Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Johannis nu se poate autosuspenda, poate doar amana eventualele alegeri. Precedentul Ciorbea nu-l ajuta

Prim-vicepreședintele PNL Klaus Johannis poate fi suspendat din funcția de primar pentru o perioadă de șase luni, conform art. 69 din Legea Administrației Publice Locale, dar cu o condiție: să fie bolnav. Art. 69 scrie că mandatul primarului încetează de drept în condiţiile legii statutului aleşilor locali, precum şi în următoarele situaţii: a) dacă acesta se află în imposibilitatea exercitării funcţiei datorită unei boli grave, certificate, care nu permite desfăşurarea activităţii în bune condiţii timp de 6 luni pe parcursul unui an calendaristic”. ”Primarul Johannis nu se poate autosuspenda din funcție, nu există acest termen. Dealtfel, legea prevede compatibilitatea funcției de ministru doar cu cea de parlamentar și de ales în foruri academice”, susțin surse juridice.
Singura posibilitate de a nu pierde Primăria Sibiu este ca alegerile să fie amânate pe o perioadă mai mare de timp. 
Există precedentul Victor Ciorbea, însă nici acesta nu este în avantajul prim-vicepreședintelui PNL. La sfârșitul mandatului de premier, Ciorbea nu s-a mai întors la funcția de primar în urma polemicilor de dezbaterilor juridice și constituționale. După ce Victor Ciorbea a devenit premier, la 11 decembrie 1996, primar general interimar a fost desemnat Viorel Lis. La 30 martie 1998 şi-a înaintat demisia din funcţia de prim-ministru al României, care i-a fost acceptată de preşedintele Constantinescu. În acelaşi timp, Victor Ciorbea şi-a înaintat şi demisia din funcţia de primar general al Capitalei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

RADU

Acum 10 ani

ba johannis nu merge s-a se distreze acolo ,exact va face cum a facut in 2000 cind sibieni destepteti lau votat ca primar ,ca de nu acum eram si noi intre cele 90 la suta de orase si judete falimentare ,acu ere o misiune si mai grea ,trebiue s-a repare ca imagine si s-a dea un semnal bun viitorilor investitori ,s-au nu vedeti cum astia de ne conduc de 25 de ani ce dezastru a lasat dupa ei ,ba una este s-a vorbesti perfect limba ,anglo-saxona si alta s-a te duci sa rinjesti acolo la femeia de servici si s-a spui ca ai avut o intrevedere cu secretara UE ba daca il votam noi sibieni in 2009 ca prim ministru acum umblam prin ,europa fara vize eram in senghen .lati votat pe boc si uite cum stati la coada la vama si taranu si-a facut din bani publici ,stadioane centura gilau -turda cluj arena si daca il mai tineau acolo facea si vreo 4-5 pasje peste cluj pe bani vostri fraieri sibieni
Raspunde

bubu

Acum 10 ani

Pai e bolnav, sufera de invers, de mitomanie si de grandomanie!
Raspunde

Cindrea

Acum 10 ani

Băieţi, pe poziţii!E momentul să punem laba şi pe Primaria Sibiu, după CJ.
Raspunde

sas cu sarma-n nas

Acum 10 ani

Poate il ajuta Cioaba, daca Ciorbea nu poate!
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Cel mai cinstit ar fi organizarea de alegeri pentru primarie. Ma bazez pe bunul simt al sibienilor care tot ei l-au pus si pe Iohannis primar. <br> Cati sasi mai sunt in Sibiu, 2000? Suficient...
Raspunde

josephina

Acum 10 ani

Neaparat sa votati un sas ca primar in locul lui Iohannis, ca asa a zis Joesph! E buna si o sasoaica, numa\' roman sa nu ajunga primar, ca asta-i orasul lui Hermannshit!
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Da, Josephino, sas să fie, că românii ăia care merită n-au loc de voi, lucrurislabe ce sunteți.
Raspunde

@5 si 7)

Acum 10 ani

Sunt intrutotul de acord cu dumneata. Sper sa se gaseasca in tot Sibiul o persoana de caracter - frara apartenta la vreun partid- sa-si depuna candidatura de primar. Azi, in Primaria Sibiu si in serviciile adiacente s-a format o mafie cu multi care au ajuns acolo pe pile, specimene fara pregatire. Si se simte tensiunea creata cu sibienii din cauza lor . Nu ar fi rau daca si secretarul Nistor ar pleca. Acolo de unde a venit, milog. si cu plile.
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 10 ani

Iata ca a venit si ziua in care am scapat de grandomanul asta... mai terminati cu comparatiile cu pseudo-primarii dinaintea lui, au fost alte vremuri, care nu mai sunt posibile... sper sa nu ajungem la situatii de fortare a legii pentru grija scaunului sasului (sa nu mai spun ca si in cazul primarilor ar trebui limitat numarul de mandate, pentru a nu mai lasa orase mari pe mana unora ca johannis-sens-giratoriu sau mazare).
Raspunde

ARDELEAN

Acum 10 ani

Sasu asta sa ne conduca in continuare ca romanii primari dinainte or fost de pomina. Noi cu carca, cu sters vaca la kur, el cu mintea, ca–i nemes, neam de nobil, de conducator. Prosti ca noi sa munceasca ii plin, da conducatorii is rari. Rpmanii n–au. Sasii si ungurii neor condus si pana acum si de aia ne–am civilizat. Miticii se conduc singuri da nu–s asa civilizati cum neo facut pe noi sasii si ungurii.
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 10 ani

@ardelean: in afara de mentalitatea de sluga, ce mai scoti in evidenta...
Raspunde

alzara

Acum 10 ani

Am certitudinea ca predecesorii in postare nu sunt reprezentativi pentru un oras cu pretentii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus