Peste 50% dintre copiii de gimnaziu din Sibiu au probleme serioase de postură, de la afecțiuni patologice, precum scolioza, până la poziții vicioase cauzate de lipsa de mișcare, de posturi incorecte în bancă și de timpul prea îndelungat petrecut în poziția șezut — fie la școală, fie în fața gadgeturilor: „Dacă le socotești timpul cu școala, after și statul acasă pe canapea cu telefonul în mână, ai să vezi că stau cel puțin opt ore jos”, spune kinetoterapeutul.
La jumătatea lunii martie, kinetoterapeutul Oana Corobana a lansat, la Biblioteca Astra, prima ei carte. Spune că a scris-o pentru a-i ajuta pe părinți să înțeleagă că cei mici au nevoie de mișcare și să le fie alături în acest demers sănătos și, în același timp, pentru a-i face pe copii să iubească mișcarea. Publicarea cărții a fost rezultatul unui proiect desfășurat de Oana în școlile din Sibiu, proiect care a șocat-o.
Inițial, Oana și-a dorit să devină medic, dar o experiență neplăcută, a făcut-o să se răzgândească.
Pentru că învățase însă mult și era păcat să renunțe complet la visul de a-i ajuta pe copii să se însănătoșească și îi plăcea totuși ideea de a cocheta cu medicina a decis să urmeze o facultate de kinetoterapie. Astfel, după ce a absolvit Colegiul Pedagogic „Andrei Șaguna” din Sibiu, s-a înscris la toate facultățile de profil din țară și a ales-o pe cea din Brașov.
Kinetoterapeutul Oana Corobană
„Deși, la vremea aceea, nu se știa prea multe despre Facultatea de Kinetoterapie din Brașov, acum văd că vine tare din spate, pentru că se implică mult în relația cu studenții”, spune Oana.
În prezent, este kinetoterapeut cu acte în regulă, lucrează și la stat și la privat și se află în ultimul an de masterat, la Mureș. Are deja un an și jumătate de experiență și spune că îi place foarte mult să predea. Aceasta se reflectă și în relația pe care o are cu pacienții ei, majoritatea fiind copii.
„M-am axat pe profilaxie (n.r. prevenție care presupune și măsuri medico-sanitare) pentru că îmi place foarte mult. Acesta este și motivul pentru care nu mă tentează atât de tare să mă specializez în patologie”, mai spune Oana.
Cifre îngrijorătoare
Întoarsă acasă, Oana și-a început atât misiunea de kinetoterapeut, cât și pe cea în domeniul profilaxiei. Primul ei proiect a fost realizat în colaborare cu medicul școlar Titiana Miclăuș, datorită căreia a reușit să intre în școlile din Sibiu și să-i observe pe copii. „I-am văzut, i-am măsurat, i-am testat, și de acolo au început îngrijorările. Deși, cumva, știam la ce să mă aștept în ceea ce privește postura lor, rezultatele ne-au șocat. Lucrarea mea de licență a fost despre scolioză și citisem o serie de studii care arătau că, în Germania, în anul 2015, 70% dintre adolescentele incluse în acele cercetări aveau scolioză. Este un procent foarte mare. În școlile din Sibiu, în 2024, noi nu am fost departe. Peste 50% dintre copiii de gimnaziu prezintă o atitudine posturală patologică”, mai spune kinetoterapeutul.
Problema și mai gravă, semnalată de Oana, este că, din acest număr mare de copii cu probleme serioase de postură, doar patru se aflau sub tratament. În celelalte cazuri, părinții nici măcar nu erau conștienți că există o problemă.
„După verificările făcute în școli, le-am oferit copiilor o hârtie cu care să meargă la medic pentru a vedea dacă este într-adevăr o problemă sau nu, dacă este doar o atitudine vicioasă sau o scolioză propriu-zisă.”, spune Oana.
Dezamăgirea tânărului kinetoterapeut este cu atât mai mare cu cât observă că nici medicii sibieni nu sunt foarte implicați în prevenirea acestor probleme, tot mai frecvente în rândul copiilor.
„Am observat că nici medicilor nu prea le place faptul că mergi să faci screening-uri în școli. Nu o dată am fost întrebată de ce fac asta. Nu o dată mi s-a spus să-mi văd de treabă, fără să înțeleagă că exact asta este treaba mea. Din păcate, ei nu văd ce echipă frumoasă am putea forma împreună, pentru binele copiilor.”
Principala problemă: lipsa mișcării
Oana nu s-a descurajat și, cu sprijinul medicului școlar Titiana Miclăuș și al profesorului de sport Darius Ciheran, a tipărit primul volum dintr-o carte menită să-i ajute pe părinți să facă mișcare alături de copiii lor. Numele cărții este „Mișcare, joc și educație”.
„Am decis să scriu această carte după câteva ateliere desfășurate cu copiii în cadrul programului „Școala Altfel”, sprijinită de câțiva învățători care au acceptat provocarea. Am observat că cei mici au rezistat cu ușurință la două ore de mișcare și, mai mult, și-au dorit să continue. Cartea este, de fapt, un ghid spre mișcare și spre un mod mai plăcut de a ne educa copiii. Mi-am spus că dacă tot evidențiez problemele cu care se confruntă aceștia, trebuie să vin și cu soluții.”
Astfel, în partea a doua a cărții se regăsesc o serie de jocuri numai bune de pus în practică împreună cu cei mici. Paginile pot fi rupte, iar jocurile – explorate. Cei care doresc pot găsi și comanda cartea pe internet.
La lansarea cărții, kinetoterapeutul a mai subliniat un aspect important. Copiii de la sat au o postură mult mai corectă și mai sănătoasă decât cei de la oraș. Și asta datorită faptului că fac mult mai multă mișcare în mediul în care trăiesc și stau mult mai mult afară, la aer curat.
Oana spune că urmează și o a doua carte, „Aventurile lui Posturică”, care este deja scrisă. De această dată, va fi o carte de povești prin care copiii vor învăța să stea corect – cum să se așeze în bancă, cum să ridice greutăți, poziții corecte pentru somn – totul explicat prin exemple și exerciții.
„Chiar cred că părinții pot citi această poveste seara, la culcare, pentru că este foarte drăguță și amuzantă. Am creat-o special pentru copii, are și imagini sugestive, și sunt sigură că vor rămâne cu ceva după ce o vor citi. Și cum, la grădiniță, se învață cititul cu ajutorul imaginilor, sigur va putea fi parcursă și de cei mai mici”, spune Oana.
Problemele întâlnite la copiii din școlile sibiene nu sunt doar patologii precum scolioza, ci și posturi incorecte generale.
„Scolioza a fost patologia pe care ne-am concentrat în cadrul proiectului, dar am întâlnit și foarte multe cifoze – tendința de a sta aplecat, cu umerii înainte – cauzate în principal de timpul petrecut în bancă, într-o poziție deloc corectă. Totuși, nu postura în sine ar fi cea mai mare problemă, ci lipsa mișcării. Mișcarea întărește musculatura, iar dacă tu ai o musculatură bună, chiar dacă stai o vreme într-o poziție greșită, corpul are capacitatea de a se redresa.”
Oana este de părere că marea problemă a copiilor de astăzi este lipsa mișcării.
„I-am întrebat și câți dintre ei fac sport. În clasa a V-a, cam 57% dintre ei făceau sport, iar în clasa a VI-a, deja doar 47%. Deci procentul scade pe măsură ce cresc. Un alt aspect remarcat este că fetele care practică sport sunt mult mai puține decât băieții.”
Kinetoterapeutul spune că singurul sport care lucrează toți mușchii simultan este înotul, dar este un sport prea puțin practicat.
„Mi-a plăcut tare mult inițiativa acelui proiect prin care elevii de gimnaziu mergeau la Aria și se bălăceau, dar am aflat că foarte puțini mai merg. Părinții au tot felul de motive pentru care nu-i lasă. Este mare păcat.”
Un semnal de alarmă
Acestea sunt motivele pentru care Oana Corobană trage un semnal de alarmă și avertizează părinții cu privire la o serie de aspecte grave.
„Mi-aș dori ca părinții să fie conștienți de faptul că niciun copil nu e perfect și, cu cât realizăm mai devreme acest lucru, cu atât va fi mai bine pentru el. Cu cât rezolvăm problemele de postură mai din timp, cu atât copiii noștri vor deveni adulți mai sănătoși. Cu cât începem mai devreme, cu atât toate patologiile sunt mai ușor de corectat, iar cu cât copiii fac mai multă mișcare, cu atât este mai bine.
De asemenea, vreau să-i încurajez pe învățători și profesori să acorde atenție posturii copiilor, să-i ridice din bancă din când în când, să facă două întinderi cu ei sau să-i scoată la tablă și să-i pună să meargă pe vârfuri. Nu au nevoie de mai mult, iar prin aceste exerciții își îmbunătățesc și concentrarea. Întinderile simple pot face minuni pentru ei.”
Lansare carte „Mișcare, joc și educație”
Oana spune că postura poate fi corectată cu succes până în jurul vârstei de 16 ani. După această vârstă devine din ce în ce mai dificil, spre imposibil. În cazul scoliozei, până în jur de 22 de ani încă se mai pot obține rezultate.
O postură vicioasă, dacă nu este corectată, duce în primul rând la durere, spune Oana, iar durerea poate fi sâcâitoare și problematică, pentru că intervine în tot ceea ce-ți place să faci în viață. Iar după apariția durerii, lucrurile se pot complica și mai mult, pentru că pot urma evoluții care duc la alte afecțiuni, într-un lanț cu efecte tot mai serioase pentru sănătate.
Pe de altă parte, ea spune că un studiu realizat Statele unite, în anul 2024, arată că unul din patru adulți prezintă o problemă musculoscheletală care necesită intervenție fizioterapeutică, aproximativ 50 de milioane de persoane apelând anual la astfel de servicii.
„Dacă insuflăm un stil de viață sănătos copiilor noștri și ne axăm pe prevenție, atunci poate ajungem la rate mai mici ale persoanelor care să necesite atenție medicală.”
Proiectul și demersurile Oanei Corobană pun în lumină o problemă, din păcate, adesea ignorată de adulți. Cu date concrete, soluții practice și un mesaj clar adresat părinților și cadrelor didactice, tânăra kinetoterapeută atrage atenția asupra unei realități îngrijorătoare. Prevenția, mișcarea și educația posturală nu ar trebui să fie opționale.
Foto principală: Oana Corobană (foto stânga), dr. Titiana Miclăuș (foto dreapta) și prof. Darius Ciheran (foto centru)
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 3113
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
D
Acum 4 ore
Ivan
Acum 5 ore
Oligofrenii
Acum 5 ore
Sibian
Acum 5 ore
Felicitari tuturor celor ce ati reusit sa le scoateti la Lumina!