Anul trecut peste 1.700 de călători au fost prinși fără să achite călători cu autobuzele Tursib. În urma amenzilor aplicate, în bugetul Primăriei Sibiu au intrat peste 80.000 de lei. Topul liniilor din oraș unde se întâlnesc cel mai des călători fără bilet este dominat de traseele autobuzelor 2, 5 și 10.
”Pe parcursul anului 2024, inspectorii de trafic Tursib au identificat un număr de 1.745 de persoane care au circulat fără titlu de călătorie valabil cu autobuzele Tursib. Ca urmare, aceștia au aplicat în aceste cazuri un număr de 836 de sancțiuni contravenționale (bilete cu suprataxă), respectiv 909 procese verbale de constatare”, arată oficialii Tursib într-un răspuns transmis la solicitarea Turnul Sfatului.
Valoarea biletelor cu suprataxă încasate de Tursib pe parcursul anului 2024 se ridică la 83.600 lei.
”Precizăm faptul că sumele aferente proceselor verbale întocmite se cuantifică ca și venit la bugetul Municipalității. Cei mai multi călători frauduloși au fost identificați pe traseele principale, printre care amintim traseele 2, 5, 10, 11, 15, 19”, au au precizat oficialii companiei de transport.
Tursib are actualmente un număr de opt inspectori de trafic, care lucrează în echipe de cate două persoane. Ei ies zilnic pe trasee.
Amendă până la 500 de lei
Cu această ocazie reprezentanții Turisb SA remintesc sibienilor că dacă sunt prinși în abutobuz să fi plătit călătoria riscă o amendă de la 100 până la 500 de lei.
„Reamintim călătorilor faptul că pentru a putea călători cu autobuzele Tursib, fiecare călător trebuie să deţină un titlu de călătorie valabil. Acest fapt este prevăzut și de Art. 45 alin (2) din Legea 92/2007, „Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 500 lei, persoanele fizice care călătoresc cu mijloacele de transport public de persoane fără titlu de călătorie valabil sau refuză să prezinte organelor de control titlul respectiv de călătorie….”
Persoanele care vor fi surprinse de către organele de control călătorind fraudulos (fără titlu de călătorie valabil în mijlocul de transport respectiv) au dreptul de a achita pe loc suma de 100 lei reprezentând contravaloarea unui bilet cu suprataxă (bilet contravențional). Ȋn cazul în care nu achită contravaloarea biletului cu suprataxă, călătorul va fi invitat de către agenții constatatori ai TURSIB S.A. să coboare din mijlocul de transport pentru identificare și pentru încheierea procesului verbal de constatare a contravenției (conform legii 92/2007 acesta prevede o amendă contravenţională cuprinsă ȋntre 100 și 500 de lei)”, au mai informat oficialii Turisb.
Tursib a pus la dispoziția călătorilor 7 canale de achiziție a titlurilor de călătorie, care permit achiziționarea online, direct din autobuz sau în format fizic și anume:
- Agențiile Tursib;
- Aparatele contactless din autobuze;
- Automatele stradale;
- Aplicația mobilă SibiuBus;
- Aplicația mobilă 24Pay;
- Portalul Tursib;
- Colaboratori (Simpa și Alpacom).
Se scumpesc biletele
La începutul lunii martie Primăria Sibiu a inițiat un proiect de hotărâre care prevede ajustarea tarifelor pentru serviciile de transport public local operate de SC Tursib SA. Propunerea a fost publicată pentru consultare publică, iar sibienii pot transmite sugestii până la 20 martie 2025.
Conform raportului de specialitate, aferent proiectului de hotărâre, ultima ajustare a tarifelor a avut loc în august 2022. Pe scurt, creșterea tarifelor este justificată de inflația anuală, majorarea costurilor de operare și investițiile realizate de societate.
Raportul este semnat de administratorul public, Teodor Birț, directorul economic, Dorian Dăncăneț, și directorul direcției juridice, Andreea Patachi. Aceștia argumentează, citând din legislație, că tarifele de călătorie în Sibiu „sunt stabilite şi impuse unilateral de către autoritatea locală competentă pe criterii sociale pentru toţi călătorii, fără a fi necesară fundamentarea nivelului acestuia”, caz în care „călătorii plătesc un nivel sub costurile reale, iar operatorul este îndreptăţit să încaseze compensație şi diferenţe de tarif aferente gratuităţilor şi tarifelor reduse stabilite pentru anumite categorii de persoane”.
Astfel, noile tarife propuse includ, printre altele, o creștere a prețului unui bilet de 60 de minute de la 3 la 3,5 lei și a abonamentului lunar nominal de la 86 la 90 de lei. De asemenea, legitimația zilnică va costa 7 lei, în loc de 5 lei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: bilet , amenzi , control , turisb , stiri sibiu
Vizualizari: 5564
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Jorj
Acum 2 ore
Serios?
Acum 2 ore
Agariciul