Site-urile imobiliare sunt pline în aceste zile de anunțuri legate de stațiunea Păltiniș. Se vând hoteluri de un milion de euro, cabane și pensiuni de 500 de mii, dar și apartamente care ajung la aproximativ 70 – 100 de mii de euro.
”E greu să vinzi acum în Păltiniș, dar e și mai greu să vinzi vara, atunci când nu se întâmplă absolut nimic„
Agenții imobiliari cu care am stat de vorbă spun că stațiunea nu are niciun viitor, iar cei care au investit aici de-a lungul timpului profită de această perioadă a anului pentru a vinde.
”E final de sezon de iarnă, a nins mult și a părut că a fost un sezon bun, cu mulți turiști. Cei care vor să vândă, care voiau să vândă și anul trecut, de exemplu, au publicat acum anunțiuri pentru a profita de acest moment bun. E greu să vinzi acum în Păltiniș, dar e și mai greu să vinzi vara, atunci când nu se întâmplă absolut nimic, când nu sunt turiști deloc”, spune un agent imobiliar contactat de Turnul Sfatului.
Citește și:
Expertul imobiliar Ionel Oglan spune și el că abundența de anunțuri cu proprietăți de vânzare în Păltiniș de acum arată că piața nu e de partea stațiunii.
”Zona aceasta este funcțională doar iarna, în rest bate vântul. Nicio investiție, nicio dezvoltare, nimic. Probabil că cei care publică acum anunțuri au tot sperat că se va face ceva, iar acum și-au pierdut orice speranță. Și sincer, nu se vede nimic la orizont. Acolo ești pe cont propriu, niciun ajutor din partea statului sau al primăriilor.
Cu toate ca zona are potențial foarte mare, depinde foarte mult de autorități, cum văd această dezvoltare. Sunt probleme serioase în Păltiniș cu utilitățile, apă, canal, electricitate. Și acestea sunt extrem de importante, mai ales pentru dezvoltare. Plus proiecte de dezvoltare, explică Ionel Oglan.
Un alt agent imobiliar consultat de Turnul Sfatului e mult mai drastic: ”Nu mai există nicio perspectivă. Păltinișul e mort. S-a construit haotic, fără noimă, sunt acolo cinci primari, fără să existe vreodată vreun un plan, o idee, nu există acolo un interes comun, e țara nimănui. Îmi pare rău pentru Păltiniș”, spune acesta.
Punctele slabe ale stațiunii țin de accesul dificil, mai ales iarna, din cauza drumului montan, care poate fi închis din cauza condițiilor meteo nefavorabile, de faptul că este o stațiune sezonieră, cu un număr relativ mare de turiști doar în timpul iernii, pentru sporturile de iarnă) și foarte păuțini vara, pentru drumeții și alte activități. În restul anului, stațiunea este mult mai liniștită, ceea ce face ca proprietățile imobiliare să fie utilizabile doar o parte din an, reducând rentabilitatea investiției.
Comparativ cu alte stațiuni montane, Păltiniș are o infrastructură insuficient dezvoltată, lipsită de facilități precum transport public eficient, magazine diverse, restaurante de calitate și alte servicii necesare pentru a asigura un confort ridicat rezidenților pe tot parcursul anului, apreciază experții imobiliari.
Păltinișul se vinde la bucată
Sunt de vânzare în aceste zile peste 30 de imobile din Păltiniș, dintre care câteva hoteluri și pensiuni. Cea mai scumpă este o cabană aflată încă în construcție, evaluată la 1,1 milioane de euro și o pensiune de 12 camere, scoasă la vânzare cu 980 de mii de euro. Un hotel semifinisat este evaluat la 650 de mii de euro, iar o pensiune complet mobilată și utilată costă 550 de mii de euro.
Se poate achiziționa aici și un apartament de 2 camere, cu 60 de mii de euro și numeroase parcele de teren cu prețuri de aproximativ 45 de euro metrul pătrat.
Fodor: ”Am avut câteva discuții la nivel de Consiliu Județean”
În iulie 2023, primarul Astrid Fodor a spus despre dezvoltarea stațiunii Păltiniș că se va putea discuta doar după constituirea unei asociații intercomunitare, din care să facă parte, alături de Sibiu, Consiliul Județean și localitățile Poplaca, Cristian, Gura Râului și Rășinari, localități a căror granițe se învecinează în zona Păltiniș.
„Am avut câteva discuții la nivel de Consiliu Județean și mai sunt câțiva pași în direcția aceasta”, a spus primarul în cadrul unei ședințe de consiliu local.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: teren la paltinis , cat costa terenul la paltinis , cabana la paltinis , cat costa o cabana , Staţiunea Păltiniş , Istoria Păltinișului
Vizualizari: 31582
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Emil
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Jorj
Acum 2 ore
Serios?
Acum 2 ore
Agariciul