Duminică,
05.02.2023
Ceata
Acum
-5°C

20 de ani de film romanesc la Astra Film Fest

Ediţia din acest an a renumitului festival de film documentar de la Sibiu, Astra Film Fest, dedică un program special filmului documentar românesc.

Festivalul Internaţional de Film Documentar “ASTRA Film Festival” Sibiu 2009 organizează programul special “20 de ani de film documentar românesc”, ocazie în care se va lansă primul volum dedicat istoriei postdecembriste a filmului documentar românesc.
 “Într-o prima încercare naţională de a strânge rândurile realizatorilor de film documentar din România, apariţia editorială cuprinde date despre filmele proiectate în cadrul ASTRA Film Fest, cât şi celelalte documentare produse în România, în ultimii 20 de ani şi nu numai, alături de interviuri, articole şi recenzii de film documentar”, arată organizatorii festivalului de la Sibiu.

 “Filmul documentar reflectă realitatea românească într-un mod cu totul diferit faţă de ceea ce vedem la televiziuni. Au mai mult timp să între în detalii, să contureze un fenomen, o problemă socială, devenind documentele, mărturiile unei perioade ale istoriei recente. Pe de altă parte, filmele documentare că produs cultural au o altă circulaţie, trec graniţele ţării, spun poveştile, realităţile din cotidianul unei ţări într-un mod foarte direct. Neglijarea sprijinului acestui gen de film în ultimii 20 de ani este o reală pierdere nu numai pentru documentaristii din România, dar şi pentru cei care vor să cunoască istoria recentă a României, când s-au produs schimbări dramatice, în această perioada”, spune Dumitru Budrala, directorul festivalului.

Volumul dedicat documentarului românesc vine că o încununare a activităţii de promovare a filmului documentar românesc, dusă de ASTRA Film în ultimii ani în România şi în străinătate. Se remarcă în special programele din cadrul festivalurilor internaţionale de film dedicate documentarului românesc la: Internaţional Film festival Jean Rouch, Paris, 2008, Torino: Zilele documentarului Românesc, 2008, Meetings în Siberia: Astra Film Festival-Documentar Românesc, Novosibirsk 2008, Astra Film Festival, Krakovia, Poznan, 2008, Documentarul românesc la Mediawave, Gyor,Ungaria 2008, Documentarul Românesc la Documenta Madrid 2009.

AFF 2009 se va desfăşura la Sibiu între 26 octombrie şi 1 noiembrie.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus