Sâmbătă,
22.03.2025
Cer Senin
Acum
16°C

Sentința primei instanțe pentru contabilul din Cisnădie, reținut pentru delapidare și fals informatic: 2 ani și 8 luni de închisoare. A prejudiciat șase firme la care era angajat

Sentința primei instanțe pentru contabilul din Cisnădie, reținut pentru delapidare și fals informatic: 2 ani și 8 luni de închisoare. A prejudiciat șase firme la care era angajat

Un contabil din Cisnădie, reținut cu mai mult de doi ani în urmă, a fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare pentru delapidare și fals informatic. Acesta a recunoscut faptele și a fost obligat la despăgubiri de peste 800.000 de lei.

Hotărârea a fost pronunțată de Judecătoria Sibiu pe 7 februarie. Contabilul a fost condamnat pentru delapidare și fals informatic. Potrivit anchetei, acesta a deturnat sume semnificative din conturile mai multor firme, producând un prejudiciu total de aproape un milion de lei. Faptele au fost comise în perioada aprilie – septembrie 2022, când inculpatul era angajat ca economist la șase firme sibiene - firme care dețin inclusiv hoteluri cunoscute în Sibiu sau activează în domeniul energiei, unele dintre ele raportând în ultimii ani profituri de milioane de lei.

Cum a acționat

Conform motivării instanței, acesta genera ordine de plată legitime, dar ulterior modifica în sistemele bancare IBAN-ul beneficiarilor, redirecționând banii în conturile proprii sau ale societății pe care o controla. Administratorii firmelor păgubite, având încredere în contabil, autorizau plățile fără să bănuiască nimic.

În plus, a achiziționat și însușit pe nedrept mai multe telefoane mobile în valoare de peste 17.000 de lei, folosindu-se de contractele de abonament ale firmelor.

Frauda a fost descoperită în septembrie 2022, când unul dintre administratorii firmelor afectate a observat nereguli în tranzacțiile bancare. În urma sesizării poliției, contabilul a fost prins în flagrant în timp ce efectua o nouă tranzacție frauduloasă.

Momentul descoperirii fraudei

Potrivit motivării instanței, unul dintre martori a declarat că inculpatul avea acces la aplicațiile de internet banking ale societăților unde era angajat și putea iniția sau modifica ordine de plată. În luna septembrie 2022, a primit o notificare de la un furnizor privind neplata unei facturi, iar verificările ulterioare au dus la descoperirea mai multor tranzacții suspecte. A constatat apoi că inculpatul a redirecționat plăți către conturi care îi aparțineau, ceea ce i-a determinat pe colegii săi să alerteze administratorul.

„Potrivit martorei, în data de 06.09.2022, a primit o notificare din partea furnizorului ### S.R.L privind neplata parțială a unei facturi din luna august în valoare de 7.750 de lei, context în care a verificat personal ordinul de plată în aplicația bancară, ocazie cu care a constatat că banca beneficiarului este CEC ####, deși cunoștea din discuțiile anterioare purtate cu beneficiarul că dorește plata în ##### ############; astfel, martora a menționat cele constatate, pe grupul de whatsapp, fiind contactă telefonic imediat de inculpatul ######### ##### #######, care a precizat, că din eroare a introdus IBAN-ul unei societăți comerciale din ##### la care în trecut a ținut contabilitate și că a discutat cu ei să returneze până cel târziu a doua zi. Aceeași martoră declară că martora ##### ####### a verificat la încasare denumirea companiei care apărea ca plătitor pe Google, ocazie cu care a constatat că sediul social al acestei societăți corespunde cu adresa de domiciliu a inculpatului, motiv pentru care a scos online un certificat ORC pentru societatea respectivă - ### TG S.R.L, și a constatat că este administrată de către inculpatul ######### ##### #######. Martora a continuat verificările prin efectuarea unei interogări a aplicației CEC ####, după IBAN-ul societății respective, ocazie cu care a constatat că ordinele de plată ale mai multor furnizori au plecat către acel IBAN deschis la CEC #### (...)”, scrie în motivarea instanței, anonimizată.

Din motivarea instanței mai aflăm că vinovăția inculpatului a fost dovedită inclusiv prin organizarea unui flagrant, în care acesta încerca să finalizeze o tranzacție frauduloasă.

Și-a recunoscut faptele

În timpul procesului, inculpatul și-a recunoscut vina și a cerut aplicarea procedurii simplificate, beneficiind astfel de o reducere a pedepsei. Instanța a reținut gravitatea faptelor și a dispus condamnarea acestuia la o pedeapsă totală de 2 ani și 8 luni de închisoare.

Bărbatul este absolvent de studii superioare, are vârsta de 38 de ani, nu prezintă antecedente penale, are ocupaţia contabil și este necăsătorit.

Fapele lui au fost considerate periculoase de către instanță: „Periculozitatea infractorului este însemnată întrucât a desfăşurat activitatea infracţională pe o durată de cinci luni, timp în care a urmărit şi a creat un prejudiciu deosebit de ridicat în patrimoniile persoanelor vătămate, fiind ferm în decizia în a comite noi acţiuni ilicite pentru acoperirea faptelor deja consumate ori pentru asigurarea/înlesnirea însuşirii în continuare a resurselor financiare necesare acoperirii unor datorii personale sau practicării jocurilor de noroc, de altfel frecvenţa actelor materiale fiind una deosebit de ridicată (la fiecare câteva zile)”.

Pe lângă pedeapsa privativă de libertate, acesta a fost obligat să achite despăgubiri în valoare de aproape 815.000 lei către firmele păgubite, precum și cheltuieli judiciare de peste 2.000 de lei. De asemenea, instanța i-a interzis pentru doi ani dreptul de a fi ales în funcții publice.

Totodată, pentru recuperarea prejudiciului, instanța a menținut sechestrul asigurător pe bunurile mobile și imobile ale inculpatului, precum și pe conturile acestuia și ale firmei pe care o administra.

Sentința nu este definitivă, inculpatul având posibilitatea de a face apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 2440

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

BZZ

Acum 1 lună

Daca acestuia , pt 160 000 euro ii da 2 ani si 8 luni lui Vicol/Ciorba cat trebuie sa le dea? :D Eu zic ca nu le da nimic.
Raspunde

Eori

Acum 1 zi

Felicitări Instanțelor Din România: Curtea Constituțională A României - București, Înalta Curte De Casație Și Justiție - București, Curtea De Apel - București, Biroul Electoral Central - București, Dar Și Instanței Din Franța " CEDO - Curtea Europeană A Drepturilor Omului, Prescurtat ECHR, Locația Strasbourg, Pentru Că: Au Salvat Democrația României. Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus