Proiectul noilor tronsoane de piste pentru biciclete care ar urma amenajate pe malurile Cibinului este supus consultării publice în cadrul procedurii de avizare din partea Agenției de Protecție a Mediului Sibiu.
Este vorba de extinderea fiecărui capăt al pistei de biciclete de 3,5 km, inaugurată în vara lui 2023 pe malurile Cibinului. Înspre cartierul Turnișor, pista urmează să fie extinsă cu 1,4 km până la podul de pe strada Rozmarinului. Iar actualul capăt din Gușterița al pistei urmează să fie extins cu 1,7 km, până pe strada Podului, în zona fabricii Wienerberger (aici pista se va intersecta cu cea amenajată pe un vechi trotuar al străzii Podului și care continuă până la ieșirea din Sibiu spre Agnita).
Actuala pistă va fi extinsă cu 1,4 km înspre Turnișor (foto sus) și 1,7 km înspre ieșirea către Agnita (foto jos). Simulări realizate de redacția TS pe baza imaginilor Google Earth
Proiectul extinderilor cu o lungime cumulată de 3,2 km este realizat de FIP Consulting, din București, societatea care a proiectat și pista existentă. Acum, extinderea pistelor ar urma realizată în decurs de 24 de luni, cu costuri estimate la 41 de milioane de lei, cu tot cu TVA, față de 50,8 milioane de lei cât era estimarea costurilor cu pista existentă (după licitație, contractul de execuție pentru actuala pistă de 3,5 km a fost semnat pentru 34,7 milioane de lei). Ca și în cazul pistei existente, o parte din fonduri ar urma atrase din cele nerambursabile europene.
Proiectul de extindere a fost depus de FIP Consulting la Agenția de Protecție a Mediului Sibiu, în vederea avizării. În această fază, cei interesați pot depune observații prin intermediul Agenției.
Formatul propus pistelor nu se schimbă: lățime de doi metri, zonă de siguranță de 0,5 metri și rigolă prefabricată de cealaltă parte, cu o lățime tot de 0,5 metri.
La fel, pentru punerea în siguranță a pistelor sunt propuse amplasarea de palplanșe din PVC cu grindă în capăt pe toată lungimea traseului. Conform calculelor, în zona dinspre cartierul Turnișor al extinderii este necesară realizarea unui zid de sprijin cu o lungime de 440 de metri.
O mulțime de spații de odihnă. Plus un turn de zece metri și un pavilion
Spre diferență de pista de biciclete existentă, extinderile propuse au un aspect mult mai pronunțat înspre agrement. Pentru tronsonul cuprins între podul de pe strada Rozmarinului și cel de pe șoseaua Alba Iulia, proiectul propune amenajarea a nu mai puțin de șase „deck-uri”, după cum sunt numite structurile metalice acoperite cu lemn tratat. Acestea au rolul de a „asigura atât zone de belvedere, cât și zone de relaxare”.
Laolaltă, cele șase deck-uri au o suprafață totală de aproximativ 900 de mp, cel mai mare urmând să acopere 606 mp. Acest imens deck este propus pe malul opus străzii Orzului și ar urma să aibă o formă neregulată. Într-una din marginile acestui deck de mari dimensiuni urmează a fi amplasat un turn de observare.
„Are ca scop asigurarea unei înălțimi corespunzătoare pentru a observa flora și fauna locală. Turnul va fi dotat cu binocluri care permit observarea atât în imediata vecinătate, cât și pe distanțe mari. (...) Turnul va fi prevăzut cu patru platforme din metal situate la cote diferite (+2,50, +5,00, +7,50, +10,05) care vor fi legate între ele prin intermediul unor scări. Scările vor fi realizate din metal și vor avea vanguri laterale și trepte pline”, se arată în proiectul supus avizării.
Turnul va avea patru platforme. Sursa imaginii: proiectul depus de FIP Consulting la Agenția de Protecție a Mediului Sibiu
Tot în zona acestui turn este propus și un pavilion cu o suprafață de peste 28 de mp și o înălțime maximă de trei metri. „Această construcție va adăposti câteva bănci umbrite ce le va permite utilizatorilor să se ferească pe timpul zilei de soare”, este descrierea din proiect.
Pentru celălalt tronson de extinderi, proiectul propune amplasarea altor patru deck-uri cu o suprafață totală de aproape 750 de mp, două dintre acestea având o suprafață de aproximativ 250 de mp, fiecare.
Primăria Sibiu propune pe malurile Cibinului o adevărată rețea de deck-uri, la „umbra” unui turn de observare. Sursa imaginii: proiectul depus de FIP Consulting la Agenția de Protecție a Mediului Sibiu
Amplasamentul propus turnului este în zona bălților formate în spatele bazei sportive a pompierilor din cartierul Ștrand. Despre pitorescul respectivei zone Turnul Sfatului a scris aici: Foto și video. Cibinul - de la o oază precum Delta Dunării, la groapa de gunoi a orașului
Traseul trece de pe o parte a râului, pe cealaltă
Pista de biciclete propusă va fi conectată la cea construită de-a lungul străzii Câmpșor, pornind – prin urmare – pe malul drept al Cibinului. După 450 de metri, pista va trece pe malul stâng al Cibinului, prin intermediul unei pasarele ciclo-pietonale. După alți 770 de metri, pe o a doua pasarelă ciclo-pietonală, traseul pistei se mută din nou pe malul drept al râului și se conectează la cea existentă.
În celălalt capăt, pista existentă va avea traseul tot numai pe malul stâng al Cibinului.
Proiectul prevede și amplasarea de sisteme de iluminat pe întreg traseul, precum și 44 de camere de supraveghere video. De-a lungul pistei de biciclete vor fi amplasate bănci simple, bănci cu spătar, bănci de tip șezlong, mese, rastele pentru biciclete și coșuri de gunoi.
După finalizarea acestui proiect, pistele de pe malul Cibinului vor ajunge la o lungime totală cumulată de aproape șapte km. Sursa foto: Turnul Sfatului
1.253 de arbori, acum. 1.956, după implementare
Conform calculelor din faza de proiectare, pe cele două tronsoane ale Cibinului în discuție sunt peste 128.000 de mp de spații verzi (aproape 13 ha), din care în urma realizării pistei se vor pierde aproape 13.000 de mp (1,3 ha).
Pe cele două tronsoane au fost numărați 1.253 de arbori, dintre care 28 sunt propuși spre tăiere fiind uscați ori „sever deteriorați”. Alți 124 de copaci ar urma tăiați pentru a face loc pistei de biciclete și a dotărilor aferente.
Sunt propuși a fi plantați 703 de noi arbori: arțari, corcoduși roșii, cireși japonezi, sălcii (cele mai multe plângătoare), nuci și tei. Totodată, prin acest proiect ar urma plantați pe cele două tronsoane1.004 arbuști și 870 de plante acvatice sau semi-acvatice.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: agentia de protectie a mediulu , turn de observare , proiect consultare , pista cibin , amenajare maluri cibin , foto , Primăria Sibiu , Malurile Cibinului , pista biciclete
Vizualizari: 8584
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Predator
Acum 9 ore
Mihai Muntean
Acum 9 ore
@john
Acum 9 ore
Sibian
Acum 9 ore
Kukuruku