Spitalul de Pediatrie din Sibiu este în alertă după ce o nouă provocare periculoasă se viralizează pe TikTok. Provocarea presupune ca cei implicați să vadă câte pastile pot înghiți și care este cel mai lung timp de spitalizare. În Statele Unite ale Americii, un copil de 11 ani și-a pierdut viața după o supradoză cu paracetamol. În ultimele zile, au apărut cazuri și în Europa, răspândindu-se rapid în Franța și Elveția. Medicii din Sibiu și polițiștii avertizează că este o provocare extrem de periculoasă.
De asemenea, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu a trimis o informare în toate școlile pentru a avertiza directorii și profesorii. Aceștia urmează să discute cu elevii la clasă pentru a-i face să înțeleagă la ce pericole se supun dacă aleg să facă provocarea.
Provocarea circulă sub hashtagul #paracetamolchallenge. Până la ora actuală, la Sibiu nu au apărut cazuri, dar medicii sunt în alertă și avertizează tinerii să se gândească de două ori atunci când sunt tentați să accepte astfel de provocări.
Paracetamolul este un medicament des utilizat pentru calmarea durerilor și reducerea febrei. În cadrul acestei provocări, utilizatorii TikTok sunt încurajați să ia doze mari într-o perioadă scurtă de timp, fără prescripție medicală sau supraveghere. Acest comportament poate avea consecințe grave asupra sănătății, iar experții în sănătate avertizează cu privire la riscurile toxice ale unei astfel de practici.
Dr. Geanina Teodora Man, medic primar pediatru în Compartimentul Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, explică cât de periculos poate fi acest medicament luat în doze mari.
„Intoxicația acută cu paracetamol reprezintă o problemă de sănătate gravă, cu consecințe severe asupra stării de sănătate a pacientului pediatric. La copil, în cazul ingestiei de paracetamol, doza toxică este de 140 mg/kgc, dar semne de intoxicație pot apărea și la doze de 80 mg/kg”, spune medicul specialist. Dr. Man explică ce se întâmplă în cazul supradozelor:
Ce se întâmplă după ce pastilele au fost înghițite
- În primele 24 de ore, pacientul poate prezenta: anorexie, greață, vărsături, transpirații, paloare tegumentară, stare generală de rău;
- În următoarele 48 de ore, se poate instala o perioadă de acalmie cu hepatomegalie însoțită de creșterea valorilor transaminazelor;
- În următoarele 72 de ore, se instalează hepatita acută toxică (dureri epigastrice, icter, hemoragii, hepatomegalie până la insuficiență hepatică, comă cu sau fără insuficiență renală acută, insuficiență miocardică, tulburări de ritm cardiac, coagulare intravasculară diseminată).
Ce presupune tratamentul în astfel de situații
Medicul Geanina Man vorbește și despre tratamentul de urgență al copilului în acest caz.
- Spălătură gastrică în primele 2-4 ore post-ingestie;
- Administrare de antidot (N-Acetilcisteina – conferă protecție maximă în primele 10 ore, slabă între 10-15 ore și absentă la un interval mai mare de 15-25 ore post-ingestie) i.v.;
- Internare pentru tratament specific, tratamentul eventualelor complicații, putându-se ajunge până la transplant hepatic.
La adulți, și medicii de la Spitalul Clinic Județean Sibiu atrag atenția asupra supradozelor de paracetamol. La adulți, doza toxică de paracetamol este de aproximativ 7,5 - 10 g într-un interval de 8 ore sau mai puțin. Cu toate acestea, toxicitatea poate apărea și la doze mai mici, mai ales la persoanele cu factori de risc (boli hepatice, consum cronic de alcool, malnutriție).
Doza letală estimată este de aproximativ 15 g sau mai mult, dar acest lucru variază în funcție de sensibilitatea individuală.
Dacă există suspiciunea unei supradoze, este esențială prezentarea de urgență la medic, deoarece afectarea hepatică poate evolua grav fără simptome evidente în primele ore.
Măsuri de prim ajutor
Dacă ingestia a avut loc recent (sub o oră): se poate administra cărbune activat (sub supraveghere medicală).
- Nu se provoacă vărsături fără indicație medicală.
- Hidratare și repaus până la evaluarea medicală.
- Prezentarea de urgență la medic este esențială!
- Tratamentul specific, inclusiv antidotul N-acetilcisteina (NAC), este cel mai eficient în primele 8 ore de la ingestie!
Și polițiștii atrag atenția asupra pericolului
Un semnal de alarmă îl dau și polițiștii. Pe pagina de socializarea a instituției aceștia avertizează tinerii că un like sau o vizualizare nu valorează mai mult decât viața!
„Paracetamol Challenge te trimite în spital, nu în topul trendului! Această provocare extrem de periculoasă îi încurajează pe participanți să își administreze doze mari de paracetamol pentru a „demonstra” rezistența organismului. Iar cel care ajunge să petreacă cele mai multe zile în spital… câștigă? Ce!?
Ceva nu sună bine. Câștigi ce? O intoxicație severă, un ficat afectat, greață, vărsături… iar lista poate continua, în funcție de cât de puternic (sau fragil) este corpul fiecărui participant.
Dragi copii… Dragi elevi… Dragi părinți… Un like sau o vizualizare nu valorează mai mult decât viața!”, spun polițiștii.
Sursa foto: Depositphotos.com
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 7696
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Armata cu ciocolata la dos
Acum 10 ore
Contra
Acum 10 ore
Gigi
Acum 10 ore
Prestanta
Acum 10 ore
Ron