Sâmbătă,
22.03.2025
Cer Senin
Acum
15°C

Președintele Asociației Comunelor, la Sibiu: Nu avem nevoie de o reformă administrativ-teritorială, ci de una a sistemului de finanțare. Cei cocoțați în vârful statului vorbesc prostii

Președintele Asociației Comunelor, la Sibiu: Nu avem nevoie de o reformă administrativ-teritorială, ci de una a sistemului de finanțare. Cei cocoțați în vârful statului vorbesc prostii

Principalele probleme ale administrației locale nu țin de numărul mare de comune, ci de lipsa unei reforme eficiente a finanțelor publice. Asociația Comunelor din România (ACoR) și Asociația Stabilitate, Armonie, Tradiții (SAT) au adus la Sibiu un manifest, pe care l-au transmis conducerii țării, în care subliniază că majoritatea unităților administrativ-teritoriale din România, fie că sunt comune, orașe sau municipii, nu reușesc să-și acopere cheltuielile de funcționare din venituri proprii, dar că acest fapt nu este un argument valid pentru desființarea acestora.

Întâlnirea a avut loc cu ocazia alegerii conducerii filiale județene Sibiu a ACoR. Primarul comunei Sadu, Valentin Ivan, a fost reales în funcția de președinte pentru a treia oară, urmând să fie secondat de către primarul din Loamneș, Maria Greavu (prim-vicepreședinte) și de primarii Nicolae Dancu (Păuca), Aurel Țerbea (Merghindeal), Marius Grecu (Șelimbăr) și Vasile Budin (Poplaca) în calitate de vicepreședinți și de Mircea Dragomir (Biertan) în calitate de secretar general.

Reorganizarea administrativ-teritorială „o inepție”

Subiectul principal al discuțiilor a fost reorganizarea administrativ-teritorială, bazat însă nu pe un document oficial, ci pe versiunile care au fost publicate în presă în decursul ultimului timp. Reforma a fost criticată de Emil Drăghici, președintele ACoR, care a declarat în cadrul conferinței de presă de la Sibiu că este făcută „de oameni cocoțați în vârful statului, care vor ă dărâme temelia sa, satul”.

Citește și: Regionalizarea PSD. Variantele de reformă administrativă ale României. Sibiul a fost sub Brașov, în fiecare variantă a social-democraților

„Poziția noastră este una foarte clară, bazată pe realitate. Când vorbești de reorganizarea administrativ-teritorială, trebuie să vorbești de niște prevederi legale: Carta europeană a autonomiei locale și Legea referendumului. Nu se pot face aceste reorganizări din pix. Când aud la nivel central că factorii înalți, cocoțați în vârful statului, ca să dărâme temelia sa, satul, nu poți să nu iei atitudine și să le spui: până aici, nu mai vorbiți prostii”.

Drăghici spune că variantele de reformă făcute publice până în prezent sunt „adevărate inepții”. „Toți pe care îi auziți (că spun că) primarii nu au venituri proprii la nivelul comunelor: păi, cum să aibă venituri proprii dacă sistemul de finanțare este făcut de maniera în care să nu ai. Niciun județ în România nu are venituri proprii pentru acoperirea cheltuielilor. Iar la nivel național nu avem nicio comună, niciun oraș, ci doar două sau trei municipii, în condițiile în care nu toate cheltuielile sunt luate în calcul pentru a fi asigurate din veniturile proprii. Așadar, când aud acești oameni câte prostii spun, mă cuprinde un sentiment de compasiune”.

El a dat de înțeles, totuși, că nu știe să existe o variantă oficială a reorganizării teritoriale a României „decât inepțiile pe care presa le-a împrăștiat”.

Emi Drăghici răspunde însă că o reformă „este necesară”.

„Manifestul ACoR și al SAT a arătat că avem nevoie de o reorganizare, o regândire a sistemului de finanțare. Dacă vă veți uita cu ochii minții, și nu doar cu ochii unora care habar n-au ce înseamnă o colectivitate locală, veți constata că, de bine de rău, dezvoltarea satului românesc s-a făcut cu contribuția eminamente a primarilor. Sigur, aveți și în județul Sibiu comune nou înființate. Să vă uitați că gradul de dezvoltare a comunelor nou înființate este mai bun decât al comunei vechi sau luate împreună. Repet, nu reorganizarea administrativ-teritorială este cheia, ci regândirea sistemului de finanțare, care trebuie să respecte Cartea europeană a autonomiei locale. Aceasta presupune proceduri de egalizare, în sensul că trebuie să asigurăm resurse financiare dezvoltării uniforme a teritoriului României”, a mai declarat președintele ACoR.

Cu referire la localitățile cu puțini oameni și la aparatul administrativ, Drăghici a punctat că primăriile „sunt unități administrativ-teritoriale, nu administrativ-locative, adică gestionează un teritoriu” și a oferit exemplul Franței și Spaniei.

„Studiați Franța, dacă tot am preluat modelul lor. Acolo sunt șapte comune fără niciun locuitor, dar nu-și permite niciun idiot să gândească la desființarea comunei. Că desființarea comunei înseamnă tăierea identității. Franța, Germania, Spania, Italia – de ce oare? Credeți că și-ar permite cineva în Spania să vină cu o astfel de propunere?, mi-a răspuns o doamnă ministru când am întrebat-o de ce nu fac o reorganizare.

Modelul nostru l-am furat de la francezi și de la englezi, când erau în UE, dar l-am făcut mult peste ce e al lor, pentru că noi am transferat atribuții din public în privat, adică la filiala județeană, pentru public”, a mai spus președintele ACoR.

Acesta a dat ca exemplu domenii în care nu e nevoie de personal mult pentru a fi gestionat eficient. „Aveați nevoie la Sibiu de 94 de auditori interni, dar n-aveți decât 9, care realizează auditul pentru 47 de comune. Avem 10% cheltuieli reduse, dar acești auditori mergând pe la mai multe comune automat se și perfecționează, nu se plafonează la nivelul unei comune. Am vorbit și depsre alte domenii: executarea silită, urbanismul, nu e nevoie să rămână la fiecare comună, e nevoie să facă acest lucru în comun”, sugerând conceptul de „exercitare a atribuțiilor prin cooperare”, când serviciile publice de acest fel de la mai multe primării sunt gestionate centralizat, la nivel județean.

Manifestul primarilor: Spațiul rural românesc nu trebuie privit doar ca o problemă

În cadrul evenimentului de astăzi, primarii comunelor din Sibiu au discutat și manifestul lansat la începutul anului trecut prin care ACoR și SAT își exprimă opoziția față de ideea comasării sau desființării unui număr mare de comune. Documentul este structurat în trei secțiuni majore: contextul și argumentele împotriva reformei administrativ-teritoriale, impactul istoric și cultural al unei astfel de măsuri și apelul final adresat autorităților centrale.

„Dacă urmăm raționamentul strâmb al veniturilor proprii mai mari decât cheltuielile de funcționare pentru păstrarea unei unități administrativ-teritoriale, rezultă că ar trebui să comasăm sau să desființăm nu doar imensa majoritate a comunelor, ci și toate județele, precum și imensa majoritate a municipiilor și a orașelor (...) Este un raționament aberant (...) Administrația prezidențială, ministerele, agențiile guvernamentale și unele entități publice de la nivel central nu au niciun fel de venituri proprii, dar aceasta nu înseamnă că se pune în discuție închiderea sau comasarea acestora”, se arată în document.

Manifestul demontează și ideea că administrația publică locală este supradimensionată. Conform datelor prezentate, comunele reprezintă doar 26,7% din totalul posturilor din administrația publică locală, în timp ce în mediul rural locuiește 47% din populația țării. Totodată, cheltuielile de funcționare ale comunelor reprezintă doar 1,2% din PIB, de aproape trei ori mai puțin decât în cazul orașelor și municipiilor.

Autorii manifestului cred că orice reformă administrativ-teritorială trebuie să țină cont de istoria și cultura țării, nu doar de calcule financiare. Se fac referiri la reforme eșuate din trecut, cum ar fi cele impuse în perioada ocupației germane din Primul Război Mondial, sub regimul Carol al II-lea sau în timpul regimului comunist, când România a fost împărțită în raioane după model sovietic.

„Un popor care nu își cunoaște trecutul e condamnat să-l repete”, este citat istoricul Nicolae Iorga în manifest.

Un alt argument adus de semnatarii documentului este riscul de a pierde identitatea culturală a satului românesc. Comunele nu sunt doar entități administrative, ci și păstrătoare ale tradițiilor, ale valorilor naționale și ale identității minorităților etnice care au trăit de-a lungul secolelor în România. „Prin desființarea sau comasarea abuzivă și nefundamentată a numeroase comune, statul român ar lăsa impresia că își abandonează o parte importantă din cetățenii săi și-i lasă în voia sorții”, avertizează autorii manifestului.

În final, ACoR și SAT solicită un dialog real cu autoritățile centrale și propun la rândul lor mai multe soluții:

- Reducerea numărului de consilieri locali și județeni, cu peste 13.000 de persoane;
- Renunțarea la funcția de viceprimar pentru comunele mici, cu până la 1.000 - 1.500 de locuitori sau care fac parte din consorții administrative.
- Extinderea cooperării între comune pentru eficientizarea serviciilor publice;
- Eliminarea privilegiilor speciale, inclusiv a pensionărilor anticipate la vârste sub 60 de ani etc.

„Spațiul rural românesc nu trebuie privit doar ca o problemă, ci mai ales ca resursă sau oportunitate de dezvoltare, parte integrantă a proiectului național numit România”, se mai arată în document.

Manifestul poate fi citit aici, acesta fiind transmis Parlamentului, Președinției, Guvernului, ambasadelor și organismelor europene, ca un apel la protejarea comunităților locale și la găsirea unor soluții reale pentru dezvoltarea rurală a României.

Fotografii: Silvana Armat / Turnul Sfatului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

18 comentarii

Emil

Acum 1 lună

Nici Banca Populara a Chinei nu va poate finanta la cat puteti voi fura.
Raspunde

Pamfil

Acum 1 lună

Care este "identitatea culturală a satului românesc" pe care o pierdem? Aceea in care primarul(boierul) castiga si restul(taranii/iobagii) muncesc pentru bunastarea acestuia? Atunci eu is dispus sa o pierd. Eu as lua primarii si rudele acestora de gradul 1 si 2 si as verifica averea inainte si dupa mandatul acestora. Se stie ca nu is mai dau titluri de proprietate al terenului comunei in nume proprii ci subit apar mostenitori in randul rudelor. Anumiti investitori au primit teren si subit au aparut 2,3 case/cabane dintre care una e a primarului. De exemplu de ce anumite servicii de contabilitate sau administratie nu se pot externaliza asa cum e in privat? Cat timp ii ia unui contabil bun sa faca statele de plata si declaratiile si ce achizitii mai face primarul intr-o luna de e nevoie de un post permanent? Sunt contabili care tin evidenta, in privat, la zeci de firme... cred ca s-ar descurca si cu o primarie...
Raspunde

Dl. are caracter !

Acum 1 lună

dar oare mai zicea asta daca kwi era inca la butoane: "factorii înalți, cocoțați în vârful statului, ...., nu mai vorbiți prostii”." ??
Raspunde

Tica lotrean

Acum 1 lună

Dupa acest cap patrat ( zic asta pentru ca a absolvit matematica ) organizarea administrativa a Romaniei are o singura masura , gandirea din 1968 a gastii de comunisti din jurul lui Ceausescu . Cred ca cele 7 mandate l au afectat iremediabil .
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 lună

Normal ca primarii nu vor reorganizare ca daca se face dispar unii si ce fac toate neamurile pe care le-au angajat pe salarii care le sustinem noi mediu privat. Asa ca hai cu reorganizarea cine poate bine cine nu desfintat.
Raspunde

Un adrian

Acum 1 lună

Trebuie făcut ceva-iar se arunca bani în gropi fata fund!
Raspunde

Radu

Acum 1 lună

Al dreaqu ce știți sa va apărați scaunul și burdihanul
Raspunde

Petre

Acum 1 lună

Gunoaie

Raspunde

Kokos

Acum 1 lună

Păi cum să fie de acord, că își pierd posturile călduțe și împreună cu ei și toate neamurile și amantele pe care le-au adus în primării. Așa că hai cu comasarea!

Raspunde

Mircea

Acum 1 lună

Mi-este absolut indiferent subiectul (ca și consecințe pentru mine, adică); fiind detașat, observ încrâncenarea unora de pe-aici, identică cu "Jos Dragnia!", "Proasta de Dăncilă" etc. - și am văzut cu toții unde ne-au dus indivizii...Sunt aceleași minți înguste, gata de dus de nas, care se duc ca oile după prima fentă! Dacă aveți o fărâmă de logică, cugetați: 1. De vreme ce comunele "toacă" cel mai puțin din buget, de ce să punem căruța înaintea boilor și să nu începem cu ministerele, agențiile, consiliile județene (care, practic, nu fac decât să dubleze activitatea administrativă din comune, orașe, municipii și, desigur, să "producă" adevărații baroni ai politicii românești; sunt CJ-uri cu 400-500 de angajați!)? Și, când terminăm de asanat aceste găuri negre, da, să trecem și la comune! 2. Personal doresc "reorganizarea proștilor", că tare mi-ar plăcea să-i văd cum suportă efectele! Măi isteților, dacă astăzi, de bine, de rău, se mai fac lucruri, că primarul știe că ajunge la votul cetățeanului său, după o comasare de-asta deșteaptă, primarul va dirija fondurile acolo unde este concentrat electoratul, în rest, Dumnezeu cu mila! Exemplul clasic este Mangalia, de care aparțin stațiunile Venus, Neptun, Cap Aurora, Jupiter, stațiuni care arată ca vai de mama lor, comparativ cu câți bani produc și varsă la bugetul local; de ce? simplu votanții sunt în oraș, în Mangalia acolo merg și banii, investițiile, i se rupe primarului de 30 de voturi din Jupiter dau de cele vreo 100 din Jupiter...!

Raspunde

Asdfasdf

Acum 1 lună

asa este cand isi pierd ciolanul plang toti ca altceva nu sunt in stare sa faca, in mediul privat multi dintre ei nu rezista o zi dar sa mai faca si performanta... hai cu reorganizarea si comasarea si cum zicea cineva mai sus: averile la control inainte de mandat si dupa la toate neamurile pana la gradul 4 si atunci vom vedea ca bani sunt dar trebui utilizati pentru comunitate si oameni nu in scop propiu si privat...

Raspunde

Vasile Vasile

Acum 1 lună

Se vede ce gândire sănătoasă au acești aleși, după mintea cărora ar mai trebui înființate primării, dacă se poate în fiecare localitate. Numărul salariaților trebuie crescut să aibă loc toate neamurile și **** și trebuie mărite salariile și sporurile. A dracului de adunătură zisă asociație. Oare cine bugetează așa ceva ?

Raspunde

Aristide

Acum 1 lună

Ivane, Ivane...tu păreai om!

Raspunde

Cetățean foarte supărat

Acum 1 lună

90% din maimuțoi astia trebuie trimiși în siberia Auzi la el nu trebuie reforma al dr.q buhoiul

Raspunde

Statul esuat

Acum 1 lună

UAT-urile care din fondurile proprii nu-si pot sustine nici macar cheltuielile trebuiesc clar desfiintate. In rest, spor la furat ca numai asa stiti sa faceti majoritatea de 30 de ani incoace!!!!!

Raspunde

Nicu

Acum 1 lună

Țineți de scaune, faceți tot felul de asociații, încercați să păstrați angajații plătiți cu bani mulți fără să vă gândiți la cei care muncesc cu adevărat să aducă bani la buget să vă puteți voi infrupta cu vârf și îndesat din banii publici. Cum puteți fi atât de penibili să vă afișați în fața oamenilor cu mesajul ăsta de prost gust, că voi primării sunteți un fel de Dumnezeu, că nu voi sunteți cei care sugeți seva acestui popor, cei de la vârful statului sunt de vină. Îmi doresc să văd 10 primari adevărați în tot județul și maxim 50 de angajați bine pregătiți, cu câteva aplicații care să facă treaba cinstit și corect, fără bătaia de joc la adresa banului public. Așa să ne ajute Dumnezeu!
Raspunde

Ion Iliescu

Acum 1 lună

Avem comune îmbătrânite lipite de orașe care nu mai satisfac criteriul demografic pentru a purta acea emblemă. Logica spune că acele UAT-uti trebuie contopite, cu sau fara o reorganizare la nivel național. Cu resurse însumate pot incerca proiecte care sa ducă la dezvoltarea comunității.
Raspunde

Ion Iliescu

Acum 1 lună

Ne spune că nu e nevoie de reorganizare un tovarăș cu epoleți cate a lucrat în administrația publică din '78 încoace. Și pe care primarii moderni, fii de tovarăși cu epoleți, îl bifează președinte de asociație pe viață pentru că așa au primit ordin. Are și doctorat tovarășul, că n-are Emilie Sercan timp sa se ocupe de plevușcă expirată.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus