Marţi,
29.04.2025
Cer Senin
Acum
19°C

Garda de Mediu: Nicio localitate din județul Sibiu nu atinge ținta de recilare a deșeurilor. Liderul primarilor de comune: La noi situația este totuși bună

Garda de Mediu: Nicio localitate din județul Sibiu nu atinge ținta de recilare a deșeurilor. Liderul primarilor de comune: La noi situația este totuși bună

Începând cu a doua jumătate a anului trecut, comisarii Gărzii de Mediu Sibiu au efectuat controale la toate comunele din județul Sibiu pentru a verifica modul în care se respectă legislația în domeniul colectării și reciclării deșeurilor. Din păcate, nicio unitate administrativ teritorială din județul nostru nu atinge ținta de reciclare impusă de lege, deși municipiul Sibiu este cel mai apropiat. Președintele Asociației Comunelor din România, Valentin Ivan de la Sadu, spune că noi stăm totuși bine, față de se întâlnește în restul României.

Conform Planului Anual General de Activități al Gărzii Naționale de Mediu, începând cu luna august 2024, Comisariatul Județean Sibiu a demarat inspecții tematice planificate pentru verificarea stadiului de realizare a măsurilor prioritare privind gestionarea deșeurilor și a stării de salubrizare a localităților.

”Inspecția tematică a avut în vedere indicatori obiectivi care evidențiază modul de gestionare a deșeurilor la nivelul județului Sibiu pentru anul 2023 și starea de salubrizare. S-a constatat că toate unitățile administrativ teritoriale de pe raza județului Sibiu beneficiază de servicii de salubrizare prestate de operatori economici autorizați din punct de vedere al protecției mediului: Soma SRL, Acstal SA, Eco-Sal SA și Ecosistem Victoria SRL.

Pe tema salubrizării au fost abordate următoarele aspecte: verificarea implementării sistemelor de colectare separată de către ADI/UAT-uri, existența punctelor de colectare separată a deșeurilor reciclabile, respectarea graficelor de colectare, atingerea nivelului de pregătire pentru reutilizare și reciclare și trasabilitatea deșeurilor”, au explicat pentru cititorii Turnul Sfatului oficialii Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Sibiu.

Ce spune legea

În România există niște reguli clare din punct de vedere al colectării deșeurilor. Obligația reciclării este prevăzută în OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor. Mai mult decât atât, există stabilite și o serie de ținte de recilare, după cum arată art. 17, alin. 5:

  • ADI/UAT-urile trebuie să atingă pentru anul 2025 un nivel minim de pregătire pentru reutilizare și recilarea deșeurilor municipale de 55% din masă

Ținta crește la 60% până în 2030, însă pare aproape imposibil de atins în momentul de față. Doar municipiul Sibiu are un grad de colectare de aproximativ 25%, restul localităților fiind mult sub.

”Verificarea îndeplinirii țintei de reciclare a demonstrat că aceasta nu a fost atinsă la nivel județean deși UAT Sibiu a înregistrat cea mai ridicată țintă de reciclare, însă au fost îndeplinire restul obiectivelor urmărite. În acest context putem afirma că, la nivelul județului Sibiu se observă un progres de la an la an din punct de vedere al stării de salubrizare deși ținta de reciclare nu este atinsă. Cu ocazia controlului nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale și s-au impus măsuri referitoare la realizarea demersurilor din partea UAT-urilor pentru creșterea țintei” a declarat pentru Turnul Sfatului comisarul șef al Gărzii de Mediu Sibiu, Elena Daniela Anghel.

Poziția primarilor

Pentru a afla și cealaltă parte situației, reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă pe acest subiect cu primarul comunei Sadu, Valentin Ivan. Reales de curând președinte al Asociației Comunelor din România, Valentin Ivan cunoaște bine realitatea din teren.

”Vreau să vă spun că la nivelul județului Sibiu cred că este o situație nu foarte fericită, dar una îmbucurătoare, dat fiind faptul că astăzi, împreună cu parteneriatul pe care îl avem în cadrul ADI și Consiliul Județean, sunt dotate toate UAT-urile cu recipiente pentru colectare selectivă și cred că am făcut un pas destul de important în acest domeniu. Nici comuna Sadu și nici alte comune nu și-au atins ținta de colectare selectivă, dar încercăm pe cât este de posibil să facem acest lucru.

Vreau să evidențiez că o politică publică binevenită raportată strict la nevoile cetățeanului și la stimularea educației în acest domeniu are rezultate peste așteptările tuturor. La nivelul județului Sibiu, Planul județean de gestiune a deșeurilor (SMID) a avut etape de dezvoltare. Noi va trebui să facem pași foarte importanți. Cred că obiectivele ADI este ca într-o perioadă de timp – mediu și lung – deșeul să-l transformăm în materie primă” a explicat primarul din Sadu Valentin Ivan.

Pe de altă parte, nu o dată țara noastră a fost amenințațtă la nivel european cu măsuri dure în acest domeniu.

”Infrigementul este posibil din cauza faptului că toată țara nu se încadrează în țintele de colectare și asta și din prisma evoluției politicilor publice.

Vă dau un exemplu: SGR – mecanismul de returo este un lucru care ar fi trebuit să se întâmple cu mult timp înainte ca să creștem în primul rând stimularea educativă a cetățenilor cu privire la colectarea selectivă”, a concluzionat primarul din Sadu.

Citește și:

Dosar penal deschis la o companie din Sibiu care activează în automotive, după ce au pus la dispoziția Gărzii de Mediu documente false

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

Newman

Acum 1 lună

Daca pana acum erau destui cetateni care selectau deseurile, dupa majorarea nesimtita a taxelor multi nu o sa mai selecteze deseurile.Ati reusit datorita lacomiei sa demobilizati cetatenii.
Raspunde

Tanti Rezi

Acum 1 lună

cine e de vina? Nu oamenii! Ca sibian trebuie sa fii idiot sa (mai) colectezi corect cand primaria , nejustificat peste noapte mareste pretul abonamentului cu 50%! Avem ZERO centre de aport voluntar (responsabilitatea primariei Sibiu si CJ Sibiu) unde oamenii sa poata duce deseuri interzis a fi aruncate la platforme (moloz, cauciucuri, mobila, etc). Avem zero recipiente pentru compost distribuite in Sibiu - pentru a scadea cantitatea de biodegradabil colectat. Avem discriminari nelegale intre abonatii de la case si cei de la blocuri. Avem mii de tone de moloz aruncate departe de camere incepand din Talmaciu pana sus pe Valea Caselor in Rasinari din cauza lipsei centrelor de aport voluntar. La cat costa acum abonamentul, n-are decat sa-l sorteze cora si soma! Probabil suntem din nou cei mai taxati din tara (in conditiile in care avem cel mai mare procent de colectare selectiva din tara).
Raspunde

Alegător

Acum 1 lună

Cora,Soma și Țurcana!
Raspunde

Gigi

Acum 1 lună

La noi situatia NU este "totuși bună" - maxim e mai putin rea ca in alte judete.
Raspunde

Maia

Acum 1 lună

Și dacă am scos recipientul negru o dată la două luni (sunt singură și nu am gunoi), nimănui nu i-a păsat, tot practic sunt nevoită să plătesc... Și, apoi, biodegradabilelr nu se folosesc pt compost? Iar plasticul/fierul nu se valorifică de Soma?
Raspunde

Flo

Acum 1 lună

Să lucre ei de banii pe care noi îi dam nejustificat! Nici o selecție fraților!! Dacă ei nu ne respectă de când soma a venit, nici eu nu selectez de la 01.01.2025! Sănătate!
Raspunde

D

Acum 1 lună

Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului licențios.

Raspunde

Mia

Acum 1 lună

"Nicio localitate din județul Sibiu nu atinge ținta de recilare a deșeurilor", asa e in articolul prezent!! Dar de ce sa se atinga??? Ca s-a majorat taxa de salubritate? Trebuia redusa din urmatoarele considerente: - cetateanul platitator de taxa majorata face selectia, deci este munca lui: - plasticul, metalul, hartia se recicleaza, deci se obtin bani, tot datorita platitorului de taxa! - compostul, bine selectat contribuie la regenerarea solurilor; - mai ramane gunoiul menajer, care credeti-ma ca va fi mult mai mult pentru ca nu are rost sa selectam! Unde este grija pentru mediu? Ca va umpleti buzunarele, fara motiv??? Rusine! Majorarea taxei este o dovada a incompetentei celor care gestioneaza salubritatea, in cirdasie cu cei din primarie!!! "Unde esti tu, Tepes-Doamne?????"
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus