Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Corpul de control al ministrului Agriculturii verifica "afacerea" ADS - Carabulea

Articolele publicate de Turnul Sfatului în ultima perioadă pe tema schimbului de terenuri între Agenția Domeniile Statului și familia Carabulea l-au determinat pe ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, să ceară efectuarea unei anchete interne. Potrivit unui răspuns transmis ziarului Turnul Sfatului, controlul vizează activitatea conducerii ADS, iar raportului Corpului de control va fi finalizat, cel mai probabil, în cursul acestei săptămâni. ”Deocamdată vă rugăm să așteptați rezultatul acestui control, solicitat de domnul ministru. Controlul va urmări mai multe aspecte, inclusiv cel al schimbului de terenuri”, au declarat reprezentanții Biroului de presă al Ministerului Agriculturii. După cum relata Turnul Sfatului în edițiile trecute, valoarea terenurilor primite de Ilie Carabulea de la ADS este de aproximativ 50 de ori mai mare decât cea a terenurilor oferite. Mai precis, familia Carabulea a oferit aproximativ 160 de hectare de teren agricol situat în Slimnic, Șura Mare, Sibiu (10 hectare) și Ocna Sibiului (Topârcea) și a primit 100 de hectare la marginea Sibiului, în zona cuprinsă între centura ocolitoare a Sibiului, piața Obor și Cartierul Reșița.

 

Carabulea a plătit evaluatorul. Așa cere legea

După ce a refuzat să facă public raportul de evaluare care a echivalat valoarea celor două suprafețe de terenuri -  ale familiei Carabulea și ale ADS -, Agenția a revenit cu câteva detalii asupra modalității în care a fost efectuat schimbul de terenuri. Cel care a făcut evaluarea terenurilor este Simion Brate, angajat drept evaluator și la Banca Carpatica, deținută în principal de Ilie Carabulea.

”Pe teritoriul administrativ al judeţului Sibiu s-a făcut un schimb de terenuri (aflate în extravilanul localităţilor) cu destinaţie agricolă, între ADS şi PF Carabulea Ilie şi Marina, în baza unui raport de evaluare comandat de către ADS unui evaluator funciar autorizat ( persoană fizică sau juridică). Evaluatorul a fost ales pe principiul respectării dreptului de liber acces la procedura de selecţie, din lista evaluatorilor agreaţi (corespunzător zonelor administrativ-teritoriale cărora le aparţin terenurile care fac obiectul schimbului).

Contractul de prestări servicii este încheiat între evaluator şi persoanele fizice solicitante, acestea din urmă suportând contravaloarea serviciilor prestate”, se arată într-un răspuns al ADS.

Niciun gând despre valoarea imobiliară

Potrivit răspunsului ADS, pentru schimbul de terenuri au fost efectuate studii pedologice – aceste studii relevă constituția fizică, chimică și biologică, în scopul stabilirii gradului de fertilitate a terenului. Cu alte cuvinte, raportul nu face nicio referire la potențialul imobiliar al terenurilor și se limitează doar la valoarea agricolă. Terenul primit de Ilie Carabulea și soția sa se află într-un singur trup, fiind inclus pe jumătate în intravilan. Cealaltă jumătate va fi inclusă după aprobarea noului Plan Urbanistic General, potrivit proiectului făcut public din vara anului trecut.

”Prin acceptarea de către ADS, a acestui schimb de terenuri, s-a urmărit realizarea unei exploataţii agricole optime şi totodată realizarea unei investiţii de aprox. două mil. euro ce constă în plantaţie superintensivă de măr şi realizarea, lângă plantaţie, a unei fabrici pentru producerea de sucuri concentrate din mere”, mai explică ADS scopul ”nobil” al schimbului de terenuri făcut cu Ilie Carabulea. Investiția în plantația de meri a început deja și este realizată de Hortisem, firma care, cel puțin în acte, nu mai are nicio legătură cu Ilie Carabulea. Investiția de două milioane de euro pe care ADS o pomenește va fi realizată pe un teren care, potrivit Ghidului proprietăților valorilor imobiliare emis de notarii publici sibieni, valorează din punct de vedere imobiliar aproximativ 28 de milioane de euro.

Dimensiunile schimbului

Chiar și pentru o instituție ”cu atâta pământ” în administrare precum ADS, schimbul de terenuri perfectat la finele anului trecut este unul extrem de important. De exemplu, din 2006 și până acum, Primăria Sibiu a cerut și primit de la ADS prin transfer, 150 de hectare de teren. Terenul este situat în zona de nord-vest a Sibiului. De atunci, reprezentanții administrației locale au mai solicitat și anul trecut alte două terenuri, în suprafață de 110, respectiv 300 de hectare.

Doar că, pentru municipiul Sibiu, acest transfer nu s-a mai putut face – potrivit normelor, solicitările făcute de administrațiile locale pentru a primi în proprietate terenuri aflate în administrarea ADS trec printr-o comisie aflată în cadrul Instituției Prefectului. Mai departe, aceste solicitări sunt transmise la București, pentru inițierea și arpobarea unei hotărâri de Guvern.

Doar că Instituția Prefectului sibiu, susține că nu a primit nicio solicitare de la Primăria municipiului Sibiu. ” La Instituţia Prefectului – Judeţul Sibiu nu au fost înregistrate solicitări făcute de reprezentanţii Primăriei Municipiului Sibiu cu privire la propuneri de transfer ale unor terenuri din administrarea ADS în administrarea Primăriei Municipiului Sibiu, respectiv a Consiliului Local Sibiu”, semnează Dumitru Iorga, directorul executiv al Direcţiei Financiar, Contabilitate, Resurse Umane şi Administrativ.

Până la închiderea ediției, reprezentanții administrației locale nu au revenit cu detalii asupra solicitărilor făcute, dar, care potrivit reprezentanților Instituției Prefectului, nu se mai regăsesc.

Casetă dacă mai trebuie

Logica schimbului de terenuri

Raportul de evaluare al schimbului de terenuri între familia Carabulea și ADS a devenit unul din cele mai bine ascunse documente. În lipsa unor reacții oficiale, Turnul Sfatului a apelat la surse oficiale din cadrul ADS. ”Păi, mai pe românește spus, cele două terenuri au fost considerate cam de aceeași valoare astfel. A mers evaluatorul la familia Carabulea și a întrebat: cât porumb se face anual pe pământul dumitale? Cinci tone? Bun. Nenea ADS, da’ pe terenul matale cât porumb se face în fiecare an? Tot cinci hectare? Bun. Deci, iată, cele două terenuri sunt echivalente”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

eu

Acum 13 ani

baiat destept Carabulea, a cinstit pe cine trebuie si acum primeste ce si-a dorit. BRAVO!!! noi cu ale noastre el cu ale noastre...
Raspunde

bes

Acum 13 ani

Bravo echipei Turnul Sfatului. Nu am nimic cu domnul Carabulea dar cred ca este prima ancheta jurnalistica(adevarata) aparuta in acest ziar.
Raspunde

octogon

Acum 13 ani

nu vad unde e problema, daca e declarat agricol si nu se poate nici in viitor construi pe el? Oricum la criza care vine nu va mai cumpara nimeni vile, hoteluri, birouri, asa ca va ramane pamant agricol chiar daca e intravilan, o sa cumparati mere padurete marca Carabulea si tot el va face bani.
Raspunde

tt

Acum 13 ani

anulare contract. uite asa se duc banii statului la economia privata, care produce (pagube).
Raspunde

Ovidiu

Acum 13 ani

pe acel pamint s-a investit masiv in plantatia de meri. Daca ar fi vrut sa faca blocuri nu ar fi bagat 2 milioane de euro in plantatia de meri. Cel mai impotant lucru e ca acolo se produc mere bio, fara chimicale. La Merto si la Real sunt doar chimicale. Merele cumparate de acolo nu au gust, in schimb sunt pline de chimicale. Toti avem copii si umblam disperati sa gasim alimente santoase. Cu siguranta Carabulea nu bea doar apa sfintita si nici nu e usa de biserica, dar a facut un lucru foarte bun cu plantatia asta de meri.
Raspunde

@tt

Acum 13 ani

lasand la o parte rezultatul anchetei, chiar sunt curios care va fi, nu pot sa nu ma ingrozesc cand vad cum poate afirma cineva: "uite asa se duc banii statului la economia privata, care produce pagube"??? de unde ai scos-o pe asta, eminenta comunista? adevarul e ca statul e cel mai onest si profitabil agent economic, iar "privatii astia" stau toata ziua, nu contribuie cu nimic si primesc inzecit (prin servicii, infrastructura impecabile si protectie sociala) de la sfantul stat banii pe care ii doneaza ca prostii luna de luna!!!
Raspunde

Peter Pan

Acum 13 ani

tt a scris : anulare contract. uite asa se duc banii statului la economia privata, care produce (pagube). presupunand ca tt e om cu uzul ratiunii, probabil ca din viteza a tastat o virgula aiurea. probabil tt ar fi vrut sa spuna: "anulare contract. uite asa se duc banii statului la economia privata care produce (pagube)."
Raspunde

sibian hotarat

Acum 13 ani

deleanu,handicapatule,mergi la scoala si lasa prostia.ilie carabulea face o livada de meri bio sa nu ne mai dea americanii si altii fructe umflate cu chimicale.carabulea ne da lapte bun si bio.carabulea face ceva pentri sibiu si romania.Carabulea este un patriot.carabulea este un roman care se gandeste ca agricultura are nevoie de investitori.deleanu,sa ai zile cat stres vei avea.
Raspunde

sa te sparg la dinti IP92.84.29.245

Acum 13 ani

voiculescu a furat ce furase ceausescu, si ca sa vezi ce baiat bun este, face acte de caritate. adevarat patriot. dinu patriciu a furat cu ajutorul nepretuit al psd resursele tarii, si ca sa vezi ce baiat bun este, ajuta copii dotati cu fundatia sa. adevarat patriot si asta. caramulea - la fel, ce pana mea, din furaciunea obtinuta ne va vinde mere, lapte, pietre, aer , toate bio. super baiat patriot si panarama asta. la fel si cei care-l sug de matz. sictir , boarfelor!
Raspunde

sa te sparg eu la dinti,fraiere

Acum 13 ani

bine ca este voiculescu,patriciu si carabulea.Prostimea sa k tine a pus mana pe averea lui ceausescu si a distrus-o in 10 zile.astia macar faca afaceri.Prostimea dupa 90 a dat iama in cea mai mare baza horticola din Romania si a taiat in 10 zile toti ciresii de soi.Prostimea a furat toata reteaua de irigatii din Baragan.Acum intelegi,fraiere de ce e bine sa pice pe mana unor oameni de afaceri competenti ?Ilie Carabulea e un patriot.
Raspunde

sa te spargi singur, vidanjorule

Acum 13 ani

dupa mintea ta aia prabusita, de ce crezi ca prostimea a sterpelit proprietatea comuna? iti zic eu: pentru ca prostimea este proasta ca ma-ta, si pentru ca statul nu-si exercita de nici un fel obligatiile (aproape ca acum). bine ca exista voiculescu, paturiciu si caranulea, dan ioan popescu, adrian nastase, mazare, vantu, bericeanu, boureanu, elena woodrea, etc. patrioti cu spume, si daca gura ta pupa frumos la curu' lor, poate iti pica ceva de la masa lor. sictir, chilotzare!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus