Cu Dangeli Fiorino și Berto Marco ai putea povesti ore întregi despre bucătărie și despre pasiunea pe care o pun în fiecare preparat în parte pe care îl gătesc. Cei doi bucătari italieni au ajuns la Sibiu în urmă cu câțiva zeci de ani, iar preparatele lor pot fi testate și savurate în prezent la restaurantul Profumo di Mare, situat pe Calea Dumbrăvii, la numărul 23.
Unul are 60 de ani, celălalt are 78, iar ambii povestesc despre bucătărie cu multă pasiune și dedicare și se completează perfect. Au lucrat împreună în Italia aproximativ 15 ani în domeniul HoReCa, dar drumul i-a adus apoi la Sibiu în localuri din centru, strada Luptei și strada Spartacus, având astăzi o experiență de aproximativ 40 de ani în domeniul gastronomiei.
„La Sibiu am ajuns pentru că aveam o marochinărie. Am fost un an jumătate în Republica Cehă și după aceea am închis secția de acolo și am venit în România, la Tălmaciu. A fost o pauză pe care ne-am luat-o de la restaurant, apoi am revenit la iubirea noastră. Suntem prieteni și suntem precum frații. Fiecare știe locul lui în bucătărie. Dacă nu invadezi spațiul celuilalt, merg treburile mereu bine”, povestesc cei doi.

„Bucătăria se naște din fantezie”
Am povestit și despre caracteristicile care diferențiază preparatele de la Profumo di Mare. Pastele, unul dintre preparatele preferate de sibieni, sunt gătite aici de la zero, devenind astfel o experiență deosebită pentru fiecare client în parte.
„Pastele sunt cele mai solicitate de clienți. Noi venim de la domeniul pizzeriei, al pastelor pentru că provenim din Emilia-Romagna, o zonă în care tradiția este să faci pastele de la zero, din făină și ouă, exact cum trebuie. Noi aici le facem de la zero, fie că e vorba de tăiței, de tagliatelle, tortellini, umplutura de la tortellini, ravioli, toate sunt făcute de noi direct aici. În România sunt foarte puține locuri în care se întâmplă acest lucru pentru că mulți cumpără și gustul de la marfa cumpărată nu are cum să fie același”, mai spun cei doi bucătari.

Pe lângă faptul că pun accent pe pregătirea produselor de la zero, ingredientele folosite de ei sunt de înaltă calitate, aduse direct din Italia.

„Bucătăria se naște din fantezie. Eu, dacă cumpăr un semi-preparat, adaug ceva și-l vând, asta nu e bucătărie. Bucătăria este să începi de la făină și ouă și să te duci mai departe. Să știi să construiești de la zero, să faci o linie de gust. De ani de zile noi importăm toate produsele din Italia, inclusiv apa și sarea.
La pastele carbonara, de exemplu, noi avem două feluri, 100% italienești, făcute cu gușă de porc și ouă. Celălalt este adaptat la gustul românesc, îi punem smântână și costiță afumată. Multe preparate sunt pregătite în două feluri, felul românesc și felul italian. Am avut foarte multe solicitări pe partea românească, dar de aproximativ zece ani am observat că sibienii încep să aleagă gustul italienesc”, mai explică cei doi.

„Iubim meseria”
Dangeli Fiorino și Berto Marco spun că felul în care prepară este cel care îi diferențiază de ceilalți și că bucătăria nu înseamnă comerț, ci pasiune și dorința de a oferi clientului o întreagă experiență din momentul în care intră în restaurant și până pleacă.
„Noi iubim meseria, în momentul în care practici o meserie, lucrezi ceva care îți place, îl faci fără greutate, fără să te streseze. Sunt mulți care deschid restaurantul și se uită doar la partea de profit. Nu este așa, comerțul este așa, dar bucătăria și restaurantul nu sunt așa, tu trebuie să lucrezi, să investești în tine, să cauți tot timpul gusturi noi, preparate noi, să atragi oamenii la tine. Asta cred că ne diferențiază pe noi. Sunt mulți care văd partea economică, nu-i interesează dragostea pe care o pun. Și în plus, sunt preparate făcute de italieni 100%”, au mai detaliat cei doi.


Meniu diversificat cu multe preparate care așteaptă să fie descoperite de sibieni la Profumo di Mare
I-am întrebat pe cei doi și care sunt principalele produse pe care le pregătesc pentru sibieni. Important de menționat este că peștele și fructele de mare sunt aduse proaspete direct din Italia.
„La capitolul pește, la noi se pot mânca gustări de pește pe care nu le găsești nicăieri, pește crud, când ajunge proaspăt din Italia, pentru că nu-l avem întotdeauna. Avem paste carbonara, paste cu creveți și roșii uscate la soare, sunt foarte solicitate aici pentru că au usturoi și românilor le place. Recomandăm și spaghetti allo scoglio, un preparat de paste cu fructe de mare în care se regăsesc calamari, creveți, midii, care creează un sos armonios. Avem carne de toate felurile, la grătar, la tigaie, mușchi din Australia, din Brazilia, care se poate pregăti în orice fel vrea omul”, detaliază ei.
Și deserturile sunt unele deosebite la Profumo di Mare.
„Avem ștrudel făcut cu mere de acasă, pe altă societate comercializăm pomi fructiferi și atunci în fiecare sezon avem mere, pere, caise, piersici. Avem tartă de fructe, tiramisu, ștrudel tirolez, zucotto, un desert care a avut succes în ultimii aproape 20 de ani, avem mille foglie. Și bineînțeles încheiem cu o gamă de vin din toată Italia, din Nord, până la insulă”, concluzionează cei doi.

Cei doi bucătari se găsesc la restaurantul Profumo di Mare, mereu zâmbitori și dornici să-i întâmpine pe clienți. Rezervări se pot face la numărul de telefon 0748 388 555, iar pentru noutăți puteți urmări pagina de Facebook Profumo di Mare.
























Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: paste profumo di mare , creveti profumo di mare , fructe de mare profumo di mare , Berto Marco , Dangeli Fiorino , profumo di mare
Vizualizari: 2794


Ultimele comentarii
Acum 11 minute
PS
Acum 11 minute
Virginia
Acum 20 minute
5
Acum 23 minute
Livia
Acum 27 minute
Un sibian