Miercuri,
15.01.2025
Partial Noros
Acum
-10°C

Provocarea „Superman” de pe TikTok face victime și la Sibiu. Trei copii au ajuns la Pediatrie, unul cu ambele mâini rupte

Provocarea „Superman” de pe TikTok face victime și la Sibiu. Trei copii au ajuns la Pediatrie, unul cu ambele mâini rupte

Trei copii, cu vârste cuprinse între 8 și 15 ani, au ajuns marți, 3 decembrie, la Secția de Primiri Urgențe a Spitalului de Pediatrie Sibiu, în urma provocării de pe TikTok, numită „Superman Challenge”. Doi copii sunt din Sibiu, iar unul a fost transferat de la spitalul din Aiud, acesta din urmă având fracturi la ambele mâini. Cazul său necesită intervenție chirurgicală. Medicii sibieni spun că modalitatea de rănire a fost asemănătoare. Copiii s-au aruncat spre brațele colegilor care ar fi trebuit să-i prindă, dar asta nu s-a întâmplat și au ajuns la spital cu răni. Dr. Daniel Constantin, directorul medical al Spitalului de Pediatrie din Sibiu, medic primar ortopedie pediatrică atrage atenția asupta pericolelor majore la care se supun copiii care acceptă și fac acest joc ce poate deveni periculos.

Dacă inițial, în prima parte a zilei de ieri, reprezentanții Spitalului de Pediatrie nu raportaseră cazuri de rănire în urma acestei provocări, pe care copiii o încearcă, cei mai mulți dintre ei în sălile de clasă, în cea de-a doua parte a zilei situația s-a schimbat.

Spitalul raportează acum că, în data de 3 decembrie, între orele 8 și 20, trei băieți au ajuns la urgențe cu lovituri în zona capului, mâinilor și chiar cu fracturi.

Citește și: „Provocarea „Superman” de pe TikTok: Mai mulți elevi din București au ajuns la spital cu fracturi și contuzii, la Sibiu nu sunt cazuri încă”

Potrivit medicilor, este vorba despre un băiat de 15 ani, elev în clasa a IX-a în Ocna Mureș, care a ajuns la Sibiu, pe Secția de Ortopedie, după ce a fost transferat de la Spitalul din Aiud.

Provocarea „Superman Challenge” presupune ca două persoane să se țină de mâini, acestea fiind încrucișate, iar o a treia persoană să sară pe mâinile încrucișate în așa fel încât să fie aruncată înapoi, în picioare. Acesta este scenariul ideal, însă multor copii nu le reușește și ajung să se rănească, de multe ori grav.

Copilul de 15 ani transferat de la Aiud, de exemplu, a acceptat să încerce provocarea și și-a rupt ambele mâini. A fost diagnosticat cu „fractură cu deplasare epifiză distală radius drept și stâng”. În cazul său este nevoie de intervenție chirurgicală. 

La spital au ajuns și doi elevi din Sibiu. Un băiat de 11 ani, elev în clasa a V-a la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu, a ajuns la spital după ce a încercat provocarea, suferind lovituri în zona capului și a feței. A fost diagnosticat cu „traumatism cranio-facial, contuzie piramidă nazală și hematom epicranian frontal”.

Cel de-al treilea copil este un băiat de 10 ani din Rășinari, care a ajuns la spital în urma aceleiași provocări, cu o lovitură puternică la cotul stâng. „Contuzie forte la cotul stâng” a fost diagnosticul pus de medici.

Medicii atrag atenția asupra riscurilor majore la care se supun copiii

Dr. Daniel Constantin, directorul medical al Spitalului de Pediatrie din Sibiu, medic primar ortopedie pediatrică atrage atenția asupta pericolelor la care se spun copiii care acceptă să facă acestă provocare. 

„Traumatismele sunt, în general, printre cele mai comune afecțiuni întâlnite la copii. Ele pot varia de la simple contuzii sau fracturi fără deplasare, care necesită doar imobilizare, până la fracturi complexe, cu deplasare sau chiar deschise, ce pot necesita intervenții chirurgicale complexe. Deși, în general, copiii au o capacitate de vindecare mai rapidă, orice traumatism, fie el simplu sau complex, afectează atât copilul – care, în multe cazuri, lipsește de la școală sau își vede vacanțele și planurile de călătorie compromise –, cât și familia, care trebuie să-l supravegheze. De asemenea, copilului i se limitează activitățile cotidiene pentru o perioadă de trei până la șase săptămâni, prin imobilizare gipsată, sau chiar mai mult, în cazul în care este necesară recuperarea”, spune medicul pentru Turnul Sfatului. 

În Serviciul Primiri Urgențe de la pediatrie s-au prezentat deja trei cazuri, dintre care unul cu fracturi ce vor necesita intervenții chirurgicale complexe la ambele mâini, unul cu contuzie la cot, care necesită doar imobilizare gipsată, și un traumatism cranio-facial, cu contuzie de piramidă nazală și hematom frontal. 

„Din fericire, ultimii doi au scăpat ușor. Copilul cu contuzie la cot necesită doar două-trei săptămâni de imobilizare în gips sau orteză, iar cel de-al doilea doar tratament simptomatic și supraveghere.

În schimb, cel de-al treilea copil, cu fractură la ambele mâini, necesită internare în spital și va fi supus unor intervenții chirurgicale complexe pentru reducerea și fixarea fracturilor. După aceste intervenții, va necesita imobilizare în orteză sau eșarfă timp de trei-patru săptămâni, urmată de tratament de recuperare ce poate dura luni de zile. În tot acest timp, copilul va avea nevoie de ajutor în toate activitățile zilnice, inclusiv îmbrăcatul/dezbrăcatul, mâncatul, spălatul, mersul la toaletă și altele.

Acestea sunt doar câteva exemple, însă această joacă sau provocare, cum o numesc ei, poate duce la afecțiuni mult mai grave, cum ar fi poli-traumatisme, traumatisme cerebrale, traumatisme faciale sau abdominale, toate având riscuri semnificative și sechele pe termen lung, precum contuziile pulmonare, ruptura de splină, paralizii, cicatrici desfigurante sau chiar afecțiuni care pot duce la comă sau deces”, mai spune dr. Daniel Constantin. 

Până în momentul publicării articolului Inspectoratul Școlar Județean Sibiu nu a fost anunțat de cele două cazuri petrecute în Sibiu.  

Și Poliția Română atrage atenția asupra fenomenului

Mai jos puteți citi, integral, mesajul polițiștilor cu privire la „Superman Challenge”.

„Superman Challenge – un joc periculos care pune în pericol siguranța elevilor 

Poliția Română trage un semnal de alarmă cu privire la un nou trend periculos care, prin intermediul rețelelor de socializare, a câștigat rapid popularitate în rândul elevilor – Superman Challenge. Acest joc presupune efectuarea unor cascadorii riscante sau comportamente periculoase, ce pot duce la accidentări, contuzii sau chiar alte incidente neplăcute.

Polițiștii Biroului pentru Siguranță Școlară din cadrul I.P.J. Sibiu au pregătit un set de recomandări adresate părinților, profesorilor, dar și elevilor, în scopul prevenirii victimizării copiilor prin acțiuni ce le pot pune în pericol integritatea corporală.

Dragi elevi:

1.Evitați participarea la provocări periculoase. Acestea pot părea amuzante sau o modalitate de a câștiga atenția colegilor, dar riscurile sunt mult mai mari decât beneficiile.

2.Gândiți-vă la consecințe. Înainte de a imita un comportament văzut online, întrebați-vă dacă merită să vă puneți viața sau sănătatea în pericol.

3.Fiți curajoși să spuneți “nu”. Nu vă lăsați influențați de presiunea grupului. Curajul adevărat este să luați decizii responsabile.

Stimați părinți:

1.Monitorizați activitatea online a copiilor. Fiți atenți la ce tip de conținut urmăresc și cu cine interacționează în mediul online.

2.Discutați despre riscuri. Explicați-le copiilor că anumite comportamente promovate online pot avea consecințe reale și grave.

3.Încurajați comunicarea deschisă. Asigurați-vă că cei mici se simt confortabil să vorbească despre ce văd pe internet sau ce li se cere să facă.

Stimați profesori:

1.Informați elevii despre pericole. Organizați sesiuni de informare în școli pentru a le explica elevilor de ce astfel de provocări sunt periculoase.

2.Observați comportamentele elevilor. Semnalați orice comportament care indică participarea la jocuri periculoase.

3.Colaborați cu părinții și autoritățile. Împărtășiți informațiile relevante pentru a preveni incidentele.

Împreună putem preveni tragediile!

Poliția Română își continuă misiunea de a proteja siguranța elevilor și îndeamnă comunitatea să se implice activ în descurajarea acestor comportamente. Orice informație despre astfel de provocări sau comportamente periculoase poate fi raportată la poliție, apelând numărul unic de urgență 112. 

Siguranța copiilor este responsabilitatea noastră, a tuturor!”

Sursa foto: arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

21 comentarii

Emil

Acum 1 lună

E ca la spanzurati, toti isi incearca norocul cand citesc in ziar.
Raspunde

Gigi

Acum 1 lună

Când vor crește mari, vor vota Călin Georgescu!
Raspunde

Client

Acum 1 lună

Sa vezi tu ce ne-o luam in freza Duminica!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gigi2

Acum 1 lună

Mai degraba SENS.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Barosanu

Acum 1 lună

Corect, să sperăm că le va veni mintea la cap. Și lor și votanților USR. Cu toții trebuie să se maturizeze la un moment dat, indiferent ce prostii fac la tinerețe.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Voteaza doar care trec testul de rezistenta electrica la inalta tensiune a CFR-ului
Raspunde

Bitt Dannman

Acum 1 lună

Eu cred ca o sa fie chiar mai simplu, daca iese kremlin georgescu nici nu o sa mai votam. Ca doar a zis ca nu vor mai fi partide. Sau nu a zis ? Acu a zis, peste 5 minute nu .. si tot asa .. In orice caz, nici scoala nu o sa mai fie. La ce bun ? Tot ce trebuie sa stii vei afla de pe tik tok.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Lasconi deja s-a luat la tranta cu Putin, aseara promitea femeilor ca nu va permite niciunui tanc rusesc sa intre peste romani daca ajunge presedinte.
Raspunde

Pixelul albastru

Acum 1 lună

Apai dragii mosului, selectia naturala...
Raspunde

Mitika

Acum 1 lună

Mai este un trend pe TikTok sa votezi cu un sarlatan dezaxat mintal.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kokos

Acum 1 lună

Toate lucrurile rele vin de pe tiktok dobitok!
Raspunde

Amira

Acum 1 lună

Vor fi mulți fraieri sa îl voteze pe cremlin fără creier

Raspunde

Adina

Acum 1 lună

Asa e cand ii pui copilului un smartphone in mana. Fiecare cum crede.... Eu i-as cumpara un telefon cu taste si fara conexiune la internet, sa poata suna sau trimite sms in caz ca are nevoie de ceva. Atat.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 1 lună

Asa e cand te iei dupa progresisti si lasi copilul sa faca ce-l taie capul ca sa-si dezvolte personalitatea!
Raspunde

Bitt Dannman

Acum 1 lună

Iata ca a ajuns tehnologia si la stana. Cioban cioban dar ai telefon si internet. Oaia singura cum ai gasit-o in lanu de porumb ? Satisfacatoare ?
Raspunde

Danmanbirbit

Acum 1 lună

Te miri ciurdarule c-ajuns internetul la stana? Vezi că ți-au intrat vacile in cucuruz, fugi de le scoate!
Raspunde

Darwin

Acum 1 lună

Puteți și mai mult, incercati sa va rupeți și gâtul
Raspunde

Muresan

Acum 1 lună

Un lucru bun nu sunt in stare sa imite, doar tampenii! Vai de ei si de parintii lor! Acum sufera cu totii!
Raspunde

Leon

Acum 1 lună

Chiar daca imita si lucruri bune, nu ajung in presa pt ca nu aduc audienta.
Raspunde

Asdfasdf

Acum 1 lună

vina este in primul rand a parintilor care nu ii mai educa, care considera ca scoala trebuie sa faca totul si ca ei nu mai au nici o obigatie si apoi ii vezi ca plang si nu stiu ce sa mai faca prin spitale, cimitire sau fiare contorsionate in accidente...
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

"Viitor de aur țara noastră are!" Nu-i nici o pagubă daca-și rup și gâtul! Eșec lamentabil al educației;păcat că este mult prea scump plătit!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus