Joi,
29.09.2022
Parțial Noros
Acum
10°C

Colb si uitare pe cele vechi si sfinte

Fă un pas peste graniţa de vest a ţării. Ce vezi schimbat? Curăţenia, drumurile? Mai fă unul, până la primul oraş mai mare. Afundă-te în salba de oraşe europene, idealuri ale României moderne. Ce vezi schimbat? Drumurile perfecte sunt doar calea spre locuri cu o adevărată valoare, mai importante decât o autostradă ca în palmă. Orice ţară normală din lumea asta mare şi lată îşi respectă adevăratele valori. Multe, puţine, câte are, sunt întotdeauna la loc de cinste. Cultura este exploatată şi întoarsă pe toate părţile. Orice nimic, fie el cât de mic, este ridicat rapid pe un soclu impozant, transformat într-un punct de atracţie. Nu risc comparaţii, ca să nu cad în derizoriu. Tocmai pentru că reabilitarea culturală a României nu ar trebui să provină din termene de comparaţie ci din dorinţa de a atinge o stare de normalitate. Casele memoriale sunt ultimele urme pe pământ lăsate de marii cărturari ai României. Cu Noica, Cioran şi Goga, Sibiul ar trebui să defileze în România. Să devină locul de pelerinaj al erudiţilor, al învăţăceilor care vor să respire, chiar şi pentru o secundă, acelaşi aer cu unul dintre cei trei mari scriitori pe care i-a dat pământul românesc. Poate intenţiile lui Liiceanu au fost bune. Poate chiar a cumpărat această casă memorială ca să o transforme în locul de întâlnire a filosofilor români. Însă rezultatul i se poate imputa din plin. Casa lui Noica a ajuns o nebuloasă. Nu cred că de la înălţimea calităţii sale intelectuale Liiceanu nu ar fi putut obţine pentru casa lui Noica nişte biete indicatoare. Care, fie vorba între noi, n-ar fi trebuit să lipsească, indiferent cine are casa în proprietate sau cine administrează domeniul. La fel, casele lui Cioran şi Goga. Probabil moştenitorii celor două imobile cercetează mai degrabă ziarele de mică publicitate, pentru a-şi testa limitele averii în loc să evalueze sentimental valoarea inestimabilă a celor două case. Nu ca şi case de vacanţă, cum sunt ele folosite acum, ci ca o Mecca a tuturor intelectualilor din ţară şi din lume.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Tag-uri: Cu Noica

Vizualizari: 431

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

2 comentarii

ilie

Acum 13 ani

liiceanu nu are sira spinarii.este o jigodie.am fost de multe ori la paltinis pe vremea cand noica mai traia pe liiceanu nu l-am vazut niciodata.am impresia ca nici nu stie ce avrut noica de fapt sa ne arate
Raspunde

terente

Acum 13 ani

un'te uiti ca curca la telemea bah brylule , spre granita de est?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus