Consiliul Județean Sibiu va aloca pentru anul 2025 suma de 5,11 milioane de lei pentru asociațiile din care face parte. În total, administrația județeană sibiană este membră în cadrul a 14 asociații. Suma reprezintă o creștere de aproximativ 10% față de anul 2024, când valoarea totală alocată a fost de 4,6 milioane de lei. Cea mai mare sumă este alocată promovării turismului prin Asociația Județeană pentru Turism din Sibiu.
Cea mai mare sumă va fi direcționată către Asociația Județeană de Turism Sibiu, care va primi 2,4 milioane de lei în 2025. Față de anul trecut, este și cea mai mare creștere a alocației: 1,9 milioane lei au fost aprobați prin bugetul din 2024.
De asemenea, crește contribuția pentru Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România: de la 93.550 lei în 2024 la 116.890 lei în 2025.
Pentru trei asociații obligațiile financiare au rămas aproximativ aceleași: 1,5 milioane de lei pentru Asociația pentru Dezvoltare Regională Centru, 945.920 lei pentru Asociația de Dezvoltare Intercomunitară "ECO Sibiu" (o ușoară creștere a contribuției față de 2024, când s-a aprobat suma de 942.920 lei); precum și 25.500 lei pentru Ansamblul Regiunilor Europene (față de 25.000 lei în 2024).
Celelalte asociații au păstrat nivelul finanțării din 2024, cum ar fi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară "Centrul Transilvaniei" (1.000 lei), Asociația de Dezvoltare Intercomunitară "Apa Târnavei Mari" (1.000 lei), Asociația de Dezvoltare "ECONORD" Sibiu (1.000 lei), Asociația de Apă Sibiu (19.200 lei), Asociația Secretarilor Județelor din România (800 lei), Asociația Directorilor Economici din România (1.000 lei), Asociația Arhitecților Șefi de Județe (500 lei) și Asociația Națională a Autorităților Teritoriale de Ordine Publică (5.000 lei).
Ce înseamnă turismul în Sibiu
Alin Chipăilă, membru al Alianței pentru Turism și președinte al Asociației Județene de Turism Sibiu susține că faptul că nu investim suficient în promovarea României pentru a convinge mai mult de 2,3 milioane de turişti străini să vină să aducă bani în ţară este una dintre cauzele pentru care nu sunt bani la bugetul de stat, în condiţiile în care Albania, de exemplu, înregistrează 14 milioane de turişti străini, deci de şase ori şi ceva mai mult decât noi.
Totodată, el susține că „afirmația că Sibiul nu se promovează este subiectivă și nu reflectă întru realitatea”.
”În primul rând toate cifrele INS sunt puse sub spectrul unei analize care nu ține cont de structurile care au mai puțin de 10 locuri-pat (multe pensiuni, short term rentals neintrând în această analiză), iar din celelalte este selectat un eșantion. La nivel național AJTS (Visit Sibiu County) lucrează cu organizațiile partenere din Alianța pentru Turism și împreună cu ministerul de resort pentru digitalizarea procesului de înregistrare a turiștilor în structurile de primire turistică și astfel inclusiv raportările din turism să aibă la bază date reale, nu statistici. În momentul de față un turist care parcurge un circuit în România este numărat câte o dată pentru fie care noapte de cazare (dacă stă în structuri de primire turistică cu mai mult de 10 locuri). În același timp există o discrepanță și între capacitățile de cazare raportate. Spre exemplu, la nivelul județului Brașov (luna februarie 2025), statistica raportează 35516 locuri, în timp ce la minister sunt autorizate 49747 locuri de cazare”, precizează Chipăilă.
El spune că la nivel local se fac eforturi pentru promovarea turistică a județului în străinătate.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: cj sibiu membri asociatii turi
Vizualizari: 1074
Ultimele comentarii
Acum 49 minute
Didulescu
Acum 54 minute
Rob
Acum 1 oră
Gicu
Acum 1 oră
Didulescu
Acum 1 oră
Imbecilitati marca CJ Sibiu !