Miercuri,
19.03.2025
Cer Senin
Acum
-7°C

Noua pistă propusă pe malurile Cibinului, în avizare: turn de observație înalt de zece metri și 14 noi deck-uri. 124 de copaci vor trebui tăiați, 703 urmează a fi plantați

Noua pistă propusă pe malurile Cibinului, în avizare: turn de observație înalt de zece metri și 14 noi deck-uri. 124 de copaci vor trebui tăiați, 703 urmează a fi plantați

Proiectul noilor tronsoane de piste pentru biciclete care ar urma amenajate pe malurile Cibinului este supus consultării publice în cadrul procedurii de avizare din partea Agenției de Protecție a Mediului Sibiu.

Este vorba de extinderea fiecărui capăt al pistei de biciclete de 3,5 km, inaugurată în vara lui 2023 pe malurile Cibinului. Înspre cartierul Turnișor, pista urmează să fie extinsă cu 1,4 km până la podul de pe strada Rozmarinului. Iar actualul capăt din Gușterița al pistei urmează să fie extins cu 1,7 km, până pe strada Podului, în zona fabricii Wienerberger (aici pista se va intersecta cu cea amenajată pe un vechi trotuar al străzii Podului și care continuă până la ieșirea din Sibiu spre Agnita).

Actuala pistă va fi extinsă cu 1,4 km înspre Turnișor (foto sus) și 1,7 km înspre ieșirea către Agnita (foto jos). Simulări realizate de redacția TS pe baza imaginilor Google Earth

Proiectul extinderilor cu o lungime cumulată de 3,2 km este realizat de FIP Consulting, din București, societatea care a proiectat și pista existentă. Acum, extinderea pistelor ar urma realizată în decurs de 24 de luni, cu costuri estimate la 41 de milioane de lei, cu tot cu TVA, față de 50,8 milioane de lei cât era estimarea costurilor cu pista existentă (după licitație, contractul de execuție pentru actuala pistă de 3,5 km a fost semnat pentru 34,7 milioane de lei). Ca și în cazul pistei existente, o parte din fonduri ar urma atrase din cele nerambursabile europene.

Proiectul de extindere a fost depus de FIP Consulting la Agenția de Protecție a Mediului Sibiu, în vederea avizării. În această fază, cei interesați pot depune observații prin intermediul Agenției.

Formatul propus pistelor nu se schimbă: lățime de doi metri, zonă de siguranță de 0,5 metri și rigolă prefabricată de cealaltă parte, cu o lățime tot de 0,5 metri. 

La fel, pentru punerea în siguranță a pistelor sunt propuse amplasarea de palplanșe din PVC cu grindă în capăt pe toată lungimea traseului. Conform calculelor, în zona dinspre cartierul Turnișor al extinderii este necesară realizarea unui zid de sprijin cu o lungime de 440 de metri.

O mulțime de spații de odihnă. Plus un turn de zece metri și un pavilion

Spre diferență de pista de biciclete existentă, extinderile propuse au un aspect mult mai pronunțat înspre agrement. Pentru tronsonul cuprins între podul de pe strada Rozmarinului și cel de pe șoseaua Alba Iulia, proiectul propune amenajarea a nu mai puțin de șase „deck-uri”, după cum sunt numite structurile metalice acoperite cu lemn tratat. Acestea au rolul de a „asigura atât zone de belvedere, cât și zone de relaxare”.

Laolaltă, cele șase deck-uri au o suprafață totală de aproximativ 900 de mp, cel mai mare urmând să acopere 606 mp. Acest imens deck este propus pe malul opus străzii Orzului și ar urma să aibă o formă neregulată. Într-una din marginile acestui deck de mari dimensiuni urmează a fi amplasat un turn de observare.

„Are ca scop asigurarea unei înălțimi corespunzătoare pentru a observa flora și fauna locală. Turnul va fi dotat cu binocluri care permit observarea atât în imediata vecinătate, cât și pe distanțe mari. (...) Turnul va fi prevăzut cu patru platforme din metal situate la cote diferite (+2,50, +5,00, +7,50, +10,05) care vor fi legate între ele prin intermediul unor scări. Scările vor fi realizate din metal și vor avea vanguri laterale și trepte pline”, se arată în proiectul supus avizării.

Turnul va avea patru platforme. Sursa imaginii: proiectul depus de FIP Consulting la Agenția de Protecție a Mediului Sibiu

Tot în zona acestui turn este propus și un pavilion cu o suprafață de peste 28 de mp și o înălțime maximă de trei metri. „Această construcție va adăposti câteva bănci umbrite ce le va permite utilizatorilor să se ferească pe timpul zilei de soare”, este descrierea din proiect.

Pentru celălalt tronson de extinderi, proiectul propune amplasarea altor patru deck-uri cu o suprafață totală de aproape 750 de mp, două dintre acestea având o suprafață de aproximativ 250 de mp, fiecare.

Primăria Sibiu propune pe malurile Cibinului o adevărată rețea de deck-uri, la „umbra” unui turn de observare.  Sursa imaginii: proiectul depus de FIP Consulting la Agenția de Protecție a Mediului Sibiu

Amplasamentul propus turnului este în zona bălților formate în spatele bazei sportive a pompierilor din cartierul Ștrand. Despre pitorescul respectivei zone Turnul Sfatului a scris aici: Foto și video. Cibinul - de la o oază precum Delta Dunării, la groapa de gunoi a orașului

Traseul trece de pe o parte a râului, pe cealaltă 

Pista de biciclete propusă va fi conectată la cea construită de-a lungul străzii Câmpșor, pornind – prin urmare – pe malul drept al Cibinului. După 450 de metri, pista va trece pe malul stâng al Cibinului, prin intermediul unei pasarele ciclo-pietonale. După alți 770 de metri, pe o a doua pasarelă ciclo-pietonală, traseul pistei se mută din nou pe malul drept al râului și se conectează la cea existentă.

În celălalt capăt, pista existentă va avea traseul tot numai pe malul stâng al Cibinului.

Proiectul prevede și amplasarea de sisteme de iluminat pe întreg traseul, precum și 44 de camere de supraveghere video. De-a lungul pistei de biciclete vor fi amplasate bănci simple, bănci cu spătar, bănci de tip șezlong, mese, rastele pentru biciclete și coșuri de gunoi. 

După finalizarea acestui proiect, pistele de pe malul Cibinului vor ajunge la o lungime totală cumulată de aproape șapte km. Sursa foto: Turnul Sfatului

1.253 de arbori, acum. 1.956, după implementare

Conform calculelor din faza de proiectare, pe cele două tronsoane ale Cibinului în discuție sunt peste 128.000 de mp de spații verzi (aproape 13 ha), din care în urma realizării pistei se vor pierde aproape 13.000 de mp (1,3 ha).

Pe cele două tronsoane au fost numărați 1.253 de arbori, dintre care 28 sunt propuși spre tăiere fiind uscați ori „sever deteriorați”. Alți 124 de copaci ar urma tăiați pentru a face loc pistei de biciclete și a dotărilor aferente. 

Sunt propuși a fi plantați 703 de noi arbori: arțari, corcoduși roșii, cireși japonezi, sălcii (cele mai multe plângătoare), nuci și tei. Totodată, prin acest proiect ar urma plantați pe cele două tronsoane1.004 arbuști și 870 de plante acvatice sau semi-acvatice.

Consultă aici, în format integral, memoriul de prezentare depus de FIP Consulting la Agenția de protecție a mediului Sibiu

Citește și A fost inaugurată pista de pe malurile Cibinului. De la „cel mai spectaculos proiect pentru biciclete”, la plasticul reciclat care a înlocuit betoanele

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

32 comentarii

R

Acum 4 săptămâni

Chiar e nevoie de 14 deckuri pe 3,1 km?
Raspunde

Ciobrânzan Dann

Acum 4 săptămâni

Sa intors ciclistul golfist acasa ,poate-i construiți si un teren de golf pe undeva !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Eu

Acum 4 săptămâni

Inutil. In afară de Deleanu nu pedalează nimeni în țara noastră.
Raspunde

Kukuruku

Acum 3 săptămâni

E si pentru plimbat pe jos.

Raspunde

Poate totusi ne schimbam in bine

Acum 1 săptămână

Pista de biciclete este doar pentru biciclete si eventuel trotinete. In rest aveti trotuare ca sa va plimbati in tot orasul. Nu mai blocati pista de biciclete cu carucioare si plimbareti ca pe bulevard, care parca se joaca "tara tara vrem ostas".
Raspunde

Bun!

Acum 4 săptămâni

Bun, pasul următor sperăm să fie crearea Parcului Cibin-Vest cu Microdeltă ( lacurile din spatele bazei Pompierul). Adică tot spațiul de la podul CFR din zona Șos Alba Iulia, Pod Rozmarinului, râul Cibin și drumul de legătură dintre Baza Pompierul și pod Rozmarinului (neasfaltat). Mai simplu, tot spațiul cuprins în poza 2 din articol.
Raspunde

Alex

Acum 4 săptămâni

Atâtea bănci și decuri și după aia ne plângem că pista de biciclete este invadată de pietoni
Raspunde

Pastor marginas

Acum 4 săptămâni

Deci... 12 mil de lei per km de pista? :) am citit bine?
Raspunde

Adrian

Acum 4 săptămâni

Prioritizati construirea pistelor prin oras pentru a creste mobilitatea urbana. Asta e critic în Sibiul din ce in ce mai sufocat de masini. Oamenii au nevoie de alternative sigure la mersul cu masina. Prin orientarea spre agrement, incurajati in continuare folosirea masinilor inutil de mult, in timp ce folosirea bicicletei va ramane pentru multi doar o activitate de weekend! Mai bine ati proiecta (si realiza) legatura cu Zona Industriala Vest.
Raspunde

Adrian

Acum 4 săptămâni

Prioritizati construirea pistelor prin oras pentru cresterea mobilitatii urbane! Asta e critic pentru acest oras din ce in ce mai sufocat de masini. Oamenii au nevoie de alternative sigure la mersul cu masina. Prin orientarea spre agrement, incurajati in continuare folosirea automobilelor inutil de mult, in timp ce folosirea bicicletei va ramane doar o activitate de weekend pentru majoritatea. Mai bine proiectati (si realizati) legatura cu Zona Ind. Vest. Ar fi ceva mult mai util.
Raspunde

Alupi

Acum 4 săptămâni

De ce nu uniți și capătul din ștrand 2 al pistei, cu cea care începe la bariera de calea ferată, str rozmarinului? Că se poate face, ușor, pe lângă calea ferată, și cu un mic pod peste
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 4 săptămâni

Da unde-s postacii cu protestele față de tăierea arborilor uscați și găunoși, care lasă Sibiul fără aer?
Raspunde

Tibi

Acum 4 săptămâni

Ma intreb de ce CJ , Daniela Campean, nu s-a preocupat de o pista de biciclete Sibiu-Ocna Sibiului. Tov. Cindrea vorbea de asa ceva dupa ce au facut "pârâtura" aia de pista care taie Dumbrava. Practic e "pârâtură" dupa ce intra in padure . Si daca citesc proiectantii,si edilul...aveti experienta pistelor din Subarini pana la Muzeul Tehnicii Populare care au devenit alei pietonale. Chiar nu v-ati trezit ca orice pe pistele de-a lungul Cibinului iese lumea la plimbare? Nu credeti ca era necesara dublarea pistei cu o alee? Poate aveti in vedere pe viitor ca imaginatie vad ca nu e.!
Raspunde

D.M.

Acum 3 săptămâni

Pot trece 100 de ani și primăria nu învață nimic. Actualele piste de pe malul Cibinului sunt folosite destul de intens de pietoni, mai ales avand in vedere zecile de platforme (numite "deck-uri" de cei ce nu stiu lb. romana). Doar 2m latime NU sunt suficienti avand in vedere, rigola rotunjita alunecoasa (!!), pietonii si nevoia de a depasi alti biciclisti sau pietoni. Mai ales in Turnisor acum, mai ales ca pista traverseaza Cibinul, iar oamenii din Turnisor NU AU NICI UN PARC, pasarela, zecile de platforme si pista, garantat o sa fie folosita si de sute de pietoni. De cum s afaca primaria ceva bun din prima, cand pot risipi 41 de milioane pentru o fasie de asfalt insuficienta , cand au atata spatiu la dispozitie?
Raspunde

Mia

Acum 3 săptămâni

Este cel mai usor mod in care sa cheltuiesti banul public! Piste de biciclete! Alo, Primaria, creati locuri de parcare subterane, supraterane, dar organizati-va si faceti ceva bun pentru Sibiu! Nu mai poti circula in orasul acesta! Cu masina stai in coada, pe jos, nu poti ca trotuarele sunt blocate de masini, nu mai este nici o regula! Voua va place cum arata orasul? Iesiti cu pistele de bicicleta in fata, stiti doar sa taiati pomi si sa puneti ciment! Rusine!!!
Raspunde

Adrian

Acum 3 săptămâni

Orientarea DOAR pe dezvoltarea/imbunatatirea infrastructurii auto nu va ajuta, doar va incuraja si mai mult folosirea inutila a masinilor IN oras. Oricate parcari si oricate benzi in plus s-ar construi, nu vor fi niciodata suficiente la cate masini sunt.
Raspunde

Barosanu

Acum 3 săptămâni

@Mia, prioritatea pentru orice administrație modernă e reducerea dependenței de mașini, nu încurajarea ei. Da, e nevoie de câteva parcări (taxate corespunzător) dar oamenii trebuie descurajați să-și folosească mașinile și convinși să folosească transportul public. Te revoltă că „stai în coadă” când mergi cu mașina dar nu-ți dai seama că tocmai tu și cei ca tine generați aglomerația din trafic.
Raspunde

Mia

Acum 3 săptămâni

@ Barosanu. Eu sunt adepta mersului pe jos, doar ca pe trotuare nu mai ai loc de masini parcate! Mai mult trebuie sa merg pe partea carosabila, decat pe trotuar. Daca mai am si o sacosa in mana, credeti-ma, nu e confortabil! Posesorii de masini isi lasa masina in strada, este mult mai comod decat sa o parcheze in curte! Din acest motiv sunt impracticabile trotuarele! Dar, nu eu fac regulile, le face Consiliul Local care stie doar sa taie copacii si sa majoreze taxa de salubritate! Si apropo, cei care detin animale de companie, nu curata mizeria ! Fecalele se dezintegreaza nederanjate pe trotuare si tot noi inhalam aerul viciat cu tot felul de microbi! Ca sa nu mai zic de mirosuri.... De ce nu puneti o taxa pe animalele de companie, taxa care sa-i responsabilizeze pe proprietari??? Oare
Raspunde

Didulescu

Acum 3 săptămâni

@Mia: daca te-ai da cu bicicleta nu ai sta "la coada" in trafic. Este nevoie de infrastructura pentru biciclete in Sibiu ca de aer, tocmai pentru a decongestiona orasul, care o devenit o parcare in aer liber.
Raspunde

Kukuruku

Acum 3 săptămâni

Pe frig si ploaie te dai mai putin cu bicicleta. Cat si pe 35 de grade.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Minerva extensii unghii cu gel

Acum 3 săptămâni

E rusinos ce macel face primaria straina de sufletul neamului romanesc! Ne opunem acestui proiect prin care ni se toaca banii din impozite si taxe! Ne-am saturat de cum arata aceste piste si de taierea boschetilor protejati! In Sibiu sa nu se mai faca nimic! Chiar nu investeste si in Arhitecti, ca doar platim miliarde de euro pe an din impozite! Rusine si demisia primarie!
Raspunde

Vasile

Acum 3 săptămâni

Aloo doamna.Intai buletin de Sibiu.Daca aveti plangeri la primaria Cisnadie va adresati.Da nu stiam ca din Arhitectilor se incaseaza miliarde de euro :))) Da sigur canepa e de vina:))
Raspunde

Sibiu.Adrian

Acum 3 săptămâni

Minerva extensii unghii cu gel du-te la tine in Oltenia si fa gura, nu ne intereseaza parerile oltenilor in Sibiu.
Raspunde

Sibian

Acum 3 săptămâni

Zona de vis a vis de rromi e cea mai mizerabila, cu deseurile ajungand pana in apa. Au aparut mai multe articole pe tema asta in ziar. O sa mai plimb in zona si voi face fotografii sa vedeti cum arata.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Jegosilor, jos labele de pe malul cibinului !

Acum 3 săptămâni

Dar ce rau v-au facut copacii aia de trebuie sa-i taiati, nenorocitilor ? Cu ce au gresit copacii aia ? Aaa, va stau in calea parvenirii voastre, a proiectului de "resuscitare a zonei industriale de pe malul cibinului" ! Asta suna a USR-isti obraznici, corporatisti de 2 bani, care impreuna cu acolitii lor, nu stiu ce sa mai faca! Exista un grup mafiot organizat, un grup de interese politico privat, pe care-i incurca si copacii de pe malul cibinului !
Raspunde

Vasile

Acum 3 săptămâni

Copacii sunt taiati ca sunt pe traseu.La fel ca si constructiile cand se realizeaza o sosea.Se planteaza de doua ori mai multi.Restul de 'conspiratie' sigur e de la canepa.Votati masiv :))
Raspunde

Kukuruku

Acum 3 săptămâni

Pai tu pari userist, la cat te agiti cu copacii :)) Ca sa fiu si eu, ar trebui sa-i mute, cum i-au mutat pe cei de pe Dumbravii pe Maramuresului. Sau sa o faca mai serpuita, sa evite copacii. Ca ar fi mult mai bine cu mai multa umbra. Ori pentru sol, ori pentru oameni , ori pt ambii.
Raspunde

Claudiu

Acum 3 săptămâni

Așadar, undeva la fiecare 200-250 de metri de pistă, va exista un "deck". Ca și cum nu se mai poate bicicli fără pauze lungi și dese pentru a admira nenumăratele vestigii dacice și romane de pe malul Cibinului. Cât despre camerele video, desigur,prietenoase cu viața privată a cetățeanului, se... întâmplă că va fi câte una la mai puțin de 100 de metri?
Raspunde

Sorin

Acum 3 săptămâni

E foarte bine ca se amenajeaza malul Cibinului asa cum vedem si in alte orase din Romania si Europa. O singura problema, e prea ingusta pista. Din nou conflicte intre biciclisti si pietoni. Si pietonii sunt platitori de taxe,au si ei dreptul la o zona de relaxare.Cum ajung si ei la turnurile de observare si la deckuri? Poate ne ajutati,trimitand Primariei Sibiu aceste puncte de vedere.
Raspunde

Kukuruku

Acum 3 săptămâni

E destul de stupid ca se numeste pista de biciclete, ar trebui sa fie pur si simplu alee pe care au voie si bicicletele.
Raspunde

Moldovan

Acum 3 săptămâni

Sunt folositoare pistele pentru bicicliști. Eu încă mai sper la o pistă care să lege Sibiul de Ocna Sibiului . Acum 60 de ani era o pistă de pământ pe lângă calea ferată . Și acum este una , dar nu poți trece de haitele de câini ....
Raspunde

Kukuruku

Acum 3 săptămâni

Aia e cea mai importanta, mai ales ca e cu emotii sa mergi pana la Sura Mica, atat pe Drumul Hotilor cat si la iesirea din Zona Industriala de Vest (pe o portiune unde e foarte ingust acostamentul), iar apoi la supra-trecerea peste autostrada. Plus ca s-ar scurta mult drumul. De caini nu am scapa, dar macar pe asfalt e mai usor sa-i lasi in urma :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus