Duminică,
21.07.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

168 de sibieni la un cos de gunoi

în fosta Capitala Culturală a Europei poţi merge kilometri întregi fără să găseşti un coş de gunoi. Spre exemplu, dacă locuieşti în cel mai aglomerat cartier al Sibiului, Vasile Aaron, şi vrei să vii pe jos în centru, ai toate şansele să traversezi jumătate de oraş fără să găseşti un coş de gunoi. Vă propun un experiment. Porniţi pe Bulevardul Vasile Milea, de la intersecţia cu strada Rahovei şi Semaforului, spre centru. Sunt vreo doi kilometri şi cu excepţia unei staţii de autobuz nu găseşti un coş de gunoi. Să zicem să-i o scăpare. Să zicem că n-aveţi treabă în centru şi vreţi să porniţi pe jos de la jumătatea Bulevardului Vasile Milea spre Hipodrom, sau spre Cimitir, spre Pădurea Dumbrava, sau ce mai vreţi în direcţia aceea şi paşii vă poartă pe asfaltul nou turnat şi inaugurat cu tot tacâmul de autorităţi, pe strada Nicolae Iorga. Aici, constructorul s-a gândit la toate: a vălurit trotuarul ca fiecare locatar să-şi poată parca maşina în curte fără să urce bordura, a trasat chiar parcare în faţa porţii pentru cine are mai mult de o maşină, a trasat marcaje noi pentru şoferi, dar nu a montat nici măcar un coş de gunoi. Cât e strada de lungă! Nici pe-o parte nici pe cealaltă. Ca să nu ne referim doar la partea de sud a oraşului, să zicem că staţi în Turnişor şi vreţi să mergeţi la Piaţa Cibin sau, hai fie, tot în centru. Pe Alba-Iulia, cât este ea de lungă şi de lată, nu-s decât două coşuri de gunoi în unele staţii de autobuz. Iar înspre Piaţa Cibin, slavă Domnului, că-i Cibinul! Amin! La ultimul recensământ, în 2002, Sibiul avea o populaţie de puţin peste 155.000 de locuitori. Conform reprezentanţilor Primăriei Sibiu, în oraş există montate nici mai mult nici mai puţin de 918 coşuri de gunoi. Faceţi singuri calculele. Sau le-am făcut eu în titlu: 168,84 de sibieni la un coş de gunoi. în fosta Capitală Culturală a Europei.
Fără doar şi poate aruncatul hârtiilor şi a resturilor pe stradă este o problemă de bună creştere şi de cei şapte ani de acasă. Dar orice sibian prins că aruncă o hârtie pe stradă într-una din zonele menţionate mai sus imediat spune că „nu sunt coşuri de gunoi”. Excepţie face nea Mircea, un pensionar de pe strada Negoiu, care mi-a mărturisit că şi-a făcut un obicei ca în fiecare duminică, după ce vine de la biserică, se apucă şi adună gunoaiele din faţa casei lui şi face curat în urma trecătorilor. Nu-i învinovăţeşte pe toţi dar spune că „sunt şi mulţi nesimţiţi”. Autorităţile spun că nu sunt prea multe coşuri de gunoi în oraş dar măcar sunt bine amplasate, „pe străzi şi în zone cu trafic pietonal intens”. Coincidenţă sau nu, la numai două zile de la solicitarea Turnului Sfatului către primăria Sibiu, primarul Klaus Johannis, a anunţat într-o conferinţă de presă că până la sfârşitul anului primăria mai cumpără coşuri de gunoi. „în următoarea săptămână, municipalitatea va organiza o procedură pentru achiziţia a 300 de noi coşuri de gunoi care vor fi folosite pentru a suplimenta numărul de coşuri existent şi vor fi montate şi pe străzile nou reabilitate”, a anunţat primăria într-un comunicat de presă remis săptămâna trecută. Până atunci, haideţi să fim civilizaţi!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

adi

Acum 14 ani

lasa ca le-au tot inlocuit pe alea de pe centru tot la 2 luni ca ba nu erau destul de rezistente, ba nu se incadrau in arhitectura orasului, ba ca sunt albe cu dungi negre, ba ca sunt negre cu dungi albe... si pe strazile enumerate de voi n-au putut pune niste cutii simple in care sa poti arunca o hartie. mama ei de civilizatie...
Raspunde

ovidel

Acum 14 ani

True true, am trait in V Aron vreo 4 ani, era chin cu cosul de gunoi. Ala unul langa statie era tot timpul plin. Din pacate SIBIU nu stie ce e aia curatenie. Eu zic ca lumea ar arunca la cosul de gunoi daca ar fi unul din 100 in 100m. Sa vina in Rm Valcea sa vada ce inseamna curatenie si cos de gunoi la fiecare intersectie, trecere si din cativa metrii, pe orice drum. (in special cele care duc spre centru)
Raspunde

adrian

Acum 14 ani

ptr.ce sa puna cosuri.ca a 2 zi sa dispara.sau sa le dea foc.are dreptate johannis.civilizatia la noi in oras este pe departe la nivelul 0.asta este.
Raspunde

mircea

Acum 14 ani

Corect Ovidel, lumea ar arunca la cos daca ar exista. Dar e greu mai si f scumpe. Va dati seama cat pot costa 1000 de cosuri de gunoi din plastic??? Enorm !!! Probabil cateva mii de euro. Prea mult ptr bugetul Sibiului. DAR VAIII, cum pot fi unii atat de nepasatori?! Si mai vrem curatenie, pai unde sa aruncam mai gunoaiele? Sa le bag in buzunar sa merg cu ele acasa? Se chelutie mai multi bani cu plata celor care aduna zilnic gunoiale care ar fi trebuit sa ajunga in cosuri. Am scuti si bani si am usura si munca acelor oameni care ar trebui doar sa mearga cu sacul sa goleasca cosul. DAR E GREU ! CUM NAIBA MA, NE TOT DAM SASI DAR NU LUAM NIMIC DE LA NEMTI SAU AUSTRIECI MA. PARADOXUL MAMII LUI DE ... DEZINTERES TOTAL. PA PA
Raspunde

Simplu cititor

Acum 14 ani

Da..asa e normal..daca nu exista cosuri, mergi cu gunoiul in buzunar sau in geanta pana acasa..ce e atat de greu? Acum ai pungi de toate marimile..poti chiar pastra o punguta pentru gunoi cu tine.. pe vremuri, gunoiul mergea direct in buzujepp..si mucurile de tigari le caram cu mine, maama ce mai puteau,hahaha!Se poate pastra curatenie si fara cosuri de gunoi, vointa numa sa fie...
Raspunde

eu

Acum 14 ani

asta ne mai lipseste, sa mergem cu pungi pentru gunoaie dupa noi.. sa fim seriosi.
Raspunde

un om civilizat

Acum 14 ani

Civilizatia i plina de metastase in Romania,chiar daca ar fi cos de gunoi aruncati gunoiul pe linga cos sau oriunde,nu va tot vaitati ca sinteti un popor balcanic unde civilizatia patrunde foarte greu.Asta nu-i treaba primarului sa va civilizeze,stiti nemaipomenit de bine sa aratati cu degetul spre altul dar ar fii mai bine sa va prindeti cu mina de nas si sa va uitati in propia ograda ca aveti miserie destula inclusiv in creier.
Raspunde

Sc

Acum 14 ani

Hahaha! Civilizatie?!... E un facut ca nimanui, Sa nu-i puta putoarea lui Pe cand pe vrute si nevrute Putoarea altuia ii pute!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus