Fostul judecător Cristi Dănileț susține pe blogul său că în cazul în care Călin Georgescu va candida pentru președinția României, candidatura acestuia îi va fi respinsă de către Curtea Constituțională, putându-se invoca aspecte ce țin de tratatele semnate de către România și de articole din Constituție.
Dănileț susține că declarațiile sale referitoare la integritatea teritorială a Ucrainei sunt iresponsabile iar dacă ”ar fi președinte al țării, ar fi echivalentul unei declarații de război”, a scris fostul judecător.
Cristi Dănileț a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii între ianuarie 2011 – ianuarie 2017, ales din partea Judecătoriilor. Înainte de anul 2011, a activat la instanțele din Cluj și Oradea, ultima funcție obținută fiind aceea de vicepreședinte al Judecătoriei Oradea. Cristi Danileț a fost, de asemenea, membru în echipa ministrului de Justiție Monica Macovei, fiind și fondatorul "SoJust".
Consiliul Superior al Magistraturii l-a sancționat cu excludere din magistratură de trei ori, însă toate cele trei au fost anulate sau modificate definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Acesta și-a încetat activitatea de judecător, la vârsta de 48 de ani, pe 22 ianuarie 2024, prin pensionare, conform wikipedia.
Fostul candidat la președinție Călin Georgescu a promovat retorica propagandei ruse și a afirmat că „Ucraina este un stat inventat”, sugerând o împărțire a țării. În emisiunea lui Ion Cristoiu de miercuri seară, Georgescu a declarat că „sută la sută se vor schimba frontiere” și că România ar putea revendica o parte din teritoriile ucrainene. Afirmațiile acestuia au ajuns pe prima pagină în presa de la Kiev și Moscova.
„Se schimbă lumea. Se vor schimba frontiere. Mai mult de atât, dacă se schimbă frontiere, unde suntem noi? Avem Bucovina de Nord, interes. Avem Bugeacul, avem Maramureșul de Nord, corect? Din fosta Transcarpatia mai rămâne și pe la unguri, Lvovul care o să rămână la polonezi, și Malorusia”, a declarat Georgescu.
Argumentația lui Dănileț:
Având în vedere declarațiile lui Georgescu cu privire la pretențiile României asupra unor teritorii aflate azi în Ucraina, aduc argumentele pentru care CCR nu îi va permite să candideze la Președinția României.
- Călin Georgescu a declarat ieri că granițele se schimbă și că este sigur 100% că România va participa la împărțirea Ucrainei, care este un stat inventat .
- Această declarație situează România de partea Rusiei, care duce un război de agresiune contra Ucrainei.
- Declarațiile cu privire la războiul de agresiune sunt interezise de art. 30 alin. (7) din Constituția României.
- Prin această declarație, Georgescu arată că nu respectă Tratatul semnat la Constanța în 2 februarie 1997 cu privire la relatiile de bună vecinătate şi cooperare dintre România şi Ucraina, ratificat prin Legea nr. 129/1997 a Parlamentului României. Art. 2 din acest Tratat prevede că cele două țări: „reafirmă că frontiera existentă între ele este inviolabilă şi, de aceea, ele se vor abține, acum şi în viitor, de la orice atentat împotriva acestei frontiere, precum şi de la orice cerere sau actiune îndreptată spre acapararea şi uzurparea unei părţi sau a întregului teritoriu al celeilalte părţi contractante”
- Potrivit art. 11 din Constituția României, acest tratat face parte din dreptul intern al țării noastre. Începând cu data de 22 oct. 1997 când a intrat în vigoare, respectarea sa este obligatorie potrivit art. 1 alin. (6) din Constituția României.
- Argumentele istorice precum „cândva aceste teritorii au fost ale noastre” sau „pe aceste teritorii sunt români” nu sunt valide din punct de vedere juridic. Azi, dreptul internațional este cel care stabilește relațiile dintre state. Or, potrivit art. 10 din Constituția României, „România întreţine şi dezvoltă relaţii paşnice cu toate statele şi, în acest cadru, relaţii de bună vecinătate, întemeiate pe principiile şi pe celelalte norme general admise ale dreptului internaţional”.
- Declarația lui Georgescu este iresponsabilă. Dacă ar fi președinte al țării, ar fi echivalentul unei declarații de război. Având în vedere nerespectarea Constituției țării sale, invocând jurisprudența din cazul Șoșoacă a cărei candidatură a fost respinsă pentru mult mai puțin (hotărârea din 5 oct. 2024), CCR îi va respinge candidatura lui Georescu dacă va candida la Președinția țării.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: ccr despre georgescu , va candida georgescu , georgescu despre ucraina , danilet , Călin Georgescu
Vizualizari: 3684
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Armata cu ciocolata la dos
Acum 11 ore
Contra
Acum 11 ore
Gigi
Acum 11 ore
Prestanta
Acum 11 ore
Ron