Șefa Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Sibiu, Amalia Cindrea, a confirmat pentru Turnul Sfatului că spitalele publice și private din județul Sibiu sunt verificate în cadrul unor controale inițiate la nivel național. Intenția comisarilor este de a descoperi eventuale nereguli cu privire la hrana pacienților. La Sibiu neregulile depistate în prima zi de controale nu ar fi legate de pregătirea hranei în spitale, deoarece acest serviciu este externalizat firmelor de catering, însă chioșcurile sau magazinele de lângă sau de pe teritoriul instituțiilor medicale ar fi cu probleme.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a anunțat, luni, că a aplicat amenzi contravenționale în valoare totală de 485.000 de lei după verificările efectuate în 75 de unități de alimentație publică din spitale și în 111 chioșcuri sau magazine care se află în incinta unităților sanitare ori în proximitatea lor.
La nivel național, controalele au fost inițiate la sfârșitul săptămânii trecute, la inițiativa șefului ANPC, Cristian Piedone. Instituția a transmis că a depistat mai multe probleme la Spitalul Universitar de Urgență București și la Spitalul Elias, fiind aplicate sancțiuni în ambele unități spitalicești.
Întrebată de Turnul Sfatului, șefa Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Sibiu, Amalia Cindrea, a confirmat că instituția desfășoară, în această săptămână, controale în unitățile de alimentație publică din spitale, precum și în chioșcurile sau magazinele aflate în proximitatea acestora. Primele controale au avut loc ieri, 24 februarie, urmând să fie continuate azi și mâine.
Potrivit acesteia, verificările nu au identificat probleme în ceea ce privește hrana oferită pacienților, însă au fost descoperite nereguli la operatorii economici care comercializează produse alimentare în incinta sau în apropierea unităților sanitare.
„Am început această acțiune de ieri. O continuăm și astăzi, probabil și mâine. Din fericire, la Sibiu nu sunt probleme majore. Multe spitale oferă hrană pacienților prin sistem catering, astfel că au contracte cu firme acreditate și nu prepară mâncare în bucătării proprii. Am fost deja la Spitalul Județean și la Neurologie, iar astăzi continuăm verificările la Pediatrie și Psihiatrie, dar și spitalele private”, ne-a spus Cindrea. Ea a precizat că nu doar blocurile alimentare sau alimentele care sunt oferite bolnavilor sunt verificate, ci și chioșcurile și magazinele situate în curțile spitalelor sau la o distanță de până la 200 de metri de acestea.
Amalia Cindrea Foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului
Întrebată dacă sunt verificate și firmele de catering cu care colaborează instituțiile medicale, Cindrea a confirmat că fac și acest lucru „atât cât ne permite legislația”, precizând că aceste controale au loc în echipe mixte cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP): „Sunt anumite elemente care intră doar în legislația care este gestionată de către DSP-uri; noi nu putem verifica toate aspectele, unele sunt în competența lor”.
Cu referire la neregulile depistate în prima zi de controale, aflăm că acestea țin de produse cu termenul de valabilitate depășit, condiții necorespunzătoare de păstrare și igienă neadecvată.
„S-au dispus măsuri pe loc pentru înlăturarea deficiențelor constatate. Produsele expirate au fost retrase de la comercializare, iar pentru suprafețele care nu respectau normele de igienă s-au impus măsuri de curățare și dezinfectare”, a precizat Cindrea, fără a ne oferi detalii concrete cu privire la locații exacte.
La finalizarea acțiunii va fi întocmit un raport detaliat care va fi transmis la nivel național.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 3078
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Adi Gliga
Acum 2 ore
Calitate nu cantitate
Acum 3 ore
Pastor Marginas
Acum 3 ore
Nemo
Acum 3 ore
Ion Iliescu