Dan Mihai Popa, fostul vicepreședinte al organizației județene a SOS România, spune că a sesizat procurorii despre faptul că, la Sibiu, listele de semnături pentru susținerea candidaților la europarlamentare au fost falsificate. Ion Mirel (foto principală), proaspăt deputat și președinte al organizației județene, respinge acuzațiile. În cursul zilei de vineri, procurorii DNA au ridicat listele de semnături depuse de SOS România pentru europarlamentare.
Dan Popa, vicepreședinte al organizației județene până în vara acestui an, spune că face parte dintre relativ puținii membri ai filialei sibiene a SOS România care a strâns semnături „pe bune”. „Eu m-am înscris în SOS România acum vreo doi ani și am înființat mai multe filiale locale, 17 la număr, cele mai multe în zona Mediașului, unde locuiesc acum. Când a fost vorba de strângerea semnăturilor necesare pentru candidaturi, eu am strâns de la filialele înființate de mine și știu că nu a fost ușor”, descrie Dan Popa, pentru cititorii Turnul Sfatului.
Spune că și-a dat seama că lucrurile nu sunt tocmai în ordine după ce cortul adus de el la Sibiu pentru strângerea de semnături nu a mai fost montat. „Cortul acela era și pentru promovarea candidaturii doamnei Diana Șoșoacă. Atunci mi-am dat seama că președintele organizației județene are o reținere să iasă între oameni. La fel și mulți alți membri aveau teamă. În plus unii aveau și niște lipsuri intelectuale, să zic așa”.
Dan Popa a părăsit conducerea organizației județene a SOS România în vara acestui an. Sursa foto: Dan Popa
Dan Popa spune că, în acest context, pentru a completa cu nume și semnături în fals listele de candidaturi pentru alegerile europarlamentare, între zece și 15 membri de partid din organizația județeană a SOS România au fost mobilizați de către președintele organizației. „Ion Mirel a mutat sediul de partid dintr-un spațiu închiriat în curtea Urbana, la el acasă. Acolo, în mai multe seri, s-au strâns membrii de partid pentru a transcrie listele de semnături necesare completării dosarelor care trebuiau depuse la biroul electoral. Erau vreo zece – 15 persoane. Cum făceau? Păi aveau liste și de la alte partide, liste strânse pentru alegerile locale și le transcriau pe alte foi, fiecare încercând să imite semnăturile de pe foile inițiale. Păi, altfel cum să ieși la strâns de semnături de trei ori și să aduni peste 4.000 de semnături? Ei nu cred că aveau strânse, pe bune, mai mult de 700 de semnături. Sunt convins că același lucru s-a întâmplat și acum, la alegerile parlamentare”, apreciază Dan Popa.
El spune că a și sesizat procurorii Parchetului General pe acest subiect, pentru că – din punctul său de vedere – neregulile sunt chiar mai multe. „Nu este vorba de răzbunare, nu am de ce să mă răzbun și pentru ce. Dar nu mai suport să fie prostiți oamenii în felul acesta. Eu am fost sunat și chiar înjurat de reprezentanți ai actualei conduceri. Care se cred o performanță la nivel de județ, deși nu sunt”.
Ion Mirel: „Nu am nicio emoție”
În replică, Ion Mirel – președintele organizației județene a SOS România, proaspăt ales deputat – spune că știa de plângerea depusă de fostul vicepreședinte. „Domnul Popa, dacă face astfel de afirmații, ar face bine să le și poată susține în fața organelor de cercetare. Dumnealui face astfel de afirmații pentru că este nemulțumit de faptul că nu a putut candida pentru un post de consilier județean. Și asta deoarece, cu trei zile înainte de alegeri, ne-a anunțat că soția sa, care este avocat în Baroul Sibiu, este președintă a biroului electoral din Laslea, deci nu mai poate candida. Ne-a mințit și a expus toată lista de candidați ai SOS România în județ. În ceea ce privește acuzațiile, sunt convins că organele de urmărire penală vor face ordine. Nu am nicio emoție, suntem pregătiți să dovedim că tot ceea ce am făcut este legal”, răspunde Ion Mirel, pentru cititorii Turnul Sfatului.
DNA a ridicat listele de semnături
În cursul zilei de vineri, 13 decembrie 2024, procurorii anticorupție au solicitat autorităților listele de semnături depuse de reprezentanții SOS România pentru alegerile europarlamentare, a relatat presa centrală. Ulterior, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a confirmat ridicarea documentelor. „Ca urmare a încetării activității Biroului Electoral Central pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024, întreaga arhivă de documente a fost arhivată la Autoritatea Electorală Permanentă. Menționăm că vineri, 13 decembrie 2024, a fost primită o solicitare din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcției Naționale Anticorupție privind punerea la dispoziție a listelor de candidați depuse de Partidul S.O.S. România pentru alegerile europarlamentare din data de 09.06.2024. Mai arătăm că documentele solicitate urmează să fie depuse în cursul zilei de vineri, 13 decembrie 2024, neavând loc nicio percheziție la sediul Biroului Electoral Central sau la sediul Autorității Electorale Permanente”, se arată în comunicatul AEP.
Sursa foto principală: Silvana Armat / Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: semnaturi falsificate , ion mirel , aur romania , liste semnaturi , aur sibiu , alegeri europarlamentare
Vizualizari: 3034
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Emil
Acum 8 ore
Emil
Acum 8 ore
Votantul
Acum 8 ore
Gelu
Acum 8 ore
@Miruna