Actualizare, ora 12.32
Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean din 27 februarie a apărut un proiect de hotărâre, în care se precizează că se oferă Galei ”Destinația Anului 2025” Sala Thalia pentru desfășurarea evenimentului. Totodată, Muzeul ASTRA oferă un tur ”persoanelor interesate”, invitate în cadrul evenimentului.
Articolul inițial:
Consiliul Județean Sibiu a transmis în 20 februarie că este partenerul și gazda evenimentului organizat de Asociația Institutul pentru Orașe Vizonare - Gala „Destinația Anului 2025 în România". Evenimentul este considerat ”un demers care promovează turismul sustenabil și pune în valoare tradițiile și frumusețea autentice ale țării noastre”, urmând să se desfășoare în 8 aprilie 2025, la Sala Thalia. Primăria Sibiu, în schimb, plătește pentru organizarea evenimentului pe care Consiliul Județean a anunțat că îl organizează.
Astfel, în ședința de Consiliu Local din luna februarie, consilierii vor avea proiectul prin care administrația locală se angajează să achite 89.250 de lei pentru organizarea evenimentului.
În schimbul acestor bani, logo-ul primăriei va apărea pe toate materialele evenimentului, inclusiv postări în online, va primi 30 de invitații VIP la gală, primarul Astrid Fodor, sau altă persoană desemnată, va putea avea un „welcome speech„ și va desemna anumite premii și va prelua comunicatele de presă ale primăriei cu privire la acest eveniment.
Competiția „Destinația Anului" este considerat a fi ”cel mai amplu concurs turistic din România”.
„Suntem onorați să găzduim și să fim partenerii unuia dintre cele mai importante evenimente de turism din România – Gala Destinația Anului 2025. Pentru câteva zile, județul Sibiu, pe care îl consider cel mai frumos din țară, va deveni locul de întâlnire al celor mai atractive și autentice destinații”, anunța Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Sibiul, cotizant la ”Destinația Anului”
Sibiul a primit titlul ”Destinația anului 2024” anul trecut, iar firma care a organizat competiția a primit de la primărie 10 mii de euro.
În 2024, evenimentul era organizat de societatea The Engine Marketing SRL din satul Ucea de Jos, județul Brașov. Atunci a primit de la Primăria Sibiu, prin încredințare directă, un contract de 50 de mii de lei pentru servicii de promovare, după cum scrie în 2024 Turnul Sfatului.
În acest an, banii sunt trimiși Asociației Institutul pentru Orașe Vizionare, cu sediul social în Voluntari.
Asociația este cea care realizează ”City Index 2024”, o evaluare a performanței orașelor din România. Președintele asociației este Felix Tătaru, fondator şi manager al companiei de publicitate GMP Grup.
Tătaru a devenit cunoscut după ce a fost consultant în toate campaniile electorale ale lui Traian Băsescu, pentru care a creat sloganurile "Arde-i pe corupţi" şi "Să trăiţi bine". Şi tot el a fost strategul campaniei electorale a lui Klaus Iohannis, cea cu care a câștigat primul mandat de președinte, în 2014.
Anul trecut, Press Hub scria că județul Bacău, prin consiliul județean, a încheiat un contract cu GMP Grup, în valoare de un milion de lei, pentru ”dezvoltarea identității competitive și creșterea atractivității județului Bacău pentru investitori, noi rezidenți și vizitatori”.
Firma lui Tătaru a fost aleasă în 2023 să se ocupe de realizarea unui brand pentru Sectorul 2 din București, și de realizarea unei strategii de comunicare publică pentru care a primit 227.500 de lei.
În continuare, pe site-ul evenimentului, https://www.destinatiaanului.ro/, organizator apare această societate înregistrată în Ucea, The Engine Marketing SRL.
Anul trecut, și municipalitatea din Brașov a achitat bani pentru firma respectivă. Dar puțin mai mulți decât au plătit sibienii: 70 de mii de lei, după ce firma din Ucea a solicitat inițial 83.300 de lei.
”Braşovul a primit din partea firmei amintite oferta pentru un „Pachet Promovare Gold” care includea promovarea destinaţiilor din Judeţul Braşov în România prin apariţii la televiziune cu audienţă naţională, mass-media online şi canalele social media.
În ofertă era inclus un segment de 12 minute filmat de echipa PRO TV pentru Emisiunea „La Măruţă” în 2 destinaţii din judeţul Braşov indicate de beneficiar şi difuzat pe televiziunea cu audienţă naţională. De asemenea, firma a oferit două advertoriale - reclame sub formă de conţinut editorial difuzate pe site-ul stirileprotv.ro şi pe site-ul adevarul.ro.
În ofertă mai era inclusă şi „promovare pe canalele social media ale Proiectului Destinaţia Anului 2024 (instagram, tik-tok, facebook, youtube, linked-in) prin postări ale destinaţiilor finaliste din Judeţul Braşov ţintind un target aşteptat peste 250.000 de vizualizări în România (dovedit prin raport pus la dispoziţia beneficiarului)”.
Pentru atragerea turiştilor străini, în oferta firmei din Ucea se arată că destinaţiile din judeţul Braşov urmau a fi promovate pe site-ul www.best-of-romania.com, creat ca parte a Proiectului Destinaţia Anului 2024 şi dedicat promovării externe a traseelor turistice din Romania, site a cărui lansare va avea loc în 15 iunie 2024.
„Judeţul Braşov va fi inclus în 3 recomandări de itinerarii din România de pe acest site, specificând Aeroportul Braşov ca punct de intrare în cele trei trasee””, scria Bună Ziua Brașov, anul trecut.
Sursa foto: TVR.ro
Ce a primit Sibiul de 50 de mii de lei
Spre deosebire de Brașov, Sibiul a luat premiul de ”destinația anului” și a plătit și mai puțin, conform datelor strânse de Turnul Sfatului.
Primăria Sibiu susținea atunci că în baza contractului se va organiza, printre altele vizita în Sibiu a unui ”influencer internațional cu 3 milioane de abonați”.
”Contractul a fost încheiat pentru acțiuni de marketing pentru destinația turistică Sibiu, dintre care cele mai importante vor fi:
- Promovare pe o televiziune cu audiență națională în România a destinației turistice Sibiu, prin producerea și difuzarea unui material video de 10 minute
Promovarea online pe plan național și internațional prin realizarea unei pagini dedicate de promovare a Municipiului Sibiu pe o platformă online,
Organizarea unui info-trip cu un influencer internațional cu 3 milioane de abonați, includerea destinației Sibiu într-un material video pentru canalele YouTube, realizarea de video scurte cu destinația Sibiu care să fie publicate pe canalul influencerului și pe alte canale, prestatorul garantând cel puțin 1 milion de vizualizări pe TikTok, Instagram și You Tube.
Realizarea unei analize tip raport privind reputația Sibiului din punct de vedere al calității locuirii și reputația destinației turistice Sibiu, în urma unor sondaje de opinie și a unor analize socio-economice!, preciza anul trecut Primăria Sibiu, în urma unei solicitări Turnul Sfatului.
Precedentul European Best Destinations și cum Craiova a copiat Sibiul
Achitarea de bani pentru titlurile de promovare turistică este o practică veche folosită de administrația sibiană, care a fost copiat apoi de mai multe orașe.
Un astfel de exemplu este titlul de ”European Best Destinations” pe care Sibiul l-a primit în 2021, după ce a intrat în finala de cinci orașe.
"Sibiul este în topul 5 al celor mai bune destinaţii turistice europene, obţinând 45.699 de voturi din 192 de ţări din întreaga lume. Mobilizarea a fost foarte bună, oraşul obţinând cu peste 15.000 de voturi mai mult decât în competiţia de anul trecut. Peste 60% dintre voturile exprimate pentru Sibiu au venit din afara României, ceea ce denotă o vizibilitate bună a oraşului pe plan internaţional. Este o bucurie pentru mine să am confirmarea că Sibiul continuă să fie atrăgător şi apreciat din punct de vedere turistic, ceea ce îmi spune că suntem pe drumul cel bun”, preciza atunci primarul Astrid Fodor. Dealtfel, administrația a notat acest titlu în antetul documentelor redactate de administrația locală.
Sibiul a plătit în 2020 9.000 de euro + TVA pentru participarea la concurs, bani cu care orașul a fost promovat și în alte articole.
Într-un interviu acordat Turnul Sfatului, Maximilien Lejeune, directorul EBD spunea că acești bani dați de administrațiile locale acoperă cheltuielile companiei pentru promovarea orașelor selectate.
”Solicităm destinațiilor selectate o taxă de participare pentru promovarea evenimentelor comerciale către milioane de vizitatori din lume, mass-media și profesioniști din turism. Plătim graficienii noștri, managerii de PR, întreaga echipă a noastră și investim taxa de participare a destinațiilor în promovarea generală a turismului în Europa. Suntem oricum probabil unul dintre singurele site-uri de călătorie care acceptă să promoveze destinații gratuit atunci când se confruntă cu restricții bugetare. Nu am refuzat niciodată să promovăm o destinație din motive bugetare”, a spus Maximilien Lejeune.
Ulterior, Craiova a început să plătească bani către EBD, iar în 2022 administrația de aici a achitat 58.175,50 de lei pentru a fi promovată pe site-ul European Best Destinations în 2022.
Banii, 11.495 de euro, au fost dați pentru ca numele orașului să apară nominalizat în concursurile organizate pe site, dar și să fie prezentat în diferite articole ca destinație turistică în România.
În 2021, Craiova plătea dublul acestei sume, iar orașul a ajuns pe primul loc în competiția ”European Best Easter Destination”.
Nominalizările au fost realizate în perioada 12 noiembrie – 5 decembrie 2024, prin implicarea publicului, a unui juriu format din peste 100 de experți în turism și a partenerilor strategici. Destinațiile au fost împărțite în șapte categorii: „Orașe care inspiră", „Stațiuni Balneo-Climaterice", „Tărâmuri fermecate", „Sate de poveste", „Distracție și aventură", „Cultură și educație" și „Cea mai bună Promovare".
La ediția din 2024, găzduită de Ateneul Român, pe lista câștigătorilor s-au aflat: Programul de ecoturism „Anii Drumeției”, inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu care a primit locul III la categoria „Cea mai bună promovare”, Comuna Biertan care a obținut locul I la categoria „Sat de poveste”, reconfirmând astfel valoarea unică a patrimoniului cultural și istoric al acestei localități, iar orașul Sibiu a primit două premii I, la categoriile „Orașe care inspiră” și „Destinația anului”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: cat se plateste pentru destina , felic tataru iohannis , cine e felix tataru , felix tataru , sibiu destinatia anului , destinatia anului , Sibiu
Vizualizari: 1817
Ultimele comentarii
Acum 20 ore
Javert
Acum 20 ore
Emil
Acum 21 ore
Mioara
Acum 21 ore
Ghiță
Acum 22 ore
Aristide