Identitatea șoferului care a murit carbonizat în accidentul de marți seara nu a fost, deocamdată, stabilită, anunță polițiștii, care nu au indicii conform cărora cauza ar fi fost starea părții carosabile. Pompierii care au intervenit la incendiul care a urmat arată că a fost nevoie de măsuri suplimentare de protecție. Iar reprezentanții Tursib arată că sistemele de siguranță ale unui autobuz cu gaz fac din aceste mijloace de transport unele mai sigure la incendii decât cele alimentate cu benzină sau motorină.
Una din cele mai probabile cauze ale accidentului de marți seara, în care un autoturism Cielo a intrat într-un autobuz Tursib, este viteza excesivă. Șoferul care a murit în accident venea dinspre Cristian, iar după ce a trecut de sensul giratoriu de la intrarea în oraș nu a mai putut controla direcția, iar mașina a derapat în autobuzul care venea din sens invers.
Faptul că derapajul s-ar fi produs din cauza poleiului de pe șosea nu este, deocamdată, luată în calcul de polițiști care anchetează accidentul. „Până în acest moment, nu au fost identificate indicii care să susțină ipoteza că un factor determinant în producerea accidentului ar fi fost starea părții carosabile. Dacă, pe parcursul anchetei, se va stabili că starea părții carosabile ar fi influențat producerea evenimentului, atunci vor fi luate măsuri în consecință”, transmit reprezentanții IPJ Sibiu, pentru cititorii Turnul Sfatului.
Celălalt șofer implicat în accident, cel care conducea autobuzul, a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgențe de unde, după investigații, a plecat acasă cu recomandări din partea medicilor, transmit reprezentanții Spitalului județean Sibiu.
Pompierii spun că, din cauza faptului că autobuzul era alimentat cu gaz, a fost nevoie de atenție sporită. „Având în vedere faptul că a fost vorba de un accident rutier urmat de incendiu care s-a manifestat generalizat la ambele vehicule implicate în accident, intervenția a fost una mai rar întâlnită. Din cauza faptul că autobuzul era alimentat cu gaz, a fost nevoie de stabilirea unui perimetru de siguranță, pentru a nu pune în pericol pompierii, întrucât există un risc de explozie. În orice misiune de salvare, siguranța salvatorului este importantă”, transmit reprezentanții ISU.
În autobuz se aflau doi pasageri, care nu au fost răniți în accident și au ieșit singuri pe ușile deschise de șofer.
Tursib: autobuzele au sisteme de evacuare automată a gazului
Reprezentanții Tursib au publicat pe site-ul propriu un comunicat referitor la accidentul de marți seara.
„Conducătorul autobuzului, deși accidentat, a reacționat rapid deschizând ușile, astfel încât cei doi pasageri au reușit să se autoevacueze fără a avea nevoie de îngrijiri medicale. Accidentul a prezentat un grad ridicat de risc atât din perspectiva faptului că vorbim de un autobuz în care există posibilitatea de a se regăsi un număr mare de persoane, dar și datorită faptului că acesta este un mijloc de transport alimentat cu gaz”, se arată în comunicat.
Autobuzul care a ars făcea parte din seria celor 40 de autobuze Mercedes Benz Conecto G, achiziționate în 2021 și alimentate cu gaz natural. „Tipul de carburant denumit generic CNG (Compressed Natural Gas, adică gaz natural comprimat) reprezintă amestecul de hidrocarburi constând în principal din metan în fază gaz, care este comprimat şi utilizat drept combustibil pentru vehicule.
Măsurile de siguranță la foc în ceea ce priveste buteliile de gaz ale acestor autobuze, este gestionat de siguranțe termice. În cazul unui incendiu, imediat ce siguranțele termice detectează o temperatură de peste 110°C (pentru a împiedica explozia cilindrului), gazul este evacuat spre partea de sus a autobuzului. Fiecare rezervor este astfel conectat la o valvă automată de siguranță, prevazută cu senzor de presiune și senzor termic care va evacua automat gazul în cazul în care presiunea interioară depășește limitele funcționale. De asemenea, toate autobuzele CNG din flota Tursib sunt dotate cu un sistem suplimentar de stingere a incendiilor și în compartimentul motor.
Datorită acestor sisteme de siguranță și nu numai, autobuzele alimentate cu gaz natural comprimat sau alt combustibil gazos sunt, în general, considerate mai sigure în caz de incendiu, în comparație cu combustibilii tradiționali precum benzina sau motorina. Gazul natural este mai puțin probabil să provoace un incendiu exploziv și tinde să se disipeze rapid în aer, reducând șansa unei acumulări periculoase de gaz inflamabil”, descriu reprezentanții Tursib măsurile de siguranță ale autobuzelor cu GNC, care fac apel la prudență în trafic.
Sursa foto: captură video Facebook / Radare Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: autobuz tursib ars , accident autobuz ,
Vizualizari: 4102
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Didulescu
Acum 1 oră
Rob
Acum 1 oră
Gicu
Acum 2 ore
Didulescu
Acum 2 ore
Imbecilitati marca CJ Sibiu !