În cadrul proiectului „Memoria secretă a obiectelor.Tradiții și gastronomie din Oltenia”, reprezentanții Muzeului Astra invită sibienii și turiștii la masă, joi, 28 august, de la ora 11, în sectorul pomicultură și viticultură de lângă Biserica din Comăneşti. Mâncarea pregătită este „Pui crăcănat pe jar în zeamă de roșii coapte și ardei capia, omorâte în strachină cu pisălogul."
Redăm mai jos rețeta prezentată de Muzeul Astra, într-o postare pe pagina de facebook.
Ingrediente
1 pui întreg
5-6 roșii coapte
5-6 ardei capia
usturoi, sare, piper
Mod de gătire
Se ia un pui întreg, se despică pe piept, se îndepărtează vârfurile aripilor; pieptul fiind gros se despică în spatele aripilor și se aplatizează pentru a se pătrunde bine la foc, apoi se mai fac două crestături paralele. Pulpele se rup din șold, apoi întorcem puiul și continuăm despicarea lor aproape de os pentru o bună frigere. Asezonăm puiul cu sare și piper pe ambele părți, apoi îl lăsăm la rece peste noapte pentru a prinde gust.
Pregătirea grătarului
Se face jar din lemne și coceni de porumb bine uscați, se arde grătarul și se unge cu slănină.
Ca să domolească jarul, bunica punea sare peste el, este important sa controlăm temperatura pentru a nu se arde carnea.
Puiul se întoarce de câteva ori, fără să îl ardem, apoi când este pătruns, se lasă la răcit 10-15 minute. Când porționăm, vom avea cam 8 porții de carne, care vor aștepta nerăbdătoare să fie scăldate în zeama de roșii coapte pe grătar și zdrobite fără milă cu pisălogul în strachina de lut, în care adăugăm usturoi proaspăt pisat precum și ardeiul capia roșu copt la fel pe grătar.
Servim cu pâine aburindă, scoasă din țest, pe masa rotundă din prispa casei, alături de cei dragi. Să avem poftă bună!
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: pui gatit jar muzeul astra , Memoria secretă a obiectelor , pui pe jar muzeul astra , reteta pui cracanat , Muzeul Asta Sibiu
Vizualizari: 854
Ultimele comentarii
Acum 3 minute
Rob
Acum 3 minute
Dio
Acum 5 minute
Emil
Acum 22 minute
CX
Acum 26 minute
@Sibian