Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu anunță într-un comunicat de presă remis joi că medicii veterinari au examinat un număr de 35.861 capete ovine destinate sacrificării în perioada Paștelui. Prețul pe kilogram, în medie, este cuprins între 35 și 45 de lei.
Precizarea vine în contextul în care în județul Sibiu sunt șapte abatoare autorizate pentru sacrificarea mieilor:
- SC SOBIS SOLUTIONS SRL – Cârțișoara
- SC TRANS AGAPE SRL – Daia
- IF FLERAȘ - Bungard
- SOPA MARPOD COOPERATIVĂ - Marpod
- SC FEVA MED SRL – Mediaș
- SC NICMAR SRL – Rasinari
- SC SEBA PROD SRL – Orlat
”DSVSA SIBIU asigură prezența permanentă a personalului de specialitate, în toate aceste unități. Transportul carcaselor de la abator se face cu mijloace de transport autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, dezinfectate cu substanțe virocide și bactericide, iar personalul care manipulează carcasele este echipat corespunzător, limitând la maximum manipularea produselor.
În piețele autorizate, se pot comercializa doar carcase provenite de la mieii sacrificați în abatoarele autorizate sanitar veterinar, carcasele fiind marcate cu marcă de sanatate ovală, aplicată în zona spetei și pulpei. Marca conține codul de țara RO și codul de identificare al abatorului”, precizează DSVSA Sibiu.
În plus, în abatoarele din județ, în perioada 18.03-10.04.2025, s-au sacrificat un număr de 3.831 capete ovine, cu asigurarea controlului oficial sanitar veterinar pe întregul flux iar animalele provin de la exploatații de pe raza județului Sibiu precum și din alte județe limitrofe.
Controale dese și amenzi
Recent au avut loc controale în supermarketurile, piețele și magazinele din Sibiu unde se vinde carne de oaie.
”Principalele neconformități identificate au fost: depozitarea, ambalarea, igiena și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, precum și nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare, valorificare a produselor alimentare, precum și a instalațiilor, utilajelor și a ustensilelor de lucru folosite”, mai arată specialiștii DSVSA Sibiu.
Au fost aplicate un număr de 16 sancțiuni contravenționale, conform prevederilor H.G. nr. 984/2005, în valoare totală de 118.400 lei, precum și 12 avertismente.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Laur
Acum 1 oră
Adrian
Acum 2 ore
Cornel Sibianul
Acum 2 ore
Q
Acum 2 ore
Max