Sâmbătă,
11.07.2020
Partial Noros
Acum
27°C

Fetele pe care nu le-am putut lasa in ofsaid

06 Septembrie 2009 22:39

Nu credeam că voi putea sta vreodată de vorbă cu o fată despre fotbal şi nu doar să nu trebuiască să-i explic ce este acela un ofsaid, dar să şi aibă mai multe cunoştinţe decât mine despre aşezarea în teren. Sau de ce e mai bun un sistem de joc aşezat, tip 4-4-2, decât unul ofensiv, tip 4-3-3. Mai mult decât atât, în Sibiu, dar şi în satele şi comunele din judeţ, am aflat fete care aleargă de unele singure pentru condiţie fizică, apoi se antrenează la jocul cu mingea. Nu pierd niciun meci de fotbal la televizor şi unele chiar s-au certat cu părinţii pentru a putea face parte dintr-o echipă profesionistă de fotbal. „Dacă îţi rupi un picior la meci, ce băiat se mai uită la tine?”, sunt vorbe pe care multe fete le-au auzit. Dar au mers mai departe. Apoi familia a venit alături de ele, când a văzut că au succes sau că sunt căutate de vreo echipă. Unele chiar de naţională.

Fotbal de prima ligă

In vreme ce Clubul Voinţa a făcut valuri în Sibiu după ce a ajuns în liga a III-a, echipa de fotbal feminin a Sibiului începe luna acesta campionatul în Liga I, într-un total anonimat. Şi nici nu putea fi altfel, când în spatele clubului sunt oameni care fac câte două, trei antrenamente pe zi în diverse locaţii din Sibiu şi au cel puţin două meciuri de antrenament pe săptămână, unele chiar prin ţară. In spatele clubului sunt oameni care de dimineaţa până seara respiră fotbal. Sunt oameni precum Mihăiţă Stănescu.
Fosta glorie a lui Inter Sibiu şi fostul coechipier al lui Sorin Cârţu la Universitatea Craiova înainte de Revoluţie, a pus bazele la Sibiu a unei noi şcoli de fotbal. Nu a durat mult până ce la poartă i-au bătut primele sibience interesate să se antreneze cot la cot cu băieţii şi să joace fotbal pe bune. Se întâmpla prin toamna anului trecut şi le-a primit cu braţele deschise. „Ideea de la început a acestei şcoli de fotbal a fost ca toată lumea să vină la mişcare şi toată lumea să facă sport. Sunt fete în Sibiu care se antrenează singure şi de foarte mult timp îşi doreau să se antreneze într-un club de fotbal” spune cu mândrie şi pasiune Mihăiţă Stănescu despre naşterea FC Inter SMEF Sibiu. SMEF reprezintă: Spiritual, Mental, Emoţional şi Fizic. La început, s-a dus vorba din gură în gură. Fetele se mai întâlneau pe la şcoală şi povesteau despre pasiunea lor sau spuneau cunoscuţilor. Incet, s-a aflat. Acum din echipă fac parte fete din Agnita, Cisnădie, Cristian, Orlat, Bârlad sau Alba-Iulia. In lotul lărgit, fetele au vârste cuprinse între 8 şi 25 de ani, iar în echipa de bază serbează vârste între 16 şi 18 ani. Două dintre ele sunt în atenţia echipei naţionale a României.

Fără înjurături

Mihăiţă Stănescu vorbeşte despre un an de muncă ca şi cum ar fi fost o zi de antrenament. „Am îndrăznit ca trei sferturi de campionat să joc anul acesta în echipă cu cinci băieţi şi cinci fete. Astfel am făcut un nucleu de fete care ştiu fotbal. Nu m-a interesat rezultatul. Am avut la echipă şi fete care nu ştiau fotbal sau nu erau hotărâte. Forţându-le puţin, acum pot să spun că se pregătesc cot la cot cu băieţii”, povesteşte Mihăiţă Stănescu.
Cine a asistat vreodată la un antrenament al unei echipe de fobal din România ştie că alergările şi jocurile cu mingea sunt presărate de înjurături. Zdravene. La fete nu am auzit decât un „mă-sii” la un şut ratat de la marginea careului. In rest, multă veselie şi poftă de muncă. Am întrerupt „o minge ţinută sus între doi” la antrenament pentru un scurt interviu.

Rep.: Eşti din Sibiu?
Roxana  Zamfir:  Nu, din Cristian.
Rep.: De ce ai venit la Sibiu să joci fotbal?
R. Z.: Pentru că îmi place să joc fotbal, este un sport foarte fain.
Rep.: Fain e şi baletul...
R. Z.: Nuuu... mie fotbalul mi-o plăcut de mică.
Rep.: Ce au zis ai tăi când te-au văzut că baţi mingea?
R. Z.: Nu m-au prea lăsat, nu au fost de acord când m-au văzut. Dar mie asta îmi place să fac şi am continuat cu fotbalul.
Rep.: Acum te înţeleg?
R. Z.: Câteodată. Sau de cele mai multe ori, dar tot mai avem discuţii.
Rep.: Câte antrenamente pe săptămână ai?
R. Z.: Acum am mai crescut, înainte făceam trei antrenamente pe săptămână, acum cinci. Şi meciurile.
Rep.: Am înţeles că s-ar uita după cum joci antrenorii echipei naţionale. Cum ar fi să joci pentru naţională?
R. Z.: Ştiu că s-au interesat...ar fi fain pentru mine, dar sincer, nu aş vrea să plec de aici. Ştiu că ar fi condiţii mai bune dar m-am obişnuit aici. Imi place aici!
Rep.: Pe ce post joci?
R. Z.: Atacant.
Rep.: Şi ce model ai, de cine îţi place?
R. Z. : Mie îmi place mult Adrian Mutu.
Rep.: Pentru că joacă bine sau pentru că arată bine?
R. Z.: Şi una şi alta!

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus