăm noi Ucraina? Noi vrem să trăim în România și de țara asta trebuie să avem grijă și să avem pace”, preia Mircea din discursul lui Georgescu. Despre care a auzit pe TikTok. „Toată lumea îl votează”. În ziua votului a fost în țară, în România. Nu s-a dus să voteze, era convins că Georgescu va câștiga.
Profesor universitar: „Nu e un soi de aroganță aici?”
Minodora Sălcudean este profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Asistență Socială, Jurnalism, Relații Publice și Sociologie a Facultății de Ștințe Socio-Umane din cadrul ULBS. A studiat și publicat studii referitoare la comportamentele sociale „în era web-ului participativ”. „Cred că mulți dintre noi, cei care ne uităm constant pe cifrele din social media și care știam că vizibilitatea și popularitatea lui Călin Georgescu au crescut fulminant, mai ales în ultimele luni, am tratat acest lucru ca pe o realitate paralelă. Pur și simplu ni s-a părut neverosimil. Trebuie să admitem că am tratat ascensiunea acestui personaj politic ca pe o ficțiune rizibilă, nu ca pe un fenomen socio-politic demn de toată atenția. Și, într-un fel, consider că e impardonabil. Mai ales că aveam cazul recent al lui Alexandr Stoianoglo, din Republica Moldova. Păi, și nu e un soi de aroganță aici? La fel a făcut și media mainstream. Nu a luat deloc în serios ubicuitatea lui Călin Georgescu de pe TikTok. Mulți jurnaliști relevanți au rămas captivi în formula anacronică a episoadelor electorale în care discursul televizual construia realitatea dominantă. Ori se știe și asta: din ce în ce ai puțin oameni se uită la televizor, din ce în ce ai mulți se uită la video-uri scurte pe YouTube sau TikTok. De aceea, o tactică de manipulare care a dat roade a fost preluarea unor informații neverificate, cu potențial viral, apărute la TV și ulterior convertite în video-uri extrem de populare pe rețele”, descrie Minodora Sălcudean o parte din rețeta care a dus la creșterea popularității candidatului Călin Georgescu.
Minodora Sălcudean. Foto: Facebook / Minodora Sălcudean
Rețeta despre care vorbește profesorul universitar sibian este potențată și de lipsa de reglementare a conținutului politic prin rețelele sociale. „Obiectiv vorbind, celebritatea lui Călin Georgescu pe TikTok (rețeaua care a crescut cel mai mult, oricum, în 2024, conform datareportal), gonflată artificial și de algoritmi, firește, este rezultatul mai multor factori. Unii dintre aceștia țin de caracteristicile și funcționalitatea rețelei sau de habitudinile utilizatorilor de producere și consum media. Dacă mai adăugăm vidul de reglementare privind conținuturile politice în context electoral, amploarea dezinformării digitale și amplificarea fără precedent a utilizării a hashtag-urilor, putem înțelege cum o rețea ca TikTok poate face dintr-un candidat marginal unul de top. (Spre exemplu, din septembrie 2024 până ieri, hashtag-ul #calingeorgescu a câștigat 120 de milioane de urmăritori, conform unei analize Expert forum). Desigur, poate că cei mai importanți factori sunt cei de natură socială și psiho-socială: sărăcia, greutățile vieții de zi cu zi, scăderea dramatică a nivelului de trai în România, frica oamenilor de război, insecuritatea etc, factori pe care un discurs populist, suveranist, cu accente providențial-mesianice și naționalist-xenofobe le-a exploatat din plin”, adaugă Minodora Sălcudean.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: preoti calin georgescu , sibieni votat georgescu , alegeri prezidentiale sibiu , Călin Georgescu
Vizualizari: 6700
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Florin alexandru
Acum 2 ore
Nustiu
Acum 3 ore
Aurel Metrescu
Acum 3 ore
Hermannstädter