Sunt în 2025. Citim în presă că un angajat al unei școli de lângă Sibiu a fost reținut de procurori, ieri, 27 mai, pentru infracțiunile de viol și agresiune sexuală săvârșite asupra unui minor, în formă continuată. Adică nu o dată. Minora are 13 ani. Individul 61.
Dom`le, treaba asta nu e o glumă.
Psihologic vorbind este unul dintre cele mai grave acte care amenință psihicul și integritatea unui copil. La 12, 13 ani vorbim de un copil, căci au trecut câteva luni bune.
Nu descriu efectele psihologice imediate sau pe termen lung ale unei agresiuni sexuale și viol asupra unui copil. Vorbim de cu totul altceva, de aceeași întrebare esențială ”cum a fost posibil?”
Cum este posibil ca o persoană care este angajat într-o școală, indiferent de funcție (profesor sau paznic) în loc să protejeze copiii, el este agresorul, agresorul sexual și violator?
Sau și mai important: ce face școala, unde copilul tău petrece 4,5,6 ore sau mai mult pentru a proteja copiii de orice tip de agresori, iată de agresorii sexuali nu din afara școlii, ci din interiorul școlii.
Vă spun eu ce face?
Nimic.
Nu face nimic. Există o simplă cerință birocratica prin care la dosar este solicitat un cazier și un certificat de integritate Comportamentala. Vorba unui director, " niște hârtii". Valoarea lor este pur istorică, ele nu spun nimic despre fanteziile sexuale, devierile sexuale sau pedofilia încă ne dezvăluită public a unui agresor.
Deci, să reținem astăzi copiii în școală nu sunt protejați.
Recent, domnul Ministru al Educației se exprima că este împotriva educației sexuale în școli.
Îmi pare rău că nu am avut ocazia unui dialog pe această temă cu domnul ministru pentru ca la final să-și schimbe decizia și să adopte toate măsurile de protecție a copiilor în școala romanescă, iar când vine vorba de protecția integrității și a demnității, de protecția împotriva abuzurilor sexuale, agresiunilor sexuale și violului, EDUCAȚIA SEXUALĂ ESTE SOLUȚIA și o spun cercetările realizate în ani și ani de eficiență practică a acestei discipline.
Nu este vorba de o disciplină de tipul educație pentru sănătate, în care la o oră să-ți vorbească un polițist, un medic, un psiholog sau chiar dirigintele despre abuzul sexual.
Este vorba despre o abordare mult mai responsabilă strictă pe această temă.
În realitate, nu cred că fiecare diriginte a abordat măcar o singură dată abuzul sexual la clasa lui. Și iată abuzul sexual și violul se întâmplă lângă noi.
Dacă nu ești în stare, nu mai accepta să fii diriginte. Niște bănuți în plus, nu justifică dacă nu-ți faci treaba.
Mă întristează când elevii îmi spun că nu au o relație bună cu dirigintele lor, că nu au încredere sau că nu se simt ascultați și respectați.
Sunt peste 15 ani de când întâlnesc elevi în școli și în licee și constat de fiecare dată, că elevii nu au parte de educație sexuală, nici în familie, nici la școală, constat că școala pur și simplu îi ignoră sau îi abandonează în fața agresorilor sexuali. Și aceasta este una dintre cele mai de interes teme pentru elevi, la orice vârstă. Vor să vorbească cu tine pentru că nimeni nu vorbește cu ei.
Cazul acesta ar trebuie să șocheze pe fiecare profesor, pe fiecare diriginte și pe fiecare director de școală din Sibiu și din întreaga țară și în loc să se minuneze și să-și facă două cruci, ar trebuie să adopte măsuri urgente. Ce să facă?
1. Să nu aștepte decizii de la Minister, ci să implementeze rapid un mecanism de identificare al oricăror forme de abuz inclusiv sexual în clasa sau școala lor.
Cum se poate? Simplu, printr-un link online, printr-un formular cu câteva întrebări care poate fi construit în câteva minute și distribuit pe grupurile diriginților și elevilor, iar răspunsurile și adevărul poate fi aflat tot în câteva minute.
Veți fi uimiți de rezultate.
În mod statistic, din păcate, astăzi în Sibiu și în orice alt oraș din Romania există fete care suferă în tăcere, care au fost victime ale abuzului sexual și care păstrează în sufletul lor această suferința pentru că nimeni nu le întreabă, nu le sunt alături și nu ii interesează.
2. Să nu mai aștepte decizii de la Minister, ci să organizeze sesiuni repetate, periodice, la fiecare clasă pe tematica abuzului sexual și a violului, cu specialiști competenți care sunt încrezători și capabili să abordeze aceste subiecte deosebit de sensibile și traumatizante, într-un cadru sigur și încrezător.
3. Să organizeze programe de formare cu cadrele didactice pe tematica abuzului și violului (că tot facem tot felul de programe de formare extraterestre și de lucrurile realmente arzătoare și grave nu ne ocupăm).
Toate persoanele care intră în contact cu un copil (profesor, personal auxiliar, nedidactic) au obligația de a urma cel puțin o formare inițială pe tematica abuzului și violului.
4. Să informeze toate cadrele didactice și părinții despre ceea ce se poate întâmpla, în școala lor și în afara școlii, în activitățile extrașcolare, fie sportive, recreative, cultural, etc. Îmi amintesc de un antrenor sportiv, de un paramedic și de un profesor care dădea mediații care au fost acuzați de agresiune sexuală și viol. Toți au ajuns în penitenciar. Unul, pedofil, cu zeci de acte asupra mai multor copii nu avea niciun sentiment de vinovăție, in mintea lui nu i-a agresat, doar i-a sedus.
5. Să adopte un nou regulament, cu noi prevederi mult mai detaliate pe tematica prevenirii abuzului sexual și al violului in mod explicit și limpede.
6. Să creeze o cultură de respect și relații sănătoase, iar micile indicii, inclusiv glumele cu tentă sexuală să nu fie permise, nici atingerile, atitudinile de apropiere între profesori/angajați și elevi. Ție ca profesor nu îți este permis să îmbrățișezi un elev. Nu ești părintele nici prietenul lui. Relația trebuie sa fie una strict profesională.
Zero toleranță la hărțuiri.
7. Să expună public, pe holurile școlii și în clase, mesaje nu doar de tipul ”aici suntem într-o familie, ne respectăm, suntem buni”, ci mesaje și afișe care să conțină definiții, exemplificări, soluții (numere de contact) pe tematica amintită.
Să desemneze mai multe persoane de contact din școală, la care cu încredere și confidențialitate, elevii se pot adresa.
Acum credeți că avem pe cineva desemnat în fiecare școală? Nu.
Cui ? Dirigintelui, cu care nu ai o relație bună, consilierului școlar pe care rar il vezi, altui profesor?
Copiii trebuie să știe cui se pot adresa. Avem specialiști atât de la protecția copilului cat și de la poliție care au fost instruiți și lucrează cu atenție și prudență și suntem obligați să luăm toate măsurile de raportare și sesizare urgentă.
8. Toate cadrele didactice, toți directorii, toți consilierii școlari, toți părinții au obligația de a vorbi direct despre abuz și agresiune sexuală. Să facă o prioritate.
Și încă ceva important: colegii! Colegii află primii și ei pot și de mare ajutor! Ei pot susține ruperea tăcerii!
Ești un coleg bun și un prieten bun dacă îți ajuți colegul.
9. Să dea crezare oricărei bănuieli, oricărui zvon, altfel devin complici.
10. Să încurajăm plângerile în toate situațiile.
Deseori, victimele se confruntă cu rușine, cu jenă, cu sentimente de vinovăție, cu îndoială și neîncredere, cu temeri și deseori suferă în tăcere.
" Dacă spun că și eu sunt de vină, dacă nu mă crede?!!"
Agresorii trebuie să fie identificați și pedepsiți.
Deseori un agresor sexual a agresat mai multe victime. Victimele au nevoie de încurajarea, încrederea și de sprijinul nostru constant pentru a reuși să raporteze și să primească ajutor pe termen lung.
În loc să ne ocupăm de banalități politice, de bârfe și comentarii online și să stăm toata ziua pe Facebook și TikTok, haideți să ne facem fiecare treaba cu responsabilitate!
Nu ești un director bun, dacă anul acesta ai zugrăvit 3 săli de clasă, elevii cu obținut niște premii la olimpiadă, dar acoperi și nu faci nimic pentru siguranța emoțională a elevilor!
Notă: Titlul aparține redacției
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 2854
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
D
Acum 2 ore
Ivan
Acum 3 ore
Oligofrenii
Acum 3 ore
Sibian
Acum 3 ore
Felicitari tuturor celor ce ati reusit sa le scoateti la Lumina!