Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Reciclarea s-a impotmolit in munti de gunoaie

La marginea comunei Răşinari, înainte de peisajul superb al Văii Ştezii ne întâmpină imaginea unei veritabile gropi de gunoi. O fostă firmă de colectare a deşeurilor reciclabile a lăsat în urma ei munţi de gunoaie, a schimbat acţionari şi, prin urmare, a dispărut. În urmă au rămas, la o primă vedere, peste 500 de metri cubi de gunoi. Deşeuri pure, puturoase. Pentru orice temerar care vrea să se convingă de realitate, indicaţiile sunt simple - ultimele clădiri de la ieşirea din Răşinari către Păltiniş. Terenul pe care au răsărit munţii de gunoaie este al Primăriei Răşinari. În proprietate. În administrare, pe durata existenţei construcţiilor din zonă, responsabil este IomCoop. Care, la rându-i, a închiriat respectiva locaţie unei societăţi controlate de proprietarii unei pensiunii aflată la doi paşi de Răşinari. Contractul de închiriere a expirat în cursul acestui an. Iar în urmă au rămas munţi de gunoaie. Situaţia are la activ luni bune. Primăria Răşinari, prin reprezentanţii ei, a chemat conducerea IomCoop la discuţii. Fără rezolvare. "Am trimis o serie de somaţii, prin care le-am cerut să rezolve această problemă. În cele din urmă, am făcut în zonă un pic de curăţenie. Am strâns câteva pet-uri, dar acolo este mult de lucru", spune primarul comunei Răşinari, Bucur Bogdan. După luni de tatonări, acesta dă şi un termen. "Am trimis chiar la începutul acestei săptămâni (săptămâna trecută - n.r.) o nouă somaţie în care îi chemăm la discuţii pentru a rezolva situaţia. Într-un timp, am primit din partea lor o ofertă, prin care să plătească ecologizarea zonei. Dar suma respectivă acoperea doar o cincime din necesar. Dacă nu se va rezolva situaţia, vom mai trimite o ultimă somaţie. După care vom contacta un avocat, să vedem cum putem rezolva în alte modalităţi situaţia", adaugă primarul. IomCoop are o istorie veche, de prin 1948, iar în ultimii ani de funcţionare a trecut de la "producerea mierii de albine, a gemurilor, conservelor şi a şerbetului" la simplul statut de "închiriere şi subînchiriere a bunurilor imobiliare proprii sau închiriere". De la o cifră de afaceri de peste 1,79 milioane de lei cu 49 de angajaţi, a ajuns, anul trecut, la o cifră de afaceri de 562.000 de lei, cu patru angajaţi. Directorul societăţii, Nicolae Diaconescu, arată către foştii chiriaşi. "Nu suntem noi de vină. Acolo a fost o firmă, contractul a expirat, acum firma aparţine altcuiva. Dar cred că o să rezolvăm în cele din urmă situaţia, noi am făcut şi plângere penală. Vom face curăţenie, am contactat mai multe firme de salubritate", a declarat Diaconescu. "Vom face curăţenie" se traduce prin adunarea celor aproximativ 500 de metri cubi de deşeuri. Pentru o asemenea operaţiune, costurile ajung la aproape 100.000 de lei. Reprezentanţii pensiunii acuzaţi că sunt vinovaţi de gunoaiele din apropierea propriei lor afaceri nu au putut fi contactaţi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Iubitor al muntelui !

Acum 14 ani

Comentati si traseul Curmatura - Paltinis , asistam nepasatori la un dezastru inconstient din partea comitetelor si comitiilor asa zise ale STATULUI. Totul se va plati iar multi dintre ANORMALI zilelor noastre vor suferi din plin....suntem o natiune pierduta.
Raspunde

Rasinarean

Acum 14 ani

De ce evitati sa spuneti cine a inchiriat acel spatiu,este smecherul de LUPU, proprietarul pensiunii"MAI".Acesta a depozitat toate gunoaiele pensiunii in acel spatiu,la un moment dat, a incercat sa dea foc gunoaielor cu constructie cu tot,noroc cu pompierii,iar acum gunoaiele acestuia ne fac comuna de ras.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus