Marţi,
22.04.2025
Parțial Noros
Acum
17°C

Junii Sibiului au nevoie de o sală proprie de spectacole. Până atunci, duc tradițiile și în online. Silvia Macrea, nota maximă la evaluarea anuală

Junii Sibiului au nevoie de o sală proprie de spectacole. Până atunci, duc tradițiile și în online. Silvia Macrea, nota maximă la evaluarea anuală

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii Sibiului” a încheiat anul 2024 cu o serie de spectacole, diplome și colaborări naționale și internaționale. În raportul de activitate pentru anul 2024, conducerea instituției scoate însă în evidență și unele vulnerabilități cu care se confruntă ansamblul, precum și planurile manageriale pentru anii următori.

Printre principalele dificultăți menționate în raport se numără lipsa unei săli proprii de spectacole, ceea ce limitează capacitatea instituției de a găzdui evenimente de amploare: „Instituția nu beneficiază de o sală proprie de spectacole pentru a putea găzdui evenimente cu public numeros”. De asemenea, raportul subliniază dificultatea atragerii unor noi dansatori tineri „pentru a împrospăta trupa”, dar și procesul greoi de pensionare a angajaților din corpul de balet.

Un alt obstacol este rigiditatea bugetară și fluctuațiile în alocarea fondurilor, ceea ce afectează desfășurarea proiectelor culturale: „Reducerea veniturilor, atât din subvenții, cât și din venituri proprii sau atrase, din cauza situației economice”. În plus, deteriorarea aparaturii existente și imposibilitatea achiziționării de noi echipamente reprezintă un risc menționat în analiza SWOT a ansamblului.

La nivel cultural, este atrasă atenția asupra tendinței pieței de spectacol spre divertisment: spre exemplu, „apariția unor oferte culturale de tip festival, fără valoare artistică, din partea unor agenți economici”.

Like-uri și venituri în creștere

Raportul enumeră toate activitățile desfășurate pe parcursul anului care a trecut, diplomele primite, festivalurile și evenimentele în cadrul cărora au participat Junii, până la evoluția numărului de Like-uri pe paginile de socializare.

Pentru următorii ani, instituția își propune să continue dezvoltarea activităților culturale, dar și să implementeze măsuri de optimizare a resurselor. Planificarea bugetului include venituri estimate la 23.782.000 lei, față de 21,4 milioane realizate în 2024; dintre care subvențiile publice reprezintă 22.832.000 lei (18,9 milioane în 2024), iar veniturile proprii 950.000 lei (2,4 milioane lei în 2024).

În ceea ce privește strategia managerială, raportul evidențiază necesitatea „întăririi capacității instituționale, prin asigurarea perfecționării profesionale și dezvoltarea de standarde calitative”. O altă prioritate este optimizarea planificării cheltuielilor și utilizarea rațională a resurselor, cu un accent pe dezvoltarea bazei materiale: „Dotările cu echipamente artistice și tehnice sunt realizate anual, resursa utilizată prin raportare la indicatorul cost-calitate” (p. 93).

Tradițiile, promovate și online

În sfera culturală, Centrul „Junii Sibiului” își propune să continue promovarea patrimoniului tradițional inclusiv în mediul online, prin programe precum „Tradiții online”, care se înscrie în ținta strategică transversală „Digitizarea resurselor culturale”, stabilită în Strategia Sectorială în Domeniul Culturii şi Patrimoniului Național:

„Programul pornește de la valorificarea resurselor patrimoniului tradițional prin produse editoriale de tip clasic, deosebit de apreciate în mediul științific: volume de specialitate și revista „Studii și comunicări de etnologie”, publicaţie ştiinţifică de anvergură editată de Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu, cu sprijinul financiar al Centrului. Oferta editorială tipărită va fi dublată de conceperea de produse culturale, pe suport electronic, relevante pentru festivalurile organizate de instituţie, spectacolele susţinute de ansamblu și campaniile de cercetare. Împreună, toate aceste elemente vor dezvolta baza digitală de date a Centrului, care permite accesul imediat la o importantă sursă de documentare şi posibilitatea folosirii de informații în evenimente viitoare”.

Este de menționat și propunerile pentru o mai bună funcționare a instituției. La acest capitol sunt menționate transformarea unor posturi - cele mai multe, din dansator în solist balet, din cauza pensionării dansatorilor. De asemenea, este precizată invitația făcută salariaților la negociere privind încheierea contractului colectiv de muncă la nivel de instituție și amintit un litigiu de muncă, inițiat în 2023 și aflat în derulare, privind acordarea sporului de condiții vătămătoare pentru personalul administrativ.

Raportul de activitate pentru 2024 al managerului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii Sibiului” poate fi consultat aici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Alex

Acum 1 lună

Casele de cultură, căminele culturale pentru cine sunt atunci?

Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Maine poimâine mai vor și munții, apele și etc,sunt traditionale,nu se mai satură și Macrea asta odată
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus