Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Mircea Tomus il introduce pe Vosganian in tagma scriitorilor

Scriitorul sibian Mircea Tomuş va vorbi despre cartea scrisă de fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, sâmbătă, de la ora 17, la Sala Traube din Mediaş. Romanul liberalului, „Cartea Şoaptelor”, vorbeşte despre genocidul la care au fost supuşi armenii in 1915 şi reînvie Focşanii anilor 50. Varujan Vosganian s-a născut la Craiova, însă până la adolescenţă a trăit în Focşani. Cartea a aparut la editura Polirom şi este deja în librării.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

8 comentarii

Lulu

Acum 14 ani

Un titlu strict gazetaresc, in deriva si inexact. Vosganian a debutat editorial in 1994, cu vol. de versuri "Samanul albastru". In acelasi an i-a aparut si vol. de proza "Statuia comandorului", premiat de Asociatia Scriitorilor din Bucuresti. In 2001 ii apare un nou vol. de versuri, "Ochiul cel alb al Reginei". Asadar, titlul "Mircea Tomus il introduce pe Vosganian in tagma scriitorilor", daca nu ascunde vreo ironie ( e la moda sa se persifleze totul), e o gafa jurnaliera..E adevarat ca multi gazetari nu prea stiu ce inseamna "scriitor", mai ales de cand orice plastograf sau grafoman are si ambitia sa-si vada numele pe o cartulie de doi bani. Avem si noi, sibienii, falitii nostri. Nu numai atat: vor sa ajunga si in breasla scriitorilor. Din pacate, cate unul se mai si strecoara.
Raspunde

Istoric

Acum 14 ani

Problema nu este nici cea semnalata de ziar si nici cea semnalata de Lulu, pe care l-am recunoscut. problema este ca genocidul armenilor este o problema de istorie-politica de profunzime pe care o abordeaza un critic literar. Cred ca era nevoie de un istoric care sa-i faca prezentarea. Un specialist care se respecta, nu se baga in alte domenii de cercetare. Regret pentru dl. Tomus, cu atat mai mult cu cat aud ca la conducerea de doctorate a coborat standardele sub orice nivel si are pretentii din partea doctoranzilor, altele decat a fi bine pregatiti. Cadrele didactice tinere au ajuns sa-l deteste.
Raspunde

Lulu

Acum 14 ani

Fiind vorba de un "roman" , indiferent de problematica - prezentarea lui e de compoetenta unui critic literar. Despre "Fratii Jderi" numai un literat poate vorbi in cunostinta de cauza, fiind vorba de cu totul altceva, nu de o pagina de istorie. Sa nu confundam planurile. Punctul de plecare poate fi documentul, insa acesta e absorbit in fictiune si capata alte valente in viziunea si strategia unui scriitor. Din pacate, dta ai o alta problema- una cu Tomus, care, asa cum o formulezi, suna a calomnie. Mie mi-e necunoscuta. Oricum, procedura la care recurgi e dezgustatoare si imorala. Nu as insista daca dta, distinse "istoric", nu te-ai prevala de numele folosit de mine pentru a intra pe forum si a profera abjectiuni la adresa Rectorului Universitatii. Machiavelismul care te defineste este tradat de acelasi IP.92.84.21.84. Daca ai vreun diferend cu cineva, inclusiv cu Rectorul, rezolva-l altfel, nu miseleste. Asa procedezi de regula? Asa procedeaza un "istoric"? Mistifica istoria? Incalificabila conduita. De caracter nu mai vorbesc.
Raspunde

Pentru Lulu

Acum 14 ani

Lulu, estik nervos. Ce rector? Tomus a fost rector 3 luni in 1990, venind din pozitia de "revolutionar" bagat in scena de Stanculescu, prin intermediul c-dt Dragomir. Dar de ce esti asa de revoltat si pe cine? Te-a suparat cineva? Supararea ta suna a suparare de adevar, nu de minciuna. Incearca sa te comporti elegant. Articolul vorbeste despre o carte, speram buna. Linisteste-te! Emani ura. Aici, am vrea un ziar frumos.
Raspunde

The Dude

Acum 14 ani

Doamne, ce frumos. Dialogul dintre Istoric si Lulu e mult mai interesant decat articolasul de trei lei.
Raspunde

mihai curtean

Acum 14 ani

sigur ca varujan vosganian scrie de multa vreme. are niste versuri slabute si ceva proza care promitea, pentru mai tarziu, un roman bun. am auzit ca romanu asta-i bun, deci, acel "mai tarziu" s-ar putea sa fi venit deja. ramane de vazut. mircea tomus n-are unde sa-l introduca, asa cum se zice mai sus, v. v. avand functia de vicepresedinte al u.s.r. - manolescu & co. aspira si ei la o mai buna "coabitare" cu partea politica, d.p.d.v. pecuniar, desigur. cat despre partea cu istoria, v. v. stie destula, cu-atat mai mult istoria armenilor. daca m. t. va vorbi despre partea literara si v. v. despre partea istorica, va fi in regula. parerea mea.
Raspunde

pentru The Dude

Acum 14 ani

Pana la un punct, dialogul e agreabil si chiar cu folos. Pacat ca "istoric" nu e consecvent si deturneaza fondul problemei. Va avea si el obsesia lui. Sa fim toleranti. (oreste)
Raspunde

The Dude

Acum 14 ani

Pentru numarul 7: da, si eu cred ca trebuie sa fim toleranti cu Istoric.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus