Marţi,
27.09.2022
Ploi Scurte
Acum
14°C

Independenta Paltinisului

Teodor Ancuţa, acţionarul majoritar al Păltiniş SA, firmă care deţine mai multe unităţi turistice în Păltiniş, consideră că staţiunea ar avea mai mult de câştigat dacă s-ar separa de Sibiu şi ar deveni localitate. Potrivit lui, acest statut administrativ ar permite accesarea mai uşoară a fondurilor europene şi o mai bună utilizare a banilor pentru investiţii acumulaţi acum în bugetul Sibiului. El consideră că Păltinişul nu este bine reprezentat în noul PUG al Sibiului, ceea ce face ca posibilităţile de dezvoltare a staţiunii să fie limitate. Pentru a schimba lucrurile, Teodor Ancuţa crede că are soluţia: înfiinţarea unei asociaţii care să îşi propună să acopere golurile din strategia Sibiului. Asociaţia Păltiniş 1894, cu 18 membri fondatori, va fi înfiinţată în maxim o lună, potrivit estimărilor lui Ancuţa. "Asociaţia este o reacţie la lipsa de interes arătată de primarul Klaus Johannis faţă de Păltiniş", spune acţionarul majoritar al Păltiniş SA. Şedinţa de înfiinţare a asociaţiei a avut loc în 12 septembrie, sâmbătă, iar printre cei care au acceptat să devină membri se află, potrivit lui Ancuţa, "factori direct implicaţi în dezvoltarea staţiunii Păltiniş". La întâlnire a fost prezent şi prefectul Constantin Trihenea, care însă consideră că ideea desprinderii Păltinişului de Sibiu nu poate fi decât "o părere". "Nu este imposibil, dar nici măcar nu se pune problema despre aşa ceva", a declarat prefectul.
Printre obiectivele asociaţiei, care a inclus în nume anul înfiinţării staţiunii Păltiniş, 1894, se menţionează "stabilirea unui statut juridico-administrativ optim pentru staţiune, care să faciliteze utilizarea  fondurilor ce se acumulează la bugetul local Sibiu, pentru realizarea de investiţii în cadrul acesteia". Obiectivul se referă indirect la încercarea de a aduce staţiunea la statutul de localitate. "Este posibil, dar foarte greu de realizat, din câte am înţeles. Oricum, este o idee", mai spune Ancuţa. Conştient de utopia acestei idei, Ancuţa mizează mai mult pe completarea PUG-ului Sibiului. "Cerem elaborarea unui PUG al Păltinişului, care să fie inclus în planul urbanistic general al Sibiului şi care să constituie un suport pentru dezvoltarea Păltinişului", declară Teodor Ancuţa.

Ceva-ceva există şi în PUG

Totuşi, deşi asociaţia nou formată acuză omisiunea, în termeni generali, a staţiunii Păltiniş, din PUG-ul nou al Sibiului, datele arată că staţiunea este prinsă, în linii mari, în planurile de viitor. La capitolul Propuneri de organizare urbanistică, din memoriul general,  se menţionează printre obiective "extinderea infrastructurii turistice din Păltiniş în vederea consolidării sale ca pol de atracţie turistică, construirea unei staţii de epurare". În plus, autorii planului vorbesc la acelaşi capitol despre intenţia de "punere în evidenţă şi reintroducerea staţiunii Păltiniş în circuitul pieţei turistice locale". În memoriul general se menţionează şi situaţia actuală a staţiunii. "Un factor important în zonă îl constituie localitatea Păltiniş – aflată în administrarea Municipiului Sibiu şi pe teritoriul comunelor Cristian, Poplaca şi Răşinari. Localitatea are o dezvoltare haotică ce trebuie coordonată cu strategia municipiului, în primul rând prin clarificarea situaţiei regimului juridic al terenurilor, coordonarea administrativă şi actualizarea evidenţei cadastrale a acestor unităţi administrativ - teritoriale ce deţin terenuri în Păltiniş".
De asemenea, la capitolul  Stadiul actual al dezvoltării urbanistice, se mai arată că "Localitatea Păltiniş, în special datorită problemelor administrative, nu are o strategie turistică de ameliorare a bazei turistice care să pună în valoare potenţialul montan" şi că "promovarea localităţii montane Păltiniş este deficitară". Este dată şi o soluţie: "intenţionăm să intensificăm marketingul turistic. În acest context includem: (...) reintroducerea staţiunii Păltiniş în circuitul pieţei turistice locale".
De asemenea, Păltinişul este inclus în Reglementările PUG-ului, care au fost supuse, de altfel, dezbaterii publice, numai că nu sunt propuse schimbări în privinţa intravilanului.

Gaz şi parcări

Printre obiectivele asumate de asociaţia Păltiniş 1894 se mai numără găsirea de soluţii pentru "îmbunătăţirea infrastructurii: introducerea gazului metan, repararea drumurilor, în special a celui vechi, repararea zidurilor de sprijin, terenuri de joacă pentru copii", precum şi "amenajarea de parcări". Pentru aceste lucruri, membrii asociaţiei caută sprijin la primarii din zonă, adică la cei din Cristian, Poplaca şi Răşinari, precum şi la Sibiu şi Consiliul Judeţean  şi îşi mai propun accesarea fondurilor europene.


Impozite de 589.000 lei la opt luni

Primăria Sibiu a încasat, în primele opt luni ale acestui an, circa 589.000 lei, din impozite aplicate proprietarilor de clădiri şi terenuri din Păltiniş. Din această sumă, 586.424 lei reprezintă impozitul pe clădirile, iar 2.462, cel pentru terenuri, potrivit datelor comunicate de către Primăria Sibiu.


Teritoriul administrativ Păltiniş are o suprafaţă de 296 ha. În total, suprafaţă teritoriului administrativ al municipiului Sibiu este de 12.180 ha.


Păltinişul se pregăteşte să găzduiască un eveniment important, în 26 septembrie: manifestările pentru serbarea Zilei mondiale a Munţilor Carpaţi. Evenimentul reprezintă o premieră pentru Păltiniş, fiind prima provocare pentru asociaţia aflată în curs de înfiinţare. România deţine timp de trei ani preşedinţia Convenţiei Carpatice.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

Racnetu' Carpatilor Meridionali

Acum 13 ani

Ah , ce-mi plac astia cu independenta! Pai ce puii mei mai stam, hai sa punem de-o independenta scurta si viguroasa in secuime, pe urma una mai flescaita in comunitatile de tigani, apoi de una in Moldova (ca prea au graiul "dulce") , si tot asa ... si nu in cele din urma, vreu si eu o independenta locala - la mine acasa pe intreg teritoriul curtii si pana in fundu' gradinii inclusiv!
Raspunde

Paltinis :)?

Acum 13 ani

Ce este asta? Este cumva locul acela minunat in care mergeam cand eram copil ? Acum nu il mai recunosc.
Raspunde

sibianul

Acum 13 ani

Ca Paltinisul arata ca un oras abandonat , se vede! Am priceput ca Ancuta, pe usa de din dos a cam pus mana pe proprietati cam dubios , dar nu inteleg cum de Johanis Rex nu se implica! Cine aproba oare constructiile aparute prin zona?Afara de cazare si mancare ce-mi poate oferii la aceasta ora Paltinisul? Un mini market, un cabinet medical, o distractie...etc , nimic! A fost o tenyativa de ,,prim ajutor" a Salavmontului Sibiu dar asa zisul proiect a cam decedat si salvamontisti nu prea mai sunt. Am patit-o concret zilele trecute cand n-am gasit un pansament in toata ,,statiunea"!Pe vremuri se venea in Paltinis pt. relaxarea acum nu este osibil cand totul este exorbitant si nu gasesti minimul de comfort, diversitate , siguranta!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus