Luni,
22.07.2024
Cer Senin
Acum
16°C

Un nou mall la Sibiu: 120.000.000 de euro

Klaus Reisenauer şi Kurt Wagner sunt numele celor doi asociaţi din cadrul Oassis. Alături de CA Immo International din Austria şi cu finanţare de la Banca Austria, cei doi sibieni au lansat cel mai mare proiect privat al acestui an - Prima Shopping Center, o investiţie calculată la 120 de milioane de euro în următorii trei ani.
Primul canceu de ciment a fost turnat săptămâna trecută, când oficial au fost deschise lucrările la primul magazin din cadrul viitorului centru comercial. Este vorba de construirea unui magazin din lanţul Obi, investiţie aproximată la zece milioane de euro, pentru 10.000 de metri pătraţi de spaţiu comercial. Magazinul ar urma să fie deschis la finele verii anului viitor.

Vine sau nu Ikea?

Klaus Reisenauer şi Kurt Wagner au început achiziţia de terenuri în zona de nord a Sibiului încă de acum trei ani prin intermediul K&K Investment. Acum, au la dispoziţie 218.000 de teren comasat, pe care planurile prevăd ridicarea a 80.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale. Clienţii magazinelor din cadrul Prima Shopping Center vor beneficia de 3.500 de locuri de parcare, iar accesul va fi făcut în incintă prin intermediul unui sens giratoriu. Acesta va fi situat la câteva zeci de metri de breteaua care va face legătura cu centura ocolitoare a Sibiului.
Potrivit lui Reisenauer, ridicarea magazinului Obi reprezintă prima fază a dezvoltării centrului comercial. În a doua fază, programată pentru 2010, va începe ridicarea unui nou magazin, de mobilă de această dată. Reisenauer nu a vrut să spună dacă este vorba de Ikea sau nu. " Este un lanţ internaţional cunoscut. Suntem în tratative aproape de final".

Investiţie pe trei ani

Proiectul Prima Shopping City este dimensionat la 120 de milioane de euro, iar ca termen limită este inscripţionată toamna anul 2012. Atunci, în nordul oraşului ar trebui să fie deja finalizate încă un hypermarket, un mall şi aproximativ 150 de magazine. Numărul de locuri de muncă disponibile în această zonă se încadrează conform calculelor actuale între 800 şi 1000.
Cei doi investitori susţin că în Sibiu mai este loc de astfel de centre comerciale. "În Uniunea Europeană, suprafaţa de retail medie pe locuitor este de aproximativ 1,5 mp. Sibiul, oraşul, are 170.000 de locuitori, iar din judeţul de 400.000 de locuitori o să mai vină şi alţi cumpărători. Sibiul poate suporta, potrivit calculelor noastre, 300.000 de metri pătraţi de suprafeţe comerciale, în timp ce, la ora actuală, sunt cel mult 150.000 de metri pătraţi, ca suprafaţă de retail. Pe de altă parte, chiriile în Sibiu sunt foarte mari, ceea ce nu este normal, având în vedere puterea de cumpărare. Şi aici, piaţa are nevoie de o corectură, în sensul de a aşeza preţurile. Fiecare proiect de retail are nevoie de o concurenţă, pentru că magazinele de retail concurează între ele în avantajul consumatorului", explică Reienauer pe scurt raţionamentul investiţiei.
Constructorul ales de dezvoltatori nu este din România. Antreprenor general este divizia maghiară a constructorului austriac Habau.

Chirii mai mici

Politica investitorilor din nordul oraşului are şi un punct simplu de pornire - în momentul de faţă, chiriile spaţiilor comerciale sunt prea ridicate. Oferta lor va fi mai mică decât nivelul existent pe piaţă. "Avem preţuri mai mici ale chiriilor decât cele de pe piaţă", spune Reisenauer. Kurt Wagner completează cu un text publicitar - "Chirii rezonabile ca oamenii să îşi poată dezvolta afacerea".
Cei doi susţin că investiţia lor depăşeşte, într-un fel, perioada crizei. "Investiţiile imobiliare sunt pe termen lung. Piaţa imobiliară este una ciclică, întotdeauna aşa a fost. Cred că succesul unui dezvoltator este să acţioneze şi anticiclic uneori. Cum zic americanii: "buy a summer house in winter time" (cumpără o casă de vară iarnă). Criza aceasta se va termina cândva, iar realizarea proiectului cere o perioadă mai îndelungată. Credem că la terminarea proiectului piaţa îşi va reveni la normal şi vom găsi chiriaşi", crede Reisenauer.
La inaugurarea şantierului de la finele săptămânii trecute, investitorii s-au arătat încrezători şi în dezvoltarea viitoare a Sibiului. "Am început acest proiect în ciuda crizei, pentru că avem încredere în Sibiu, că se va dezvolta în continuare bine. Şi pentru că Sibiul are nevoie de o a doua locaţie pentru retail, datorită mărimii oraşului şi datorită situaţiei actuale, când retailul se concentrează în sudul oraşului, fapt ce generează probleme de trafic. Ne aşteptăm să fie rezolvată şi problema de trafic în oraş, prin urmare, din momentul în care va fi deschis acest shopping center".

Nu vor să vândă. Dar cumpără

Numele lui Klaus Reisenauer şi a lui Kurt Wagner sunt legate de aducerea lanţului de magazine Kaufland în România. În total, mai bine de 45 de locaţii în întreaga ţară. În plus, alături de CA Immo International din Viena, cei doi au mai lucrat la peste 80 de locaţii comerciale în întreaga Europă. În ciuda crizei, Reisenauer susţine că investeşte în continuare în imobiliare. "Da, şi la ora actuală mai cumpărăm. Pe lângă preţ, însă, luăm în calcul şi cât de bine plasată este locaţia. Noi avem experienţă de 20 de ani de retail în toată Europa şi un astfel de proiect trebuie să fie bine calculat şi structurat de la cap la coadă. Noi nu suntem investitorii care ridică un proiect repede şi apoi îl vând. Noi, în parteneriat cu CA Immo International, vom rămâne mult timp în oraş", asigură Reisenauer.
Pentru prima fază a investiţiei - magazinul de bricolaj Obi -, dezvoltatorii Prima Shopping Center au apelat şi la finanţare din partea Băncii Austria. "E adevărat, în această perioadă obţinerea unei finanţări este dificilă. Băncile reîncep, încet-încet, să dea drumul la finanţări, dar se uită mai atent la clienţi. La reputaţia acestuia, la experienţa lui. Noi avem o reputaţie bună". La fel se pare că are reputaţia şi Sibiul. "Nici nu ne-am gândit să realizăm această investiţie în alt oraş".

Plecaţi din ţară în 1982

Despre ei, Klaus Reisenauer şi Kurt Wagner susţin că sunt "sibieni get-beget". "Noi amândoi am plecat în 1982 din România şi ne-am întors după 20 de ani. Nu numai să facem afaceri, ne-am şi mutat aici, avem domiciliul aici. Acum în criză nu am plecat, precum alţi investitori. Suntem sibieni", declară Reisenauer.

De ce hypermaeketul Tridentul a fost un eşec?

"Nu rămâne la aprecierea noastră, nu ştim detalii. Poziţia este bună. Dar, probabil că fiind o firmă destul de mică, nu a putut susţine dificultăţile momentului. Un lanţ internaţional poate susţine altfel sucursalele dintr-o ţară aflată în dificultate", Klaus Reisenauer

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Moscu C.

Acum 14 ani

BRAVO lor ! Cind se reface piata imobiliara sa-mi vind si eu terenurile ca-mi ia banca casa ?
Raspunde

fn

Acum 14 ani

recolonizarea a inceput
Raspunde

pentru fn

Acum 14 ani

oameni disperati in orasul asta ... "recolonizare" ? mare e gradina ...
Raspunde

ada

Acum 14 ani

deci pana la urma unde se va construi? dupa aeroport ? sau la iesirea spre medias?
Raspunde

gicu

Acum 14 ani

hipermaketul se construieste dupa targul de masini (spre Medias)
Raspunde

doddo

Acum 14 ani

la iesirea inspre medias . . .
Raspunde

ada

Acum 14 ani

merci baieti :P
Raspunde

ada

Acum 14 ani

Pai atunci vor fi reale probleme de trafic acolo. Podul spre targ are doar cate o banda pe sens; Va dati seama ce nebunia de pe lume va fi cand vor dori sa intre/ iasa in special seara acele 3500 de masini ce fac cumparaturile acolo? Va fi cum e la targ duminica dimineata-pranz ! Nasol. Oare domnii investitori s-au ganditi la acest lucru? Ce e la Real in zilele aglomerate, dar ce va fi acolo??? Macar sa mai faca o cale de acces dinspre Gusterita sau sa lateasca podul ca va fi crima. Si unde mai pui ca intersectia dintre strazile rusciorului cu lunga si cea care vine de la Plus e foarte aglomerata acum ... bai frate, se face ceva cu cap in tara asta? S-o vedem cum o faceti pe asta sa mearga, domnilor high business class.
Raspunde

@ada

Acum 14 ani

Se bazeaza pe finalizarea centurii care va rezolva problema traficului in zona.
Raspunde

gelu

Acum 14 ani

Poate cineva sa-mi explice, care est scopul, pentru care dl. Reisenauer si dl. Wagner isi schimba mereu numele firmelor? (Terra Invest, Oasis, K & K Investment, IMMO Anna e.t.c.)
Raspunde

Vlad

Acum 14 ani

F bine asa mi sa va vinde si mie vreo cateva mii de metrii in zona mas bucura mult pe criza asta :)))
Raspunde

ramona

Acum 14 ani

lasati
Raspunde

paulica

Acum 13 ani

in loc sa ne gandim ca pun la bataie acesti oameni 800-1000 locuri de munca pe uni ii intereseaza dc schimba numele firmelor sau pe unde vom ajunge acolo haideti sa fim seriosi.... sa ne gandim putin la ceea ce avem si ceea ce ni se va oferii eu asi zice ca merita sprijin pentru ceea ce fac
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus