Luni,
09.12.2024
Ceata
Acum
1°C

Aveți încredere-n români și nu-i mai credeți proști!

Aveți încredere-n români și nu-i mai credeți proști!

Cei care cred că majoritatea activă a electoratului din țara asta e proastă se înșală amarnic.

Rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale este cel mai bun exemplu: degeaba au tot mutat după cum au crezut ei că le cad mai bine datele alegerilor, degeaba au tot țesut scenarii cu Ciolacu – Ciucă - Simion – Șoșoacă, degeaba au risipit zeci de milioane de euro (din banii tuturor, din păcate), că la teatrul de păpuși regizat de Iohannis n-a mai cumpărat nimeni bilete. Planul unui viitor guvern cu aceleași figuri detestate ale PSD-PNL la înaintare a fost spulberat definitiv, cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare. Iar asta s-a întâmplat prin votul majorității românilor, prin urmare, de unde atâta supărare?

E adevărat, în scenă a și apărut „meteoric” Călin Georgescu. E ditamai subiectul și discuția despre modul în care a crescut peste noapte acest personaj, necunoscut pe fond pentru aproape toți dintre cei care l-au votat. E grav că omul încă nu iese la dezbateri reale și se ascunde după sloganuri, fără a putea vedea cât de mult izolaționism și tot ceea ce derivă de aici este, de fapt, în sufletul lui. Dar oamenii care l-au ales au făcut-o pentru că așa cred ei că o să le fie lor mai bine și, implicit, țării acesteia. Și pentru că și-au dat seama că oferta reprezentată de clasa politică aliniată în spatele cuplului Ciolacu – Ciucă nu e de acceptat.

Iar tocmai acum, când oamenii au puterea la ei prin faptul că trebuie să voteze și tocmai acum când valoarea acestui vot este conștientizată de tot mai mulți, tocmai acum se trezesc instituțiile căpușate de PSD – PNL să facă tot circul ăsta, cu renumărări de voturi, cu posibile anulări de alegeri...

Duminică sunt iar alegeri și încă păpușarii zilei se joacă cu focul, dar o fac pe lângă propria valiză: pentru că tocmai incapacitatea PSD – PNL de a fi menținut ori creat instituții care să funcționeze, care să prevină ori să rezolve rapid astfel de situații precum cele pe care le traversăm, tocmai lipsa de comunicare, mojicia, tocmai acestea vor fi sancționate de majoritatea sănătoasă la cap din țara asta la imediatele alegeri.

E disperare în rândul celei mai mari părți a clasei politice. Iar în disperarea lor, politicienii aflați încă la putere îi iau în continuare pe români de proști, lucrând la scenariile care alcătuiesc circul din zilele acestea și crezând că regizorii și actorii nu vor fi sancționați.

Să nu cădem în groapa în care sunt și politicienii care ne cred proști. Da, este justificată îngrijorarea multora dintre românii referitoare la tensiunile sociale: suntem între trei duminici în care se votează la rând (deocamdată), la finele unui an în care numai despre alegeri și schimbări ni s-a tot vorbit din toate părțile, iar instituțiile statului fac circ, cu un război la graniță care a recăpătat amploare în discursul public.

Și în toată această îngrijorare văd și tendințe de radicalizare a discuțiilor între oameni, semne de panică chiar, generate de lipsa de încredere în majoritatea sănătoasă la cap a locuitorilor acestei țări.

Dar de ce nu am avea încredere în faptul că în țara asta majoritatea celor care votează aleg bine și știu ce trebuie pentru viitorul nostru, al tuturor? De ce să ne îndoim de faptul că majoritatea românilor din țara asta e sănătoasă la cap, din moment ce la primul tur al prezidențialelor cuplul Ciolacu – Cuică – ilustrativ pentru cei care fac politică în disprețul alegătorilor - a fost trântit la vot precum niciodată cei asemeni lor în ultimii 35 de ani?

Că a crescut în rezultate și oferta suveranistă, populistă și de extremă dreapta? Păi, asta se întâmplă demult în toată Europa occidentală, așa arată în prezent „o țară ca afară”, cu extremiști și populiști ocupând tot mai multe fotolii în parlamente. Iar în cazuri precum Austria sau Italia, chiar la conducerea guvernelor.

Fără să am deloc în vedere calitatea politicienilor precum Georgescu sau Simion, cei care au votat numele acestora nu sunt români proști. Ei sunt români care nu s-au regăsit între alte oferte politice, oameni care nu s-au simțit ascultați și reprezentați până acum, oameni pentru care nici alte multe categorii de români nu au avut urechi sau ochi. Prin votul dat încearcă să se facă și ei auziți, iar părerea lor luată în calcul. Au ales și ei „răul cel mai mic”. Sunt oameni care – cu excepția unor exaltați - își doresc fără doar și poate apartenența la UE și NATO. Sunt oameni care își doresc să urmeze principiile moralei creștine, acelea care – în definitiv – stau la baza construcției europene. Sunt oameni care trebuie ascultați și care au tot dreptul să fie reprezentați. Că „au mers după fentă” și au votat personaje care fie reprezintă altceva decât se descriu, fie sunt goale de conținut, asta se întâmplă multora: să ne amintim acum zece ani cum o imensă parte din locuitorii acestei țări făcea propagandă pentru Iohannis, pentru ca acum să îl înjure cu obidă.

E adevărat, conjunctura nu ne lasă loc să ne jucăm cu aleșii, să-i testăm „la șase luni” și să-i înlocuim rapid dacă vedem că încearcă să ne vândă altora. Problemele sunt multe, sistemice, complexe, este nevoie de multă muncă împreună. Dar eu chiar am încredere că majoritatea sănătoasă la cap din țara asta va ști să discearnă răul cel mai mic. Va ști să aleagă ce e mai bun pentru țara asta. E tare greșit să credem că majoritatea țării acesteia nu e frumoasă, că e împărțită doar între proști manipulați de putiniști și gay care adoptă copii.

 

PS: Dacă aveți câteva minute să vă mai destindeți din agitația care vă taie încrederea în români, vă îndemn să citiți un text cu tușă personală – că tot se poartă emoțiile în perioada aceasta - despre cum am redescoperit pe parcursul a 27 de zile că țara asta are oameni foarte faini, în care merită să îți pui nădejdea și cu ochii închiși. Acesta e textul: Cum mi-am recăpătat încrederea în România

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Unul

Acum 1 săptămână

Le zici destul de bine, Traiane. Dar io știu că Georgescu o zis că vrea dezbatere cu Lasconi la TVR. TVR o zis ok, dar Lasconi o zis pas. Deci o să fie fără dezbatere între candidați. Că la pluton de execuție pe la așa zise televiziuni, trebuie să fii prost să te duci. Altfel, zău că am vrut să citesc și articolul ălălalt, dar mi-o sărit în ochi șnapanii ăia cu tășuleasa, care or făcut pușcărie pentru jaf armat prin Germania și acum vin să ne explice ei nouă cum e cu cavalerii ioaniți. Practic nu am timp să citesc despre tâlhari, șarlatani și șnapani și nu l-am citit. Dar mi-a plăcut titlul.
Raspunde

Altul

Acum 4 zile

Fake news
Raspunde

Sebastian Petrumihai Dendrologea ( pensionar, 50 de ani, senator )

Acum 1 săptămână

Romanii trebuie considerat destepti. In contraparida, ei trebuie sa-l accepte pe Calin Georgescu( sau George Calinescu, ? )
Raspunde

Un cititor

Acum 1 săptămână

Acest mesaj a fost moderat - aduce injurii

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 săptămână

CSAT recomanda penalilor PNL-PSD precautie si vigilenta, mamaliga poate oricand exploda.
Raspunde

Democratie

Acum 1 săptămână

Ar fii interesant de citit un articol despre cum funcționează statul România, care sunt atributele președintelui, ale prim ministrului, ce face guvernul, parlamentul, senatul, justiția si cum sunt ele conectate, rolul constituției, o schema simpla sa înțeleagă tot muritorul de rand ca daca aleg un președinte care nu are pregătirea necesara sau politicieni fără pregătire si experienta statul o sa funcționeze deficitar. Momentan in România EU si NATO au baze militare si armata, daca vor sa atace Rusia o vor face de aici, dar nu pot încălca suveranitatea poporului roman, eventual au nevoie de o marioneta care sa ii ajute, noi nu cunoaștem intențiile reale ale NATO si EU si deși suntem aliați, ei nu ne mărturisesc intențiile lor clare, ca sa atace au nevoie si de consimțământul nostru pentru ca sunt pe teritoriul nostru, s-ar putea ca politicile lor sa se împiedice in politica noastră si ei sa intervină subtil in politica romanească. Foarte mult depinde de ce alege poporul român si poporul român are o armata bine pregătită, dar momentan noi nu avem nici un interes de a face război cu nimeni, daca rolul armatelor aliate de pe teritoriul nostru este defensiv atunci nu avem o problema, dar daca ei vor sa atace de pe teritoriul nostru si sa ne bage in război, atunci asta este o problema mare. Noi încă mai avem un tezaur consistent la rusi de recuperat si asta se poate face doar pe cale diplomatică, o acțiune agresivă împotrivă lor ne-ar dăuna mult pe termen scurt si lung, pe când o atitudine neutră si defensivă nu i-ar deranja pe rusi. Noi trebuie sa ne apărăm interesele tarii noastre, ca daca suntem atacați ne putem apăra si avem o armata destul de mare pe teritoriul nostru, dar pentru asta avem nevoie de o clasa politica serioasa care sa ne reprezinte, atunci nu va nici un razboi si România se poate dezvolta ca avem si o datorie externa de 176 miliarde euro si trebuie sa investim masiv sa putem avea economia necesara sa plătim. România are un potențial uriaș de dezvoltare, pe toate domeniile, trebuie doar investiții de preferat antreprenori români.
Raspunde

Sibian

Acum 1 săptămână

Bravo! Ați scris adevărul!
Raspunde

Votant activ

Acum 1 săptămână

Dvs citiți comentariile la articolele din TS? Plus ca nici nu se pune problema dacă cineva este prost sau deștept în funcție de cum votează, ci dacă este corect informat sau este victima unor dezinformări. Ar mai problema ingerintei unor bărbați în fuste lungi în formarea intenției de vot a unor categorii de cetățeni. Sper, asa cum scrieți și dvs, ca majoritatea sănătoasă la cap o sa decidă corect!
Raspunde

1

Acum 1 săptămână

Unde te încadrezi când votezi după ce te-ai informat dintr-o singură sursă, și aceea de calitate îndoielnică? Decât întreb, gen...
Raspunde

Claudiu

Acum 1 săptămână

TOATE sursele de informare mai mult dezinformeaza (si exprima opinii persoanle subiective, partiane) decat informeaza si marea lor majoritate au o agenda personala, mai mult sau mai putin onest asumata. Si-atunci care e diferenta intre o sursa sau mai multe surse ? Gen... S-au format clasicele tabere pro si contra (plus cei d epe margine, cu pop-corn ul alaturi) pe subiectele false, - respectiv ambii candidati favoriti - si toata lumea a dezbatur crunt subiectul gaunos pro Rusia sau pro NATO cand, de fapt, intreaga clasa politica a fost si va continua sa fie refuzata pe criterii de amatorism, urechism, urmarieea imbogatirii personale si ruperii totale de agenda cetatenului. Egal numele formatiunii politice, dupa mai bine de 30 de ani (la fel ca in fotbal) nu vine nimic din urma. Sau macar de alta factura. Aceeasi incremeniti in scaune si functii, tot mai bogati si imbuibati, tot mai aroganti si in umbra carora nu a crescut nimic, aceleasi cumetrii si intelegeri pe sub masa fara vreo legatura cu cetatenul sau directia spre care se indreapta tara. Doar portofelul personal si contul lor din banca. Rupti total de realitate sau cetateni. Impotriva tuturor acestora au votat si vor continua sa voteze oamenii. Traim intr-o tara in care toata lumea se crizeaza impotriva unui candidat care declara ca are zero cheltuieli (fie si in mod mincinos) dar tuturor li se pare normal sau nu le pasa cand toate partidele fac mega cheltuieli electorale iar aceste sunt mai apoi decontate de stat , "de la guvern". Pentru asta nu iese nimeni in strada Se tipareste maculatura cu tonele, se fac circuri peste circuri, se plateste consultanta... Totul decontat. Nu doar anormal sau absurd ci, efectiv, dintr-un plan diabolic gandit. Asadar, cata vreme in tara asta partidele politice sunt ALE STATULUI - daca statul le deconteaza cheltuielile- in mod firesc e imposibil sa fie ale poporului. Cum ar putea fi ale poporului sau pentru oameni daca statul ii subventioneaza ?
Raspunde

1

Acum 5 zile

@ Claudiu Have a break. Se simte multă ură, frustrare. Luați o carte. Poate fi o sursă de informare utilă. Și de relaxare. Sau poate evadați din matrix.
Raspunde

Claudiu

Acum 5 zile

Mi-e greu să înțeleg cine sau de ce ar simți multă ură. Cât despre ce simți dumneata, sincer, nu mă mișcă deloc. Am vorbit de bani publici risipiți cu dărnicie; nicidecum dacă vom bea votcă sau vom umbla cu dopul în kur.

Raspunde

Aci Duțu

Acum 4 zile

Cum să-i compari pe cei de dreapta din Italia și Austria cu putiniștii noștri? Ăia umblă cu ieșiri din NATO, din UE, din matrix, cu străbunii franci, cu naționalizări, etc. ? Sau chiar au o problemă reală cu imigrația și consecințele economice? Noi ce mare problemă aveam? Nu că mă încânta alianța CiuCio, dar aveam liniște să-mi văd de treabă. Găsești vreo asemănare între georgel și Melloni? Un text de mare ipocrizie! Câteodată imi vine să vă doresc să iasă ce-ați votat și să mă distrez peste 6 luni cum dați din colț în colț. Doar că, așa cum zice-n titlu, nu-i mai credeți pe români proști.
Raspunde

D-ne ajuta sa fie INCREDERE!

Acum 4 zile

Dar tocmai asta este problema! NU ca n-au incredere, nu ca ne cred idioti, ci PUR SI SIMPLU ca ii DOARE IN COT DE CE MINE/TINE/NOI , de ce crede fiecare, de dreptul lui de a alege si vor sa iasa doar cum vor ei! Pe scurtatura, nu incercand sa te convinga cu argumente elaborate. Doar cu amenintari, jigniri si atacuri.
Raspunde

Mihaela Dobrin fost userist, actual cioban fara oi.

Acum 2 zile

Ba Traiane eu cred ca-s prosti dar rau de tot. Asta este, atunci cand idealul tau in viata este sa fii fericit nu pot sa cresti IQ . Asta este realitate. Exista o imcompatibilitate totala intre inteligenta si fericire.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus