Duminică,
22.06.2025
Cer Senin
Acum
13°C

O companie de talie mondială vrea să construiască o centrală electrică fotovoltaică pe Valea Hârtibaciului

O companie de talie mondială vrea să construiască o centrală electrică fotovoltaică pe Valea Hârtibaciului

Grupul wpd, care are în portofoliu proiecte pe energie solară în Europa și Asia, a depus la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru un proiect nou pe Valea Hârtibaciului. Este vorba despre construcția unei centrale electrice de 81,840 MWp în satul Fofeldea, comuna Nocrich.

Denumirea oficială a proiectului este „Construire centrală electrică fotovoltaică Fofeldea „Fermelor” de producere și stocare a energiei electrice regenerabile compusă din panouri fotovoltaice pe structură metalică, invertoare, posturi de transformare, sisteme de stocare, trasee de cabluri, drumuri interne de întreținere și acces, împrejmuire, sistem de securitate, stație de transformare și organizare de șantier, sat Fofeldea comuna Nocrich Județul Sibiu”.

Conform documentelor depuse la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu, ”proiectul are ca obiectiv construirea unui parc de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice și a liniilor electrice subterane (LES) de medie tensiune ce vor distribui energia produsă. Parcul va avea o capacitate estimată de 81,840 MWp și este amplasat pe parcele de teren cu suprafața de 463.600 mp, iar LES de medie tensiune vor avea o lungime totală estimată de 5.195 m și vor fi pozate preponderent în afara zonei împrejmuite pe drumuri cu suprafața de 32.118 mp”.

Suprafața totală a proiectului este de 495.718 mp și se situează pe parcele de teren din extravilanul satului Fofeldea, Comuna Nocrich, Județul Sibiu.

”Investiția presupune crearea unei centrale electrice fotovoltaice, precum și echipamentele electrice, structurile suport și fundațiile aferente, instalații de stocare, trasee de cabluri, drumuri interne, împrejmuire, sisteme de securitate și posturi de transformare”, se mai menționează în docuentul depus de companie.

Mai multe informații privind proiectul propus pot fi consultate la sediul Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate, județul Sibiu, str. Hipodromului, nr. 2A și la sediul S.C. WPD ROMANIA WIND FARM 09 SRL din județul Iași, comuna Miroslava, sat Valea Adâncă, nr. 17B, cam. MC05, în zilele de luni-joi, între orele 8,00-16,00 și vineri între orele 8-14. Observațiile publicului se primesc zilnic la sediul Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate, județul Sibiu”.

Grupul wpd este prezent în România din anul 2009, având birouri în Iași și București, dedicate dezvoltării proiectelor de energie regenerabilă. wpd are experiență în dezvoltarea, construcția, finanțarea și operarea a peste 2 400 de turbine eoliene din Europa și din alte părți ale lumii, cu o capacitate totală de 6.970 MW.

De la înființarea sa în 1996, wpd AG a ajuns treptat în poziția de lider de piață în Germania. În prezent, grupul wpd are în jur de 3 200 de angajați, fiind operațional în 28 de țări, având sediul central în Bremen, Germania. Cu un portofoliu de proiecte de 31.585 MW onshore, wpd este considerat unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de proiecte eoliene din Europa.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Newman

Acum 1 lună

Ce folos daca noi consumatorii platim energie elctrica tot mai scumpa! La fel si cu gazul care este scos din spatele gradinii dar mult mai scump decat in tarile care nu au aceasta resursa.
Raspunde

Mic

Acum 1 lună

Cred ca ar trebui sa va documentați mai bine înainte de a afirma, va recomand baza de date Eurostat. O sa vedeți că la noi în țară prețul gazului metan este cam cel mai mic din UE, iar pentru energia electrică suntem undeva la mijlocul clasamentului.
Raspunde

Un oarecare

Acum 1 lună

Ideea este că se construiește ceva și pe valea Hartibaciului zona defavorizată comparativ cu Marginimea Sibiului. Că niște localnici vor avea de lucru acolo.Poate că în timp se va face o reeșalonare a prețului electricitatii Deci să fim optimiști.
Raspunde

Newman

Acum 1 lună

Faceti legatura dintre pretul energiei si salariul din Ro.Cat din venit reprezinta cheltuieli cu energia si combustibilii.Tarile care au resurse de gaze si petrol pratica preturi simbolice pentru cetatenii lor.(vezi Norvegia, Rusia,America,tarile arabe etc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus