Un politolog german consideră că discuția aprinsă dintre președintele american Donald Trump și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în Biroul Oval de la Casa Albă, a fost o mișcare calculată a republicanului, transmite sâmbătă dpa citată de Agerpres.
'L-ați văzut de fapt pe starul unui reality show televizat, Donald Trump, făcând exact ceea ce știe să facă: făcând praf pe cineva în fața camerelor de filmat', a declarat Thomas Jager de la Universitatea din Koln într-un interviu cu postul n-tv.
'Aceasta a fost marca lui înregistrată pentru o lungă perioadă de timp și a planificat totul', a insistat Jager, adăugând că Zelenski a picat în capcana întinsă special pentru el.
'Nu este o coincidență, nu este o provocare. Totul s-a desfășurat după un scenariu' bine pus la punct, a declarat expertul despre întâlnirea de vineri, în care Trump și vicepreședintele său JD Vance l-au certat pe Zelenski în fața camerelor de filmat.
Ceea ce se dorea a fi o oportunitate de a discuta despre securitate și cooperare economică a devenit curând un schimb de replici pe ton ridicat în fața presei din Biroul Oval.
Vance l-a acuzat pe Zelenski că nu a fost suficient de recunoscător pentru anii de asistență acordată de SUA împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei, în timp ce Trump i-a spus președintelui ucrainean să încheie un acord cu Rusia, altfel va pierde sprijinul SUA.
'Te joci cu viețile a milioane de oameni. Te joci cu al Treilea Război Mondial', i-a spus Trump președintelui ucrainean.
Zelenski, vizibil iritat, a încercat să explice de ce nu crede că diplomația este suficientă pentru a-l convinge pe președintele rus Vladimir Putin să pună capăt războiului, sugerând că și Statele Unite vor simți efectele dacă Ucraina ar fi obligată să accepte un acord de pace în condițiile Rusiei.
Discuțiile au fost întrerupte, iar delegația ucraineană a părăsit Casa Albă la scurt timp după aceea, lăsând nesemnat un acord economic care fusese convenit între Washington și Kiev.
Ulterior, Trump l-a acuzat pe Zelenski că a fost 'nerespectuos' față de SUA și i-a transmis liderului ucrainean că se poate întoarce doar atunci 'când va fi pregătit pentru pace'.
Jager a insistat asupra presiunii cu care se confruntă Trump de la începerea discuțiilor bilaterale cu Rusia.
'În ultimele zile, a devenit foarte clar că Trump nu face niciun progres cu planul său de a pune capăt, într-un fel, acestui război', a apreciat Jager, referindu-se la una dintre promisiunile făcute de noul președinte al SUA în campania electorală de anul trecut.
'Și asta pentru că Rusia dictează termenii', a insistat expertul german, descriindu-l pe Trump drept omul lui Putin la Casa Albă.
Cu toate acestea, din moment ce populația SUA nu are încredere în Putin, Trump 'trebuie să umilească Ucraina, trebuie să-l umilească pe Zelenski, pentru a vinde poporului american ideea că vine cu o propunere de a pune capăt acestui război - care înseamnă în cele din urmă capitularea Ucrainei - și că Ucraina - și acesta este rezultatul nopții trecute - pur și simplu nu mai merită sprijinul SUA', a spus Jager.
Politologul ucrainean Vladimir Fesenko, considerat un apropiat al lui Zelenski, a apreciat că, din punctul său de vedere, ''nu se mai pune problema'' negocierilor de pace ''pentru o vreme' în urma altercației de la Casa Albă, despre care spune că a fost cauzată de emoționalitatea lui Zelenski și Trump, precum și de 'rolul provocator' jucat de Vance.
Schimbul de replici de vineri a alimentat temerile că o schimbare în politica SUA cu privire la Ucraina ar putea culmina cu o înghețare a livrărilor de arme americane în Ucraina.
Expertul politic Christian Molling a declarat că ar sfătui Europa să înceapă rapid să se ocupe de politica sa de securitate în urma întâlnirii dure de vineri dintre Trump și Zelenski.
'Trebuie să ne adaptăm foarte repede la faptul că SUA nu mai sunt liderul politic și militar al NATO', a declarat vineri seară directorul Programului pentru viitorul Europei al Fundației Bertelsmann pentru postul public german ZDF.
'Primul lucru de care avem nevoie este organizarea leadership-ului politic în Europa. Pentru că SUA au impus întotdeauna ritmul acolo', a spus Molling.
Expertul a remarcat că niciun stat european nu este în prezent suficient de puternic pentru a prelua conducerea, adăugând că acesta ar fi cel mai dificil punct de convenit pentru liderii europeni: 'Cine poate vorbi în numele cui? Și cine poate lua, în cele din urmă, decizii de viață și de moarte?''
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: experti , discutie trump zelenski , capcana trump , Zelenski trump , război ucraina , video , Rusia
Vizualizari: 2385
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Irina
Acum 5 ore
FLOD
Acum 12 ore
@Si ciorbele
Acum 12 ore
Florin alexandru
Acum 12 ore
Emil