Marţi,
29.04.2025
Cer Senin
Acum
20°C

Val de vânzări imobiliare în Păltiniș: peste 20 de hoteluri, pensiuni și case de vacanță. „Nu mai există nicio perspectivă. Păltinișul e mort„

Val de vânzări imobiliare în Păltiniș: peste 20 de hoteluri, pensiuni și case de vacanță. „Nu mai există nicio perspectivă. Păltinișul e mort„

Site-urile imobiliare sunt pline în aceste zile de anunțuri legate de stațiunea Păltiniș. Se vând hoteluri de un milion de euro, cabane și pensiuni de 500 de mii, dar și apartamente care ajung la aproximativ 70 – 100 de mii de euro.

”E greu să vinzi acum în Păltiniș, dar e și mai greu să vinzi vara, atunci când nu se întâmplă absolut nimic„

Agenții imobiliari cu care am stat de vorbă spun că stațiunea nu are niciun viitor, iar cei care au investit aici de-a lungul timpului profită de această perioadă a anului pentru a vinde.

”E final de sezon de iarnă, a nins mult și a părut că a fost un sezon bun, cu mulți turiști. Cei care vor să vândă, care voiau să vândă și anul trecut, de exemplu, au publicat acum anunțiuri pentru a profita de acest moment bun. E greu să vinzi acum în Păltiniș, dar e și mai greu să vinzi vara, atunci când nu se întâmplă absolut nimic, când nu sunt turiști deloc”, spune un agent imobiliar contactat de Turnul Sfatului.

Citește și:

Istoria Păltinișului și greșelile de acum 130 de ani. SKV a ridicat stațiunea cu 100 de kilograme de aur. Universitatea din Cluj a reabilitat-o cu 7 milioane de lei

Expertul imobiliar Ionel Oglan spune și el că abundența de anunțuri cu proprietăți de vânzare în Păltiniș de acum arată că piața nu e de partea stațiunii.

”Zona aceasta este funcțională doar iarna, în rest bate vântul. Nicio investiție, nicio dezvoltare, nimic. Probabil că cei care publică acum anunțuri au tot sperat că se va face ceva, iar acum și-au pierdut orice speranță. Și sincer, nu se vede nimic la orizont. Acolo ești pe cont propriu, niciun ajutor din partea statului sau al primăriilor.

Cu toate ca zona are potențial foarte mare, depinde foarte mult de autorități, cum văd această dezvoltare. Sunt probleme serioase în Păltiniș cu utilitățile, apă, canal, electricitate. Și acestea sunt extrem de importante, mai ales pentru dezvoltare. Plus proiecte de dezvoltare, explică Ionel Oglan.

Un alt agent imobiliar consultat de Turnul Sfatului e mult mai drastic: ”Nu mai există nicio perspectivă. Păltinișul e mort. S-a construit haotic, fără noimă, sunt acolo cinci primari, fără să existe vreodată vreun un plan, o idee, nu există acolo un interes comun, e țara nimănui. Îmi pare rău pentru Păltiniș”, spune acesta.

Punctele slabe ale stațiunii țin de accesul dificil, mai ales iarna, din cauza drumului montan, care poate fi închis din cauza condițiilor meteo nefavorabile, de faptul că este o stațiune sezonieră, cu un număr relativ mare de turiști doar în timpul iernii, pentru sporturile de iarnă) și foarte păuțini vara, pentru drumeții și alte activități.  În restul anului, stațiunea este mult mai liniștită, ceea ce face ca proprietățile imobiliare să fie utilizabile doar o parte din an, reducând rentabilitatea investiției.

Comparativ cu alte stațiuni montane, Păltiniș are o infrastructură insuficient dezvoltată, lipsită de facilități precum transport public eficient, magazine diverse, restaurante de calitate și alte servicii necesare pentru a asigura un confort ridicat rezidenților pe tot parcursul anului, apreciază experții imobiliari.

Păltinișul se vinde la bucată

Sunt de vânzare în aceste zile peste 30 de imobile din Păltiniș, dintre care câteva hoteluri și pensiuni. Cea mai scumpă este o cabană aflată încă în construcție, evaluată la 1,1 milioane de euro și o pensiune de 12 camere, scoasă la vânzare cu 980 de mii de euro. Un hotel semifinisat este evaluat la 650 de mii de euro, iar o pensiune complet mobilată și utilată costă 550 de mii de euro.

Se poate achiziționa aici și un apartament de 2 camere, cu 60 de mii de euro și numeroase parcele de teren cu prețuri de aproximativ 45 de euro metrul pătrat.

Fodor: ”Am avut câteva discuții la nivel de Consiliu Județean”

În iulie 2023, primarul Astrid Fodor a spus despre dezvoltarea stațiunii Păltiniș că se va putea discuta doar după constituirea unei asociații intercomunitare, din care să facă parte, alături de Sibiu, Consiliul Județean și localitățile Poplaca, Cristian, Gura Râului și Rășinari, localități a căror granițe se învecinează în zona Păltiniș.

„Am avut câteva discuții la nivel de Consiliu Județean și mai sunt câțiva pași în direcția aceasta”, a spus primarul în cadrul unei ședințe de consiliu local.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

24 comentarii

Emil

Acum 1 lună

Viitor sumbru. Sub bandele de penali PNL-PSD si mafiotii CCR perspectiva economica pe termen lung a ajuns in categoria junk. Nemtii vand in draci si pe nimic,
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emila Elzoroaba

Acum 1 lună

Tu oricum u poți vinde sau cumpăra de după gratii, ce te bagi cu fake news
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

Unii vor să vândă cu un meleon clădiri făcute nici de jumate, da deleanu imobiliaru n-are potențial
Raspunde

@Emila

Acum 1 lună

Femeie, țu ai o obsesie cu gratiile. Știi ceva ce noi nu știm sau o arzi aiurea?
Raspunde

@Emil

Acum 1 lună

Iar ai fugit din camera si ai prins acces la calculatorul de pe holul sectiei de psihiatrie Emile? Vezi ca te baga astia iar in camasa de forta ca si saptamana trecuta!!! :))))
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Unii investitori germani spun ca au cumparat si investit pe credite si vor sa-si mai salveze din banii investiti dupa retrogradarea perspectivei pe termen lung a Romaniei la negativ. Un ciumat PSD spunea ca trebuie invatati sa mai si piarda, nu dor sa castige.
Raspunde

Behehe-thoven

Acum 1 lună

Pai.. da. Toti o dau acum in fundul politicienilor si a alesilor insa uita ca tot ei i-au ales. Doamne fereste sa zici ceva ca s-ar putea face mai bine, ca nu e ok cum se face sau mai stiu eu, sare de nicaieri vreun "nativ" proprietari de oi care sa iti zica sa te duci in alta parte daca nu iti convine. Pai.. uite ca lumea se duce. Azi se duc turistii, maine se duc niste oameni.. in curand se duc companiile si tot asa.
Raspunde

Andrei

Acum 1 lună

Au construit toti ca niste capuse in jurul celor de la Arena Platos si cand cei de acolo au renuntat sa faca ceva vara( foarte probabil pentru ca nu pot sustine singuri cheltuiala) nu a venit nimeni cu ceva in loc. Acum se plang. Traiti toti iarna de pe urma arenei si a partiei vechi, puneti si voi mana de la mana si finantati evenimente in Paltinis, nu asteptati doar sa pice fraierii!
Raspunde

Unu din Paltinis

Acum 1 lună

Daca tot se discuta de lucruri facute fara viziune, cam asa era si partea de actiuni de vara de la Arena Platos. Fara sa scoti tot la 10 min cate 30-40 de lei din buzunar/copil, nu aveai ce face. Clar scopul este sa faci bani, dar ofera ceva astfel incat sa poate veni o familie( ca de... ne laudam ca suntem resort de famili, chiar daca singurele investitii sunt in crasme) sa pertreaca 2-3 ore si vara acolo, in care copiii sa poata face diverse activitati, timp in care ca si parinte poti sa stai frumos la o masa, pe o banca sa bei o cafea si sa te bucuri de priveliste si aer curat.
Raspunde

Cetatean

Acum 1 lună

Oamenii au nevoie de LINISTE, NATURA si SIGURANTA cand se plimba in concediu. Nu de schiat in chiloti. La munte sa merge la aer curat, liniste si drumetie, nu la bumtzi-bumtzi si gradinitze.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alex

Acum 1 lună

Oamenii de varsta a 3-a au nevoie doar de liniste, liniste pe care o tot au dupa ce ajung in cimitir. In tinerete avem nevoie prima data de Bumtzi-Bumtzi iar apoi de gradinita. Ori crezi ca daca esti la varsta a 3-a sau nu ai copii, ai drepturi superioare noua?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pt Emil

Acum 1 lună

tu ai investii intr-o tara care va fi front ?. vezi plecare eon gaz
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Investitorii seriosi, mari si strategici au parasit Romania datorita caracatitei naziste Romania-Comisia Europeana ce a promovat si dezvoltat terorismul, crima, tirania, spaga si parandaratul in statele corupte si esuate.
Raspunde

Constantin

Acum 1 lună

Sa speram ca se termina autostrazile incepute si ceva cai ferate unde sa se circule cu minim 80km/ora, in special pentru economie si turism.Turismul se poate sufoca,deoarece nu mai au oamenii bani. Americanii au bagat prea multi bani in armata si isi vor reduce drastic cheltuielie ,se vor orienta puternic spre Asia -Pacific unde au doua economii de incredere (Japonia si Sud-Coreea) care sa balanseze Europa si Canada. Vor veni vremuri grele. Romania trebuie sa tina aproape de America ,ca in UE este o tara la categoria trei(categoria unu Germania,Franta si Italia,categoria doi Spania,Polonia Austria,Belgia,Olanda iar restul de la categoria trei in jos).Sa nu uitam ca in NATO si UE am intrat la presiunea americanilor care au vrut sa izoleze Europa de Rusia si Asia. Bulgaria si Romania au fost foarte greu acceptate in UE si asta datorita vointei de fier a Americii.
Raspunde

GIL

Acum 1 lună

Cei ce au investit in pensiuni și hoteluri in Păltiniș nu au nimic în comun cu turismul , vor cu o investiție minimă profit maxim , preturi mari , oferte puține pentru turiști . Interese mici , profit mic ,. Sa nu uite cei care au investit că minimul de profit li se datorează investiției a doi oameni și a echipei lor . ( Arena Platos) . In loc sa se strangă in jurul acestora și să facă presiuni asupra autorităților, ei prefera să își vadă de interesele lor mici și fără viziune . E o vorbă , sita cerne faina de impurități , poate e mai bine așa și o sa vina in paltinis investitori cu viziune , nu profitori , , șperțari, și alții ce nu au habar de turism.
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

S-aecputea sa fie numele art gresit. Nu se vand in PALTINIS! Se vand in GUura Raului/ Valai, Poplaca, etc. D la Arena la Paltinis nici nu se poate merge pe jos! E destul de mult de mers pejos si te si mananca ursul. Deci nu prea sunt aceeasi locatie. Paltinusul e inca frumos si necompromis arhitectonic. La Arena e un haos.
Raspunde

Sparrow

Acum 1 lună

Toti dau vina pe " greaua mostenire", pe " autoritātile neimplcate", pe horoscop, pe Greta Thumberg..... De fapt e vorba doar de natura umanā. Toti hotii, smenarii, teparii, delapidatorii, spāplātorii si sifonarorii de bani au " investit" in "zâduri" in Pālti ca sā facā ceva cu banii negri... Ghiciti ce ? Toti au fācut doar pentru ei, pā persoanā fizicā, i-a durut in sireturi de " statiune".
Raspunde

Activitati in Natura

Acum 1 lună

ai mare dreptate, dar in Păltiniș lipsesc activitățile, poți pleca de la curse cu sănii trase de câini, biciclete electrice si clasice, alergare montana, stațiunea Păltiniș este si buna pentru cei cu probleme la plămâni, mai vroia unu Marinescu sa facă un teren de fotbal, tabere pentru copii, ture calare, ture cu căruța, dar cum s-au axat doar pe activitățile de iarna si vara mai sunt vipere e totuși periculos sa gândești activități de vara, plus ca e greu sa muncești, mai ales ca in Sibiu singurul trend pentru aia cu bani sunt imobiliarele, nu se gândesc la producție economica de locuri de munca, microferme, piscicultura ... sa fie gresie, faianță si inox, asta visează romanul modern, s-a saturat de balega, coada vacii și țarână ...
Raspunde

Carcotasul de serviciu

Acum 1 lună

Să le vândă daca au cui! De haram au venit, de haram se vor duce!
Raspunde

Radu

Acum 1 lună

Prețurile sunt f mari pt niște clădiri așezate într-o stațiune fără viitor. Sunt pensiuni în Tirol sau Lombardia mai ieftine și are funcționează cam 8-9 luni pe an. Păltiniș e inca un exemplu a ce înseamnă Sibiul: un oraș prost făcut în care "imobiliarii" dau tepe.
Raspunde

Ion Iliescu

Acum 1 lună

Preturile sunt aliniate cu Elvetia si Austria deja in sezon, aia s-a putut. Numai la investii in infrastructura generala toti "antreprenorii" par a avea alergie.
Raspunde

Adi

Acum 1 lună

Haos așa cum e și țara din păcate!!!
Raspunde

Un adrian

Acum 1 lună

Ne-am întâlnit...și ne-am propus..bla bla.
Raspunde

ANCUȚA TEODOR

Acum 1 lună

Nu se vinde nimic în Păltiniș Păltinișul clasificat ca stațiune de interes local este de la Schit în sus În Păltiniș între anii 1996-2000 s-a rezolvat problema gospodăriei centralizate de apă, canalizarea stațiuni (toate dejectiile mergeau prin pădure), s-a construit stația de epurare mecanică, epurare bilologică, s-a rezolvat iluminatul stațiunii , s-a asfaltat centrul stațiunii , s-a înființat centru de informare turistică la vila 1 si astfel în 2001 s-a reușit reclasificaarea stațiuni ca stațiune de intere local (500 locuri cazare) . Deși, dl. Iohannis cunoștea că SKV pierduse Păltinișul la licitație în 1942 în favoarea Universității de la Cluj , din 2002 a început 6 litigii de restituire a tuturor activelor din centru (4 vile, Casa de Piatră și Hotel Casa Turiștilor), deținute de SC Păltiniș SA. A crezut că va lua și Păltinișul cum a luat altele. Datorită faptului că nu a primit și el o vilă și pentru că nu a câștigat litigiile timp de 24 de ani nu a făcut nimic în Păltiniș,.Dimpotrivă împreună cu avocații lui și cu infractorul Țepeș care are în prezent pe numele lui toate activele din Păltiniș (2 hoteluri Hohe Rinne și BRD, 5 vile, 4 cabane , 3 apartamente în bloc), dl. Iohannis, cu avocații lui l-a sprjinit să preia patrimoniul SC Păltiniș SA pentru suma de 8,6 milioane lei, deși Păltinișul a fost evaluat la 12,0 milioane euro (5,0 milioane s-a investit numai în Casa Turiștilor, hotel care a luat în 2014 locul I în România cel mai frmos hotel din RO. Numai din acest hotel s-au realizat venituri turistice de 14 milioane euro, în cei 7 ani (2013-2019). Datorită strategiei făcute de noul proprietar de a vinde Păltinișul , acesta a dat foc unei saune în 13.02.2020, a închis hotelul (celelalte erau închise din 2013 de când cumpărase țeparul). Datorită corupției din justiției conduse de dl. Iohannis, am avut 90 de procese și încă nu am reușit să-mi recuperez prejudiciul de 7,0 milioane euro pe care mi le-a furat cu grupul infracțional

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus