Miercuri,
19.03.2025
Partial Noros
Acum
-3°C

Gratis la Muzeul ASTRA. Ori suntem în serviciul public, ori nu mai suntem

Gratis la Muzeul ASTRA. Ori suntem în serviciul public, ori nu mai suntem

”Scopul. Funcțiile principale. Obiectul de activitate.

CNM ASTRA este o instituție publică de cultură aflată în serviciul public al societății și deschisă publicului, care are ca obiective principale cercetarea, colecționarea de bunuri culturale, evidența, conservarea, restaurarea acestora, precum și valorificarea patrimoniului cultural administrat prin expoziții, publicații și orice alte forme de comunicare, în scopul cunoașterii, educării, recreerii, etc”.

Asta scrie în Regulamentul de organizare și funcționare a Centrului Național Muzeal Astra din Sibiu.

Instituție publică și deschisă publicului, asta se subliniază, deși în ultimele zile vorbim despre cum să majorăm prețul biletelor, despre cum să montăm încuietori mai bune și camere de luat vederi pentru toate unghiurile și pentru toate aleile, pentru a opri valul de infractori care intră mai mulți pe același abonament. Abonament care costă 300 de lei în acest an.

Pe aproape întreaga durată a mandatului său, fostul ministru al Culturii, Raluca Turcan, deputat de Sibiu și lider al organizației județene a PNL, a vorbit despre cum să deschidem cultura către masele largi ale populației.

”Instituțiile de cultură să devină mai accesibile publicului larg, în special tinerilor”, a spus ea în mod repetat. Asta ar trebui urmărit și acum, mai ales că ne paște suveranismul și ne și place să o ardem cu identitatea culturală națională, patrimoniu local, veșnicie la sat.

Totuși, în ciuda acestor afirmații, doi tineri cu un copil plătesc pentru a intra preț de câteva ore în Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului 79 de lei. Fără a mai consuma acolo nimic în plus. Pentru unii vor fi foarte puțini bani, derizorii, pentru alții, însă, poate fi o adevărată aroganță, cum zicea premierul Ciolacu, explicând cum s-a dus el cu jetul privat la curse de Formula 1.

Dacă această familie tânără ar cheltui pe orice, nu zic doar cultură sau ce-o fi o plimbare într-un parc, câte 79 de lei pe zi, asta ar însemna aproape un salariu într-o lună: 2.370 de lei. Poate mulți nu-și permit asta, ca să le mai rămână și de mâncare, rate, autobuz, școală și mai ziceți voi ce.

Mesajul ministrului a fost rapid preluat de către Muzeul Brukenthal, acolo unde în prima joi din fiecare lună toți sibienii (cu CI sau certificat de naștere) și toți pensionarii au intrare gratuită. Măcar e un început. La Astra, deocamdată, înălțăm gardurile.

Splendidul muzeu din Pădurea Dumbrava e zugrăvit în culori pastelate. Și chiar merită.

”Cea mai importantă instituţie etnomuzeală din România. Cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Aşezat într-un peisaj încântător, în rezervaţia naturală “Dumbrava Sibiului”, Muzeul în aer liber te surprinde la tot pasul, în orice clipă, prin felul în care natura și cultura se îmbină armonios într-un veritabil sat al României”, se prezintă pe site-ul oficial instituția. Dar costă.

Eu aș propune în schimb să-l facem cu adevărat sat deschis. Nu știu nicăieri să-ți ia cineva taxă la intrarea în localitate. Nu știu niciun sat tradițional românesc încercuit cu sârmă ghimpată și cu camere de luat vederi la tot pasul.

Și nici nu am fi primii care am face așa ceva. Gratuit.

În Marea Britanie, majoritatea muzeelor naționale sunt cu intrare gratuită. Iar dintre cele care au renunțat la taxe au înregistrat creșteri substanțiale ale numărului de vizitatori, în medie cu 70%, potrivit datelor lor.

În 2009, s-a constatat că "de la introducerea intrării gratuite în 2001, vizitele la muzeele care anterior erau taxate au crescut de peste două ori, de la 7,2 milioane, la 16 milioane". Opt din primele zece atracții turistice din Regatul Unit în 2010 au fost muzee naționale gratuite. Exact ce spunea Turcan, mentorul politic al managerului de la Astra.

Ideea gratuității din Marea Britanie a venit tot pe filieră politică. Guvernele laburiste au fost în favoarea accesului universal gratuit, iar guvernele conservatoare opunându-se. În final, au câștigat primii.

La noi, anul trecut, toți cei trei factori care ar fi putut lua această decizie, cel puțin la nivel local, se aflau pe același afiș electoral: Daniela Câmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, Raluca Turcan, ministrul Culturii și Ciprian Ștefan Anghel, directorul CNM Astra. În ciuda unei astfel de decizii, recunosc, cu adevărat provocatoare pentru managementul instituției, avem o serie de lamentări cu privire la banii tot mai puțini care vin de la stat, de la sibienii și turiști.

Tocmai având în vedere greutatea unei astfel de decizii, gratuitatea s-ar putea face în trepte, pentru a putea reproiecta permanent veniturile și cheltuielile muzeului.

Un prim pas ar fi de acordare a unor zile de gratuitate pentru localnici, pe modelul Brukenthal. Apoi prețuri modice, iar la final, gratuitate totală pentru vizitatori. Pentru cei care nu vor decât o plimbare în natură, storși de tonele de asfalt din oraș.

De ce?

Pentru că ”serviciul public al societății„, pentru că ”un veritabil sat al României”, pentru că ”instituţiile de cultură trebuie să devină mai accesibile publicului larg”. Nu e suficient? A, da, și pentru oameni. Era să uit și eu despre ce e vorba de fapt.

De unde bani?

Nu va fi ușor, e clar.

În același statut al instituției apar o serie de activități conexe pe care le poate executa muzeul cu mai multă periodicitate și seriozitate. Evenimente, concerte, expoziții, demonstrații, târguri, cultivarea plantelor, comerț, producție cinematografică, proiecții de filme, ateliere de tâmplărie, vopsitorie, zugrăveli, închiriere de imobile, asistență turistică și așa mai departe. Cum ar fi să fie ceva zilnic? Chiar poate fi un sat viu. Nu mort, ținut în viață doar din biletele vândute tot sibienilor, în marea majoritate.

Desigur, nu e ușor să fii manager cultural, recunosc asta, chiar cu bani venind, mulți, puțini, de la stat sau din cotizații. Dar e mult mai greu să-i și produci.

Acest ziar pe care îl citiți, de exemplu, nu costă nimic. E gratuit. Dacă fiecare cititor de luna trecută ar fi plătit 50 de bani, o singură dată, un bilet de intrare, să-i zicem, bugetul ar crește instant cu 65.900 de euro în fiecare lună. (659.000 de cititori X 0,5 = 329.500. 329.500 / 5 (paritate leu - euro) = 65.900). Aproape 800 de mii de euro pe an.

Evident că nu ar plăti nici 10%, probabil, cei 0,5 lei, dați exemplu. Din foarte multe cauze. La fel de evident e și că un ziar nu e tocmai o instituție de cultură, însă exemplul a fost dat pentru a demonstra că se poate și fără bilete. Gratuit. Dacă tot vânturăm sloganuri toată ziua.

Bugetul total al Muzeului Astra a fost anul trecut, conform propriilor date, de 7,4 milioane de euro, dintre care venitul propriu a fost de 2 milioane de euro. Restul: de la minister sau autorități locale și alte finanțări. Sunt convins că dacă ar fi fost 12 milioane de euro de la stat s-ar fi putut face și mai multe. Poate ar fi venit chiar și Metallica pe scena de pe lac, dar tot ar fi fost vândute bilete la intrare.

Pentru doi tineri și-un copil, cu venituri de vreo 5-6 mii de lei pe lună. Pentru doi pensionari cu pensii totale de 2.500 de lei. Doar pentru o plimbare liniștită pe sub copaci. Pentru primii poate-i prima plimbare aici, pentru ceilalți, poate-i ultima.

Sursa foto: Arhivă Turnul Sfatului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

35 comentarii

Bucur C.

Acum 1 lună

Perfect de acord d-le Bratu, doar ca nu ati evidentiat destul cauza problemei, anume managementul girat de PNL care a inscaunat director un ins ce are impresia ca muzeul Astra a fost creat de tacsu si pare ca vrea muzeul doar pentru el, pentru partid si inca cativa ce nu se uita la pretul nesimtit de 35 de lei. Muzeul Astra nu e al lui Ciprian, nu-i al ciumei galbene, nu-i al ministerului culturii, e al romanilor , al sibienilor ce l-au avut timp de generatii la degetul mic, drept o oaza de liniste si verdeata - ceea ce in oras nu se mai gaseste demult. Asadar ciprian nu a confiscat doar satul si radacinile, ci a confiscat si aerul si linistea sibienilor. Oamenii meschini si ingusti nu se pot gandi niciodata la variante de acces gratuit. La fel cum fodor (desi orasul e aproape complet blocat de trafic) nu s-ar gandi vreodata la transport public gratuit pentru toti pentru a reduce traficul si poluarea - asa cum orase mari din Europa au facut-o deja. Mai repede crapam toti cu zile imbolnaviti, decat sa se schimbe ceva in urbea asta prafuita si conservatoare.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sufana Doryn

Acum 1 lună

Eu nu sunt de acord pentru ca trebuie sa selectam cumva orzul de neghina. Noi sibienii avem bani sa ne descurcam in orasul nostru fara sa saracim. Daca nu ai bani, nu esti sibian adevarat si asta e doar problema ta. Banii se fac si se cheltuie pe anume arogante, cum ar fi viata de sibian adevarat. Nu ii ai, te intorci la originea de bastina!
Raspunde

Pol-Pot

Acum 1 lună

Subtil, elegant direct din magazinul de perdele! In plus, noi sibienii nu cheltuim pe parfumuri straine, avem brand local -Eau de Mouton!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Chirica

Acum 1 lună

Vorbe goale tovarase Bratu! Cu exceptia Marii Britanii ne mai puteti da exemple de tari unde muzeele au intrare gratuita? Iar sa dea statul gratis?
Raspunde

@Chirica

Acum 1 lună

La Bonn și la Koln am intrat gratuit!La Cairo pretul este modic iar la piramide și Sfinx este acces gratuit Încă o chestiune:prețul biletului este în funcție de puterea de cumparare a localnicilor!Dacă la Bruxelles se intră la muzeul Africii sau al cailor ferate ori al instrumentelor muzicale cu 7-11 euro,la un salariu de 2500-3000 de euro înseamnă puțin;aici se ia 7 euro(35 de lei) dintr-un salariu mediu de 3500 de lei, ceea ce e foarte mult! Credeți că va înțelege asta cineva?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Miorita lae/ o tzara ca afara!

Acum 1 lună

Da ba jurnalistule de carton! Da guvernul din Marea Britanie investeste in cultura, nu taie ca la noi! Muzeele primesc banii si de la sponsori privati. Aici mici si bere si totul gratuit! Cultura se plateste!!! Vrem toti o tara ca in afara, dar va comportati ca niste urangutani scapati de la zooo! P.S Sa va asteptati la ceva mai rau decat acum! Ministru "gutZa" al educatiei, tai mai tare din cultura!!!
Raspunde

Asen

Acum 1 lună

Bravo domnule Bratu.Al 2 lea articol excelent in mai puțin de o săptămână! Ma inclin!
Raspunde

Prof lv

Acum 1 lună

Asemenea, subscriu, un articol foarte bun. NU pentru că propune gratuitate... personal sunt de acord că trebuie să oferim ceva în schimb, nu vom fi niciodată pe picior de egalitate cu Marea Britanie! Dar e vorba de a se gândi la puterea reală de cumpărare a omului mediu din România , nu de a-i lua pielea de pe el ...
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 lună

Daca nu ma insel parca sibienii au votat mafia galbena acum taceti si spalativa 4 ani pe cap cu ei. Si peste 4 ani votati tot sasi si liberali si apoi plangeti.
Raspunde

Flo

Acum 1 lună

Doamnă dragă, cei galbeni au fost votați la nivel de județ, sașii au fost votați la nivel local... Practic lumea a evitat roșul cu trandafiri (pe județ), iar la nivel local, bibu nu era o variantă. Luminează-ne ce să votăm, când practic nu sunt opțiuni "fezabile"!
Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

@Chirica, in Florența accesul la muzee este gratuit in fiecare primă duminică a lunii. Într-un oraș în care, oricum, calci pe istorie la fiecare pas sau plimbare . Într-un oraș în care, acest acces liber înseamnă milioane de vizitatori care se bucură de acces liber într-un an. Au mult mai mult decât Astra când vine vorba de restaurat sau întreținut, cu siguranță. Cu toate acestea, se gândesc și iau în considerare atât factorul social cât și un alt fel de promovare. Hai să ne oprim de la a mai crede in marota clasică cum că am reinventa coada la prună. Gratuități ai și la Luvru, la Pantheon, la Vatican in anumite zile sau ore, categorii de vârstă...
Raspunde

Mumia doamna Dai

Acum 1 lună

La Pantheon nu mai e gratuit, te costă un deget. La ASTRA te costă o mână și un picior :))) Bubuim de bani ce să zic. Prost e cine dă... La vezi pe Google Maps
Raspunde

Nicolae

Acum 1 lună

Are dreptate dl.Bucur,si eu am fost la muzeu si iam sugerat o idee.Raspunsul a fost,,nu-ti place nu veni." Vorbea de parca era mosia lui.
Raspunde

Extreme...

Acum 1 lună

Sună frumos dar să nu o dăm în extreme. Bilet persoană ar putea fi 5-15 lei. E decent. Și gratuitate pt. copii până în 5 ani și pensionari.
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Foarte bun articolul! Felicitări!!! Sa le fie rușine celor care au stabilit si aprobat astfel de tarife. Eu nu îmi permit sa ma plimb cu copiii prin acest muzeu luat pe proprietate personala. Cel puțin copiii ar trebui sa aibă întrarea libera.
Raspunde

Teo

Acum 1 lună

In plus fata de tarifele mari de intrare, este perceputa si taxa suplimentara pentru fiecare eveniment chiar si posesorilor de abonamente. Deja este exagerat , desi si noi aveam abonament in fiecare an, vom renunta! Este pacat ca se ingradeste dreptul la cultura si relaxare a sibienilor, nu sunt pentru intrare libera ci pentru un pret decent!
Raspunde

Nemer Nick

Acum 1 lună

Pe vremea când abonamentul familial era 75 de lei ne-am făcut abonament an de an deși nu acopereau valoarea acestuia. Ma gândeam ca merita sa dam o siguranță și stabilitate administrației Muzeului . În momentul în care preturile s-au dublat la 150 de lei și apoi la 300 de lei am știut ca nu mai era nevoie de noi și am renunțat la abonamentul de 300 de lei. Păcat pentru ca sibienii nu pot considera acest muzeu ca fiind al lor.
Raspunde

Ghiță

Acum 1 lună

După părerea mea,e cam scump, și am mai prins câte o fereastră, când era gratuit,cunosc muzeul bine, mulți vin din alte părți , să mă plimb am unde, așa că....
Raspunde

Sibiancă

Acum 1 lună

Daca ar costa 5 -10 ron biletul ar creste mult nr de vizitatori și s- ar acoperi cheltiielile dar asta nu se doreste. A devenit un muzeu al turiștilor cu bani. Și se simte că sibianul de rănd nu mai are acces acolo... mai demult eram toți ca acasă, se putea intra prin garduri. Acum suntem în afara gardurilor ca niște copii săraci și privim musafirii din curtea noastră. Felicitări pentru articol!
Raspunde

Asdfasdf

Acum 1 lună

un bilet de intrare in acest muzeu ar trebui sa existe ca sa ajute cel putin la intretinerea lui dar sa fie ceva modic asa cum este si in Grecia in multe zone: 1 - 2 euro /adult si jumate pe copil peste 5 ani iar cei sub 5 ani gratuit. sunt sigur ca daca ar fi un abonament 100ron/an si o intrare la muzeu maxim 10 ron ar fi mult mai multi vizitatori si mai ales sa fie organizate cat mai multe evenimente mai ales in week-end si pana tarziu in noapte casutele frumos luminate mai ales vara cand afara este cald si frumos ar fi un muzeu "viu"
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zzz

Acum 1 lună

de la taiatul ierbii, la electricitate, la transport/demontat/montat case si biserici din toata tara, la platit angajati, contabili, etnologi la intretinerea lacurilor, la asfaltat alei toate costa bani. se vede ca articolul este scris de un mandru locatar de bloc si nu are habar de minimul de efort si cheltuiala presupus de o casa, sa nu mai vorbim de un muzeu de dimensiunea si anvergura celui din Dumbrava. totul pe gratis, traiasca partidul din care ne-am nascut!
Raspunde

Flo

Acum 1 lună

Dacă in loc sa dea o persoană 35 de lei, ar intra 3 persoane cu 10 lei, oare cum ar fi? Vara ar fi plin, la refuz... și poate se fac si bani mai mulți. Casele, oricum is inchise în majoritatea timpului și miros a coclit! Dar no, numit politic nu înseamnă si bun gospodar!
Raspunde

Ovidiu Hila

Acum 1 lună

Ciprian? Cosmin? Care sunteti pe aici in comentarii cu numele de Zzz. Hai cu asumarea, lasati anonimatul.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zzz

Acum 1 lună

nici un ciprian, raspunde la argumente cu argumente, daca ai
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zzz

Acum 1 lună

am o idee si mai stralucita, cum ar fi daca muzel ar da 10 ron la fiecare vizitator, nu ar fi si mai plin? hmm...
Raspunde

Troanca Horia

Acum 1 lună

Mai am o mare,mare nemultumire,in afara de preturile foarte mari ale biletelor si de faptul ca nici macar veteranii si detinutii nu mai beneficiaza de abonament gratuit,si trebuie sa vina de fiecare data cu actele doveditoare la ei. In afara de toate acestea,la aproape orice ora din zi circula tot mai multe masini pe aleile muzeului,intr-un loc minunat in care venim si pentru aerul curat.Sunt convins ca accesul masinilor se poate face doar in afara programuluide vizitare.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Barosanu

Acum 1 lună

Bratu ****' lovește din nou. Clubul comentacilor TS specialiști în economie (în orice, de fapt) îi ține isonul. Cumva, are sens: unei aberații precum scumpirea nesimțită a biletelor și abonamentelor nu-i răspunzi cu argumente echilibrate, de bun simț, ci cu o aberație și mai mare: să fie totul gratis, ba să se mai și organizeze evenimente zilnic! Că e „serviciu public” și că „TS e gratis, deci se poate”. Să se dea și o șaorma cu de toate la intrare și pe mine, unul, m-ați convins!

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului calomnios)

Raspunde

Flo

Acum 1 lună

Barosane, la Tursib, pensionarii și elevii au gratuit, știai? Cred că și la muzee se pot face ajustări considerabile!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Barosanu

Acum 1 lună

@Flo - și la Muzeul Astra pensionarii și elevii au reducere deci, iată, s-au făcut deja „ajustări considerabile”. Sigur, orice ar putea fi gratis pe lumea asta, cu mențiunea că gratis nu înseamnă că nimeni nu plătește nimic, ci că altcineva plătește în locul tău. În acest caz, gratuitate la un muzeu din subordinea CJ înseamnă că toți locuitorii județului Sibiu vor plăti (în plus față de ce plătesc deja) pentru cei câțiva locuitori ai Sibiului care au pretenția să se plimbe zilnic pe aleile pavate, asfaltate, luminate, curățate, eventual și păzite, ca și cum ăsta ar fi dreptul lor divin.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rosu

Acum 1 lună

Nu ajunge intrarea sa fie gratis, ca beuturile si mancarurile sunt, si ele, foarte scumpe. Io propun sa fie instalate niste gratare unde oamenii de rand, care nu-si permit sa cumpere, sa poate praji un mic, o fleica adusa de acasa. Si niste cosuri de gunoi, penrtu cei cu bun simt. Iar restul ambalajelor sa fie adunat, pe gratis, de angajatii muzeului. Apropo de cultura, sa avem voie sa aducem si ceva muzica, de acasa. Doamne ajuta!
Raspunde

Bambolero

Acum 1 lună

Și niște boxe bluetooth, să poată pune tot țugulanu manele
Raspunde

Radi

Acum 1 lună

Felicitări pt articol! Foarte bine punctat! Exagerat de scump pt Romania
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

La voi, la olguță, e moca, bratule? Că sunteți mai avansați
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

Da di ce nu răspundeți dacă e moca, bă sudeți? Răspundeți sau plecați
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nu mai e moca ca la comuniști

Acum 1 lună

S-o gătat cu vremea voastră
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus