Marţi,
29.04.2025
Cer Senin
Acum
20°C

Peste 1.700 de sibieni prinși fără bilet în autobuzele Tursib în 2024. Compania vrea să scumpească biletele la 3,5 lei

Peste 1.700 de sibieni prinși fără bilet în autobuzele Tursib în 2024. Compania vrea să scumpească biletele la 3,5 lei

Anul trecut peste 1.700 de călători au fost prinși fără să achite călători cu autobuzele Tursib. În urma amenzilor aplicate, în bugetul Primăriei Sibiu au intrat peste 80.000 de lei. Topul liniilor din oraș unde se întâlnesc cel mai des călători fără bilet este dominat de traseele autobuzelor 2, 5 și 10.

”Pe parcursul anului 2024, inspectorii de trafic Tursib au identificat un număr de 1.745 de persoane care au circulat fără titlu de călătorie valabil cu autobuzele Tursib. Ca urmare, aceștia au aplicat în aceste cazuri un număr de 836 de sancțiuni contravenționale (bilete cu suprataxă), respectiv 909 procese verbale de constatare”, arată oficialii Tursib într-un răspuns transmis la solicitarea Turnul Sfatului.

Valoarea biletelor cu suprataxă încasate de Tursib pe parcursul anului 2024 se ridică la 83.600 lei.

”Precizăm faptul că sumele aferente proceselor verbale întocmite se cuantifică ca și venit la bugetul Municipalității. Cei mai multi călători frauduloși au fost identificați pe traseele principale, printre care amintim traseele 2, 5, 10, 11, 15, 19”, au au precizat oficialii companiei de transport.

Tursib are actualmente un număr de opt inspectori de trafic, care lucrează în echipe de cate două persoane. Ei ies zilnic pe trasee.

Amendă până la 500 de lei

Cu această ocazie reprezentanții Turisb SA remintesc sibienilor că dacă sunt prinși în abutobuz să fi plătit călătoria riscă o amendă de la 100 până la 500 de lei.

„Reamintim călătorilor faptul că pentru a putea călători cu autobuzele Tursib, fiecare călător trebuie să deţină un titlu de călătorie valabil. Acest fapt este prevăzut și de Art. 45 alin (2) din Legea 92/2007, „Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 500 lei, persoanele fizice care călătoresc cu mijloacele de transport public de persoane fără titlu de călătorie valabil sau refuză să prezinte organelor de control titlul respectiv de călătorie….”

Persoanele care vor fi surprinse de către organele de control călătorind fraudulos (fără titlu de călătorie valabil în mijlocul de transport respectiv) au dreptul de a achita pe loc suma de 100 lei reprezentând contravaloarea unui bilet cu suprataxă (bilet contravențional). Ȋn cazul în care nu achită contravaloarea biletului cu suprataxă, călătorul va fi invitat de către agenții constatatori ai TURSIB S.A. să coboare din mijlocul de transport pentru identificare și pentru încheierea procesului verbal de constatare a contravenției (conform legii 92/2007 acesta prevede o amendă contravenţională cuprinsă ȋntre 100 și 500 de lei)”, au mai informat oficialii Turisb.

Tursib a pus la dispoziția călătorilor 7 canale de achiziție a titlurilor de călătorie, care permit achiziționarea online, direct din autobuz sau în format fizic și anume:

  1. Agențiile Tursib;
  2. Aparatele contactless din autobuze;
  3. Automatele stradale;
  4. Aplicația mobilă SibiuBus;
  5. Aplicația mobilă 24Pay;
  6. Portalul Tursib;
  7. Colaboratori (Simpa și Alpacom).

Se scumpesc biletele

La începutul lunii martie Primăria Sibiu a inițiat un proiect de hotărâre care prevede ajustarea tarifelor pentru serviciile de transport public local operate de SC Tursib SA. Propunerea a fost publicată pentru consultare publică, iar sibienii pot transmite sugestii până la 20 martie 2025.

Conform raportului de specialitate, aferent proiectului de hotărâre, ultima ajustare a tarifelor a avut loc în august 2022. Pe scurt, creșterea tarifelor este justificată de inflația anuală, majorarea costurilor de operare și investițiile realizate de societate.

Raportul este semnat de administratorul public, Teodor Birț, directorul economic, Dorian Dăncăneț, și directorul direcției juridice, Andreea Patachi. Aceștia argumentează, citând din legislație, că tarifele de călătorie în Sibiu „sunt stabilite şi impuse unilateral de către autoritatea locală competentă pe criterii sociale pentru toţi călătorii, fără a fi necesară fundamentarea nivelului acestuia”, caz în care „călătorii plătesc un nivel sub costurile reale, iar operatorul este îndreptăţit să încaseze compensație şi diferenţe de tarif aferente gratuităţilor şi tarifelor reduse stabilite pentru anumite categorii de persoane”.

Astfel, noile tarife propuse includ, printre altele, o creștere a prețului unui bilet de 60 de minute de la 3 la 3,5 lei și a abonamentului lunar nominal de la 86 la 90 de lei. De asemenea, legitimația zilnică va costa 7 lei, în loc de 5 lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 5564

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

24 comentarii

Un sibian vero

Acum 1 lună

Pai daca primăria care este acționarul principal la Tursib are imaginea de ansamblu a unui cal de povară cu obloane la ochi, atâta știe.... Creștem prețul biletelor!! Întrebarea este , in baza la ce motivează? Care este justificarea? Că dacă ar gândi o un pic mai larg, ar trebui sa se gândească să facă transportul in municipiul Sibiu pt sibieni gratis că un serviciu comunitar!!! Pt că asta înseamnă mai puține autovehicule pe străzi, eficientizare a transportului, mai rapid, nu atâtea cheltuieli de întreținere a străzilor, și ...poluare mai mica spre deloc!!! Da pt asta îți trebuie viziune!!!!

Raspunde

Radu

Acum 1 lună

Transportul gratuit e o iluzie. Faptul ca te urci in mijlocul de transport fara nicio forma de plata, nu inseamna ca circuli pe gratis. Banii necesari intretinerii sistemului de "transport gratuit" tot din buzunarul tau sunt luati,, doar ca sub alta forma (impozit, scumpirea altor servicii, combustibil, gaz, curent, apa, gunoi menajer etc) Deci, asazisul transport gratuit finantat de catre stat nu prea are cum sa existe, nicaieri. Pe de alta parte , pt cineva care face zilnic naveta cu autobuzul dus/intors, 90 lei pe luna nu mi se pare chiar atat de mult. Iar pt cei care circula ocazional de cateva ori pe luna - nu stiu ce sa zic. Sigur ca s-ar putea face anumite reduceri substantiale in functie de situatia materiala a persoanelor/familiilor.
Raspunde

Relu Antonie

Acum 1 lună

Meritam doar atat cat intelegem.
Raspunde

D.M.

Acum 1 lună

priveste putin situatia invers. Pe logica ta, hai sa dublam pretul biletelor. Cati din cei ce fac naveta cu masina macar vor lua in considerare autobuzul? Nici 1. Pe cand invers, eu unul as lua autobuzul in considerare.
Raspunde

Vio

Acum 1 lună

Daca 80.000 lei / 1700 amenzi ~ 47 lei amenda/persoana... dar amenda minima este de 100 lei, undeva cineva a gresit sau a mintit? sau au fost prinsi 1700 calatori fara bilet dar jumatate din ei au fugit de control?

Raspunde

Newman

Acum 1 lună

Cuantumul amenzilor este sub cheltuiala Tursib cu salariile controlorilor.Cu 6666 lei se poate plati un singur controlor (atat inseamna 80000/12).Sunt convins ca sunt mai multi controlori la tursib de ci cheltuiala este mult mai mare.Solutia este desfintarea posturilor de controlori care nu se justifica, reducerea tarifelor si accesul doar pe usa din fata unde calatorii sa valideze biletul de calatorie sau abonamentul.
Raspunde

Adibad

Acum 1 lună

Sint doar 8 controlori la tursib,iar salariul net este 2900 lei
Raspunde

Radu

Acum 1 lună

In Germania, cel putin in zona la care ma refer, in toate autobuzele poti sa urci prin fata, dai maruntisul la sofer si iti da bilet. Cei cu abonamente sau cei care fac blatu', pot urca pe unde vor. Pe ruta pe care am circulat eu o vreme, cam 6-7km, pretul era de 3 initial, intre timp s-a facut 3,5 euro biletul, O cartela pe o zi e vreo 6 euro si poti circula toata ziua pe toate rutele interne. Abo nu mai stiu cat e ca a trecut ceva vreme de cand mergeam la scoala cu busu'. Ce vreau sa specific e ca 90% din timp, autobuzul ala mare cat un vagon de tren circula aproape gol (4-5 persoane). Cred ca era rentabil doar dimineata si pe la pranz cand transporta elevi. Cu toate astea, circula magaoaia aia din jumate in jumate de ora, de la 6 dim pana la 8 seara. Control aproape deloc.
Raspunde

Radu

Acum 1 lună

Tin minte ca prin anii 80 aparuse sistemul ala in care-ti capsai singur biletul.. Unii faceau colectie, aveau la ei cate 10-15 bilete folosite, gata capsate , si cautau sa vada daca au vreunul cu aranjamentul potrivit al gaurilor. Nu le era deloc jena, chiar daca toti cei din jur observau "smecheria" ))
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 lună

Mai citește odată. Și încă odată, dacă 80.000 se referă la biletele cu suprataxă. Apoi caută în articol numărul lor. Și împarte. Știi atâta aritmetică?
Raspunde

Ron

Acum 1 lună

Ok...1700 dar n au cum sa fie toti sibieni? Corect era sa se spuna citi romi si citi sibieni!
Raspunde

Punk

Acum 1 lună

Reparati si validatoare pentru bikete si mai dezinfectati prin autobuze!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

...mash pe Sibiu și Astrid Fodor

Acum 1 lună

Nu e ca și cum controlorii vieții nu vin la agățat de amenzi atunci când le este foame și nu au bani de cafea , de ce nu sunt controlori in fiecare autobuz zilnic ?

Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 lună

... înapoi la calărași, sărăcie

Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Am mai fentat si noi cateodata... Tursibul mereu sa fie fentat din cand in cand...
Raspunde

Dudu

Acum 1 lună

Nu încurajez sub nici o forma călătoria fara bilet dar așa că idee, atunci când controlorul te invita sa cobori din autobuz tu poți pleca liniștit în treaba ta. El nu te poate reține pentru că e sechestrare sau daca te atinge agresiune . Atâta timp cat nu e însoțit de un polițist sau un jandarm care are dreptul să te legitimeze e egal cu 0 că îmi cere el act de identitate.
Raspunde

Hermannstädter

Acum 1 lună

Controlorii au voie sa te retina in autobuz/tramvai sau statie maxim 30 minute/jumatate de ora. Si tu ai crezut ca esti smecher ? :-))))
Raspunde

Dudu

Acum 1 lună

In lumea ta condusă de Georgescu probabil că au voie, in Romania nu au.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Leonard

Acum 1 lună

Eu cred că 4 lei este prețul corect pentru o călătorie!
Raspunde

@leobard

Acum 1 lună

Sigur,.Aștept să contribui matale cu 1 leu la biletul meu daca ți se pare corect prețul..
Raspunde

Mia

Acum 1 lună

Se pare ca in Sibiu totul se scumpeste! S-a scumpit apa! S-a scumpit gunoiul, care aproape s-a dublat! De, afacerea Primariei cu SOMA! Se scumpeste biletul de calatorie cu Tursib! Da, tot afacerea cu Primaria! Dar pana cand tot scumpiti????Ce faceti voi pentr atata majorarea de taxa? Faceti imbunatatiri sa se justifice majorarile! Este trist ca cetateanul trebuie sa suporte! Ne-ati cerut votul si ce faceti!? In cardasie cu aceste companii capusati cetatenii! Toti prestatorii de servicii au devenit NOII CIOCOI, dar scumpi rau! Rusine! Pacat de orasul acesta frumos ca este condus de cei care se gandesc doar la propriul buzunar! Rusine!!!
Raspunde

@Mia

Acum 1 lună

constant in ultimele mandate (de vreo 2 decade), alesii locali au dovedit ca au atribuit proiecte de sute de milioane de lei fara dezbateri publice, risipind iresponsabil tone de banii publici pe pitici din capul septuagenarei - vezi doar ultimul proiect votat - Reamenajarea piațetei din fața Cercului Militar ce va aduce pavaj din piatră naturală - invocand Patriotismul (!!!) Sibienii au un singur parc notabil in oras, la indemna pe jos nu multora. Peste 100.000 de sibieni ,deplasandu-se sau tarind in orasul fara spatii verzi, respira doar praf si noxe. In loc sa faca ceva palpabil in beneficiul sibienilor , in loc de a le creste calitatea vietii si speranta de viata, ciuma galbena si fdgr risipesc banul public fara justificare.
Raspunde

Mia

Acum 1 lună

Nu inhalam doar praf si noxe! Inhalam microbi rezultati din fecalele cainilor! E plin orasul de caca de caine, proprietarii nu se obosesc sa stranga dupa ei! Stiti daca a platit vre-un prorietar de caine amenda??? Se mai imbogaseste unul cu amenajarea din fata Casei Armatei! Pariez ca vor distruge si putinul spatiu verde din fata! In fine, ar trebui sa iesim in strada, tot avem acest drept si e la moda, in ziua de azi! Haideti sa traim curat si curati!
Raspunde

Calator

Acum 1 lună

S-au dat foarte putine amenzi. La fiecare calatorie vad mai multi calatori care circula fara bilet / abonament. Sunt de acord, ar trebui urcat doar pe usa din fata.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus