Rubrica „Turist în județul tău” ajunge în această săptămână, în nordul județului, la Bazna, într-un loc în care dragostea pentru țară se împletește cu dorința de a oferi oamenilor o experiență gastronomică completă cu produse locale. Este vorba despre Bassen Pension, singura casă certificată eco din Bazna.
Cornel, gazda de la „Casa Bunicii”, cum îi mai spune el, lucrează în domeniul hotelier de mai mulți ani, iar casa de oaspeți din Bazna este și casa în care locuiește mama sa. Cu ea am vorbit și noi atunci când am stabilit programarea pentru vizită. Cornel povestește cu entuziasm despre gospodăria pe care a reușit să o creeze la Bazna.
„Suntem poate cea mai mică casă din Bazna, puțin mai diferit de ceea ce se întâmplă în rest. Suntem singura casă certificată eco, încercăm să ținem cât mai aproape de natură, de local, de ce înseamnă sat, de ce înseamnă mâncare tradițională, încercăm să punem în valoare această parte pentru că este mai puțin pusă în valoare, spunem noi”, spune acesta.
„Am început în urmă cu 16-17 ani când nu existau puncte gastronomice locale”
Bassen Pension este mai mult decât un punct gastronomic local. A început pe vremea când încă aceste puncte nu se creaseră, iar în prezent este singura casă certificată eco din Bazna.
„Noi am început în urmă cu 16-17 ani, când nu existau puncte gastronomice locale, dar am pus umărul la a se realiza aceste puncte. Noi am obținut autorizațiile și putem funcționa ca un restaurant efectiv, avem dreptul să facem acest lucru, dar nu suntem un restaurant în adevăratul sens al cuvântului. Nu avem o listă clară de meniu, ci pur și simplu facem un meniu pe care-l gătim în ziua respectivă, știm câți oameni avem la masă și gătim pentru ei”.
Grădină și brunch-uri
La casa din Bazna găsim o grădină cu o alee senzorială, dar și o zonă de filigorie unde se organizează brunch-uri.
„Avem o grădină, micul nostru paradis. Avem o alee senzorială prin grădină ca să folosim această grădină și în scop educațional, pentru copii și nu numai. Activăm cele cinci simțuri, oamenii se descalță la începutul ei, calcă desculți și trec pe diferite texturi, văd ceea ce este în grădină și se bucură de toate aceste plante, le miros, mai și gustăm din plantele acestea, iar toată lumea este super încântată”, mai spune gazda.
Sprijin pentru producători locali
Cea mai mare parte din oaspeți sunt cei cazați, plus cei care sunt prin sat sau în jur sau cei care anunță cu o zi înainte că vor să vină la masă. Meniul include o ciorbă, un fel de bază și un desert, toate preparate din produse locale.
„Avem legături strânse ca să dăm continuu lucruri locale. Nu vreau să fie doar o poveste. Dimineața la micul dejun la noi nu veți găsi crenvurști, avem cârnați făcuți la noi in casă, avem brânză, avem ceapă din grădină, avem lucruri mult mai bune.
„Dacă noi, când am început, toată lumea mă întreba de ce nu am betonat în curte, de exemplu, le-am explicat că aici vii ca să simți viața la țară. Tot mai mult se dorește partea aceasta, oamenii sunt tot mai atrași de natură, vor să mănânce bine, gustos, sănătos”, a mai spus Cornel.
Loc de cazare pentru drumeții de pe Via Transilvanica
În 2020, pensiunea a fost tabăra de bază a voluntarilor care au construit Via Transilvanica. Terra Saxonum cu cei 115 kilometri ai săi trece prin fața porții casei, iar cei care parcurg acest drum sunt bineveniți să se cazeze, să mănânce și să-și tragă sufletul. Tot aici se găsește și ștampila oficială pentru carnetul drumețului.
Turiștii se pot caza în căsuțele din grădină, în Casa Bunicii, în camerele speciale gândite pentru drumeți.
„Am pregătit un loc de campare pentru cei de pe Via Transilvanica. Ștampila oficială de pe traseu este la noi. Avem pachete de cazare speciale pentru drumeți, se pot caza în casă, pot veni cu cortul, pot să stea în grădină și am făcut inclusiv camere speciale pentru ei”, mai spune acesta.
Mici detalii din casă
Cornel ne-a prezentat și câteva detalii care fac Bassen Pension să devină un loc și mai primitor pentru oaspeți.
„Avem mobilier pictat, care are și el o poveste. Este unicat pentru că nu mai există nicăieri. Mi-am dorit să am un dulăpior pictat, în Mediaș este o asociație de persoane cu dizabilități care aveau un atelier de tâmplărie și un atelier de pictură. O cunoșteam pe directoarea de acolo și i-am spus că am un proiect pentru ei, să mă ajute să facem mobilă. Proiectul a durat cu șase luni cel puțin mai mult, am scos acest mobilier și i-am încurajat să facă acest proiect serie. Din păcate, acest lucru nu s-a mai întâmplat și atunci lucrurile s-au oprit aici și este efectiv unicat.
Vă mai arăt și un ulcior cu care oamenii își duceau apă la câmp. Am găsit trei ulcioare săpate în fântână, le-am scos cu grijă și sunt niște piese extraordinar de frumoase”, a concluzionat acesta.
Pensiunea poate fi găsită pe pagina de facebook Bassen Pension – Bazna, dar și la numărul de telefon 0269 839 681.
Foto și video: Bogdan Brylynski /Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 6092
Ultimele comentarii
Acum 32 minute
D
Acum 43 minute
Ivan
Acum 1 oră
Oligofrenii
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Felicitari tuturor celor ce ati reusit sa le scoateti la Lumina!