Marţi,
26.01.2021
Innorat
Acum
1°C

Trangaz tras in timbre

Mâine se lansează emisiunea filatelică „„TRANSGAZ – 35 de ani de tranzit internaţional de gaze naturale în România şi Balcani“.

În urmă cu 35 de ani, prin acordul interguvernamental dintre România şi Ungaria, ţara noastră devenea prima ţară exportatoare de gaze naturale din Europa. În acest context, continuând seria proiectelor de promovare a instituţiilor reprezentative şi a programelor de valorificare a bogăţiilor naturale ale României, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mărci poştale „TRANSGAZ – 35 de ani de tranzit internaţional de gaze naturale în România şi Balcani“.

Creşterea consumului de gaze naturale a dus la depăşirea limitei de utilizare locală, construindu-se astfel conducte cu lungimi mai mari de 100 de km (Botorca – Bucureşti - 295 km), trecându-se de la utilizarea regională a acestora, la utilizarea lor pe scară naţională. Tronsonul de conductă (început în anul 1974), amplasat în Dobrogea, regiune din sud-estul României şi având ca punct de intrare localitatea Isaccea, iar ca punct de ieşire localitatea Negru Vodă, a fost proiectat şi realizat în baza unei Convenţii încheiate între guvernele României şi Bulgariei în anul 1970.

În anul 1989 a fost pusă în funcţiune o nouă conductă de tranzit în lungime de cca. 190 km, având diametrul de 1200 mm, iar în anul 2002, o a treia conductă de tranzit având caracteristicile tehnice similare cu cele ale conductei menţionată anterior.În evoluţia industriei exploatării şi transportului gazelor naturale din România, 2000 este anul când ia fiinţă S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. Mediaş.
 
În ţara noastră, dezvoltarea tranzitului internaţional de gaze naturale va fi asigurată prin participarea S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. la proiectul Nabucco, traseul conductei urmând a traversa următoarele ţări: Turcia, Bulgaria, România, Ungaria, Austria. Conform acestui  proiect vor fi transportate cca. 31 mld.mc/an gaze naturale din Orientul Mijlociu şi zona Mării Caspice spre Europa Centrală şi de Vest.

Începând cu 14 octombrie 2009, emisiunea filatelică “TRANSGAZ – 35 de ani de tranzit internaţional de gaze naturale în România şi Balcani”, va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus