Joi,
28.10.2021
Ceata
Acum
-3°C

Tranzactiile de moda veche revin. Schimbul de locuinta

La oră actuală, a reapărut pe piaţă imobiliară o metodă de tranzacţionare care acum mai bine de 20 de ani făcea legea şi care era singura modalitate de a-ţi schimba locuinţa. După venirea comuniştilor la putere, aceştia au vrut cu orice preţ ca oamenii să fie egali între ei şi asta a dus la reducerea tranzacţiilor cu imobile. O persoană nu putea să deţină în proprietate mai mult de o locuinţă sau dacă locuinţa era foarte mare trebuia împărţită în între aceasta şi una, două.. sau mai multe famili în funcţie de priorităţile partidului.
După revoluţie, schimburile de locuinţe au luat amploare şi datorită faptului că la finele anului 1995 foarte multe persoane care locuiau cu  chirie la stat au avut posibilitatea în baza legii 112 să le cumpere şi astfel patrimoniul statului a trecut la privat.
La începutul anului 2002, tot mai puţini proprietari  mai agreau acestă metodă de tranzacţie pentru că, spuneau ei, "piaţa este plină de foarte multe oferte şi am de unde să aleg, vând locuinţa şi, cu banul jos, cumpăr ce vreau şi mai negociez ceva”.
Din anul 2004, s-a renunţat total la acest tip  de tranzacţie o dată cu intrarea pe piaţă a creditului ipotecar şi aruncarea pe piaţă de către bănci a unor sume imense de bani. Aceşti bani au avut menirea de a uşura vânzarea şi cumpărarea de imobile şi a îndestula pe români cu multe proprietăţi. Această perioadă prosperă pentru piaţa imobiliară a durat până la finele anului 2008, când băncile au oprit creditarea masivă. Tot mai puţini doritori mai aveau acces la primirea unui credit ipotecar din cauza condiţilor foarte dure de creditare.
2009.Schimbul de proprietate a reapărut pe piaţa imobiliară din România, mai accentuat la începutul T1. Procesul schimburilor de case între proprietari a fost mai frecvent întâlnit în special din lipsa creditării de pe piaţa imobiliară şi dorinţa acestora de a găsi o locuinţă fără prea mulţi bani în buzunar. Dezvoltatorii imobiliari, prin metoda buy- back, au intrat şi ei pe piaţă cu oferta unui apartament nou la schimb cu unul vechi plus o diferenţă de bani. Astăzi, acest sistem ridică foarte multe semne de întrebare, generate în primă instanţă de evaluarea proprietăţii vechi. Având în vedere dinamica pieţei imobiliare din ultima jumătate de an, achiziţiile de locuinţe sunt în acest moment dictate de necesitate. Ori, un astfel de sistem, presupune o piaţă mult mai mătură şi mai stabilă, atât din punct de vedere al preţurilor, cât şi al evoluţiei.
Buy back-ul prezintă foarte multe avantaje în condiţiile în care piaţa înregistrează un trend ascendent. Avantajele ar fi, la modul ideal, de ambele părţi. Proprietarul unei locuinţe vechi reuşeşte să îşi achiziţioneze una nouă într-un mod mult mai simplu. El nu este nevoit să îşi caute un cumpărător, poate locui în vechea casă până ansamblul nou construit este finalizat, dar, în acelaşi timp are posibilitatea de a a accesa mult mai uşor un credit bancar, pentru a achita diferenţa de preţ. Dezvoltatorul, la rândul lui, beneficiază de avantajul de a-şi tranzacţiona cu uşurinţă proprietăţile şi poate obţine chiar un mic profit în urma tranzacţionării locuinţei vechi.  
În momentul de faţă, acest sistem nu are cum să prezinte interes, pentru că dezvoltatorii nu doresc să îşi asume riscul de a rămâne cu o locuinţă veche, fără să o valorifice.
În ceea ce priveşte curba descendentă înregistrată de preţurile solicitate de către proprietari, trebuie să ţinem cont de faptul că schimburile imobiliare implică două proprietăţi, ceea ce face că evoluţia preţurilor să nu influenţeze în mare măsură acest sistem, întrucât valoarea ambelor proprietăţi oscilează în mod proporţional.
Taxele notariale la schimbul de proprietate nu sunt nici ele de neglijat în ziua de astăzi  aşa că am făcu un simplă simulare:  
Schimb apartament 2 camere, cf.1 dec preţ 45.000, construcţie 2004 cu un apartament de 4 camere cf 1 dec., construcţie 2008:
Val. 45.000 Euro x  4.277 Ron = 192.500  RON
Val. 65.000 Euro x 4.277 Ron = 278.000  RON

Onorariul notarului: 2.100 + 25% = 2.625 + T.V.A = 3.123,75 RON/2 = 1.561,875 RON pentru fiecare parte implicată în tranzacţie.
Impozit datorat statului pentru transfer de proprietate pentr ap. 2 camere este de 2%, pt.că este deţinut în proprietate de mai mult de 3 ani = 3850 RON  

Taxa C.F =  417 RON
 
Impozit datorat statului pentru transfer de proprietate pentr ap. 4 camere este de 3 %, pt.că nu este deţinut în proprietate de mai mult de 3 ani = 7.560 RON  
 
Taxa C.F= 289 RON


Vizualizari: 371

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus