Cu 4.030 de turiști a scăzut numărul celor care ne-au vizitat județul în 2024, față de 2023, conform datelor Institutului Național de Statistică. Datele arată că sunt mai mulți străini care ne-au vizitat județul, anul trecut, însă a scăzut numărul românilor.
Astfel, în 2024 au ajuns în Sibiu 562.265 de turiști, dintre care 417 mii au fost România, iar 144 de mii au fost străini. Important de știut este faptul că aceste date se referă la persoanele care s-au cazat aici cel puțin o noapte, într-una din unitățile de turism acreditate.
În comparație, în 2023, numărul total este mai mic, singurul lucru îmbucurător este faptul că a crescut numărul străinilor care ne-au vizitat județul. Au fost 566.595 de turiști în 2023, 439 de mii de români și 127 de mii de străini.
Am încercat să aflăm ce-I lipsește Sibiului din punct de vedere turistic, mai ales că mai multe orașe cu același profil au reușit să-și crească cifrele.
Alin Burcea: Promovare!
Alin Burcea, CEO al agenţiei de turism Paralela 45 și președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) a vorbit despre „promovare„, atunci a fost întrebat ce-i lipsește Sibiului pentru a avea mai mulți turiști.
El a relatat momentul întâlnirii sale cu administrația locală. Era în 2006, iar orașul se pregătea să devină Capitala Europeană Culturală.
„Am avut atunci o singură întâlnire cu primarul de atunci al Sibiului, domnul Klaus Iohannis. Ne-a arătat lucrurile pe care le-a făcut, ce urmează să se întâmple. L-am întrebat atunci cum intenționează să promoveze orașul. A spus că lucrurile vor veni de la sine. La următoarele întâlniri l-a trimis pe Sergiu Nistor, cu dânsul nu ne-am mai văzut.
Atunci am realizat că de fapt sașii fac o treabă extraordinară atunci când se apucă de ceva. Orașul e bine pus la punct, are de toate, dar nu se vinde. Sașii știu să construiască, dar nu știu să vândă. Acum înțeleg că primar este o doamnă tot de la FDGR, cred că e vorba de același lucru. Orașul nu se promovează suficient.
Nu știu ce-I lipsește Sibiului, sunt spații de cazare, săli de conferințe, cred că ce-I lipsește este lipsa promovării interne și externe. Eu nu cred că am văzut Sibiul la ultimele târguri de turism naționale„, a spus Alin Burcea.
European Best Destinations: ”Diferența cheie constă adesea în branding și conștientizare„
European Best Destinations (EBD) este organismul care se declară cel mai important la nivelul promovării turistice în Europa. Turnul Sfatului a scris despre felul în care promovarea în acest caz se face inclusiv cu bani de la buget.
”Sibiul, în special, are tot ceea ce este necesar pentru a fi o destinație turistică europeană majoră.
România nu a fost niciodată mai aclamată de călători și de mass-media, partenerii noștri media precum Condé Nast, Lonely Planet și CNN clasând-o recent printre cele mai bune țări de vizitat în 2025, o dovadă a interesului în creștere pentru țara dumneavoastră.
Această recunoaștere este demult așteptată, având în vedere patrimoniul imens, bogăția arhitecturală, istorică și culturală a României, precum și gastronomia sa remarcabilă și peisajele uluitoare”, vine răspunsul primit de la Perrine Bertrand, responsabil cu media din partea European Best Destinations.
”Punctele forte ale Sibiului constau în faptul că este o destinație plăcută și sigură în care să trăiești și să vizitezi. Este o escapadă verde, romantică și bogată din punct de vedere cultural în Europa, oferind o experiență rafinată călătorilor.
Evenimentele prestigioase, cum ar fi piața de Crăciun, contribuie în mod semnificativ la atractivitatea și reputația sa, dar și activitatea asociațiilor culturale, sportive, de a crea legături, de a trăi împreună și de a organiza evenimente pe tot parcursul anului.
Mai multe evenimente de înaltă calitate de acest gen ar putea ridica și mai mult vizibilitatea Sibiului în România și la nivel internațional. În realitate, Sibiul are deja toate atuurile necesare pentru a fi o destinație de vizitat în Europa- poate singurul lucru care lipsește este o vizibilitate internațională sporită.
Multe destinații foarte performante, precum Porto, prosperă în ciuda faptului că au mai puține evenimente pe tot parcursul anului, ba chiar nu au un eveniment specific frumos.
Diferența cheie constă adesea în branding și conștientizare.
Cu cât mai mulți profesioniști din turism și jurnaliști descoperă Sibiul, cu atât mai mult îl vor aprecia și îi vor împărtăși povestea. Având în vedere contextul său comercial istoric, Sibiul are o scenă excepțională de ospitalitate și restaurante, un atu crucial în industria turismului”, mai precizează acesta.
EBB sugerează că pentru a spori în continuare vizibilitatea Sibiului și a atrage și mai mulți călători, ar trebui consolidat turismul de evenimente prin ”extinderea calendarului de evenimente culturale, gastronomice sau sezoniere de înaltă calitate”.
Ar trebui optimizată prezența digitală prin „platforme de călătorie importante precum Lonely Planet sau creatori de conținut, influenceri. Nu doar în media europeană și internațională, ci bineînțeles și în media românească”.
„Bineînțeles că viitorul Sibiului este în mâinile cetățenilor Sibiului, comercianții, managerii de hoteluri, creatorii de evenimente culturale, artiștii, ei sunt cei care vor face Sibiul atractiv, nu este doar o chestiune de administrație, este un întreg proiect global care face o destinație atractivă și include acțiunile făcute de cetățenii locali, entități private, artiști, organizații non-profit, și ei pot face într-adevăr o schimbare.
Rezumând, Sibiul are multe atuuri, unele lucruri mici ar putea fi îmbunătățite desigur pentru atractivitate și acesta este cu siguranță un proiect global care implică toate părțile interesate ale orașului”, mai spune Perrine Bertrand.
Alin Chipăilă: ”Nu investim suficient în promovarea României pentru a convinge mai mult de 2,3 milioane de turişti străini să vină”
Alin Chipăilă, membru al Alianței pentru Turism și președinte al Asociației Județene de Turism Sibiu susține că faptul că nu investim suficient în promovarea României pentru a convinge mai mult de 2,3 milioane de turişti străini să vină să aducă bani în ţară este una dintre cauzele pentru care nu sunt bani la bugetul de stat, în condiţiile în care Albania, de exemplu, înregistrează 14 milioane de turişti străini, deci de şase ori şi ceva mai mult decât noi.
“Dacă stăm să ne uităm care este bugetul de promovare al României şi faptul că nu reuşim să mobilizăm, într-adevăr, o strategie coerentă de marketing la nivel naţional vedem motivul pentru care am ajuns în situaţia în care BNR prognozează pentru anul 2024 un deficit al balanţei comerciale în turism de 5 miliarde de euro. Deci, în momentul în care vorbim că nu sunt bani la buget e şi pentru faptul că nu investim suficient în promovarea României pentru a convinge mai mult de 2,3 milioane de turişti străini să vină să aducă bani în România, pentru că, până la urmă, acesta este un export clar de servicii. Ne uităm la ţări, la Albania, spre exemplu, care are 14 milioane de turişti străini, deci de şase ori şi ceva mai mult decât România. Este incredibil!”, a afirmat Chipăilă, citat de Economedia.
El a atras atenţia că şi Bucureştiul, care e principala destinaţie a României, aproape că nu există “în momentul în care ne prezentăm în afară”. În acest context, el a subliniat că înfiinţarea Organizaţiei de Management al Destinaţiei la nivel de capitală “trenează din motive care efectiv încep să scape logicii”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: de ce nu sunt mai multi turist , ce-i lipseste sibiului , turism în Sibiu , promovare , Iohannis , turism
Vizualizari: 6660
Ultimele comentarii
Acum 22 minute
Kukuruku
Acum 34 minute
Groza simona
Acum 42 minute
Daniela
Acum 43 minute
Claudiu
Acum 46 minute
Koba ciclistul