Pasajul Dumbrava a fost construit în anul 1976. Construcţia a durat un an, cam tot atât timp cât timp a durat anul trecut reparaţia. Erau adunaţi de pe stradă cei care nu aveau un loc de muncă, iar la Cabana Curmătura barmanii erau beţi. Se întâmpla în perioada de glorie a comunismului. Pasajul Dumbrava din centrul Sibiului s-a construit într-un singur an şi din presa vremii, reiese că era o minune arhitectonică. „La şirul înnoirilor urbanistice de care a beneficiat în ultima vreme Sibiul, se va mai adăuga în curând una, aşteptată se pare cu interes. Zilele trecute au început lucrările la viitorul pasaj subteran pietonal din centrul Municpiului Sibiu. Cum va arăta acesta? Pasajul va traversa bulevardul Gh. Gh. Dej în dreptul Casei de Cultură a Sindicatelor. O gură de intrare va fi amplasată chiar în faţa acestui edificiu, iar pe partea cealaltă a bulevardului, proiectanţii au aplicat o soluţie ingenioasă: o ieşire va fi în faţa magazinului universal (aflat acum în construcţie) şi alta va corespunde cu demisolul magazinului respectiv, asigurând accsul direct şi rapid al cumpărătorilor. Lucrările la acest obiectiv au început cu un trimestru mai devreme, pentru a se asigura condiţii finalizării lor în cursul anului viitor”, scrie Tribuna Sibiului din 1976.
Cinematografele depăşeau norma de spectatori. La filme documentare. „Filmele programate pe ecranele cinematografelor din judeţ au fost vizionate de peste 4 milioane de spectatori, cu aproape 600.000 mai mult, faţă de cifra de plan şi cu peste 470.000 peste realizările aceleiaşi perioade din anul 1975. De remarcat că accentul ce s-a pus la difuzarea filmului artistic şi documentar românesc – în primele opt luni ale anului fiind lansate în reţeaua cinematografică a judeţului 13 lung-metraje în premieră, cum sînt: Cursa, Cercul magic, Patima, Zile fierbinţi, Alarmă în Deltă, Singurătatea florilor, Dincolo de pod, Prin cenunşa imperiului şi altele”.
Paraziţii societăţii erau o problemă a vremii. Erau cei fără loc de muncă. Cei fără busolă pe valurile vieţii, paraziţii societăţii, puteau face închisoare tiimp de şase luni, conform decretului 133. „Dar noi, în numele idealurilor noastre, de viaţă, în numele viitorului pe care-l dorim cât mai îmelşugat, cît mai frumos, avem datoria de a recupera aceste uscături de a le reintegra societăţii. Trebuie să găsim mijloace de a-i readuce pe aceşti oameni pe drumul drept al muncii oneste, cinstite, utile ţării lor”.
La Axente Sever, un agricultor de frunte strângea peste 4.000 de lei. Pe an. Povesteşte preşedintele cooperativei, Martin Foger. „Ana Hentea (nr. 195) realizează pe 42 de arii o producţie medie de 77.000 kg, de sfeclă la hectar. Numai de la cultura de sfeclă va lua 4.723 lei, sumă care cuprinde şi valoarea a 220 kg. grîu şi 75kg zahăr ce i se cuvin”.
Trio clepci la Curmătură
„Ajungem la Cabana Curmătura. Ne tragem pe terasă la mese pentru o gustare, un grătar, cremvurşti, mici, caşcaval, măsline, ouă la capac... N-avem!- pune capac gestionara cerinţelor noastre. Bere, pepsi, apă minerală, strugurel... NU pociu! – vine colac peste pupăză răspunsul ospătarului care era covrig peste mese. Beat, adică, beton-criţă-os-clepci-ţurcă. „Pîi cu ne...ne să ser...vesc” (Eşti praf şi pulbere, nene!). Gestionara şi ea, magnetizată, lipită pe tejghea, somnolentă. În rest, gol puşcă, abandonată, murdărie, nemulţumiri celor veniţi aici de la îndemnul OJT Sibiu”
Un bărbat între femei
La filaura pieptănată, între 80 de femei lucrează şi patru bărbaţi.Desigur, lor le revin sarcini mai bărăbăteşti, întreţinerea şi reparaţia maşinilor. Gligor Ciortea ne declară că secţia merge bine. Ca secretar al organizaţiei de bază, lui îi revin sarcini mai dificile. Trebuie să ţină cont că majoritata sînt femei şi au unele greutăţi în plus. Majoritatea au copii şi greutăţi familiale. Trebuie să le vorbeşti frumos, cu multă atenţie.
Cărţile săptămânii
Disciplina muncii în unităţile socialiste de stat, Petre Marica. Editura ştiinţifică şi pedagogică, 226 pagini, 7,5 lei,
Influenţa reducerii pierderilor de putere asupra regimurilor economice ale staţiilor şi liniilor electrice, I. Ştirbulescu, Editura tehnică, 196 pagini, 13 lei
Arta populară românească, Mariana Marinescu
Ţesături decorative, Editura Dacia, 128 pagini, 21 lei
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Poliţie Rurală Axente Sever , Ana Hentea , Mariana Marinescu , Martin Foger , Petre Marica , Pasajul Dumbrava , Tribuna Sibiului , Editura Dacia , Primăria Municpiului Sibiu , Cabana Curmătura , Gligor Ciortea
Vizualizari: 560
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Adina
Acum 1 oră
Trancau
Acum 2 ore
Adi
Acum 2 ore
Chiorul
Acum 2 ore
Barosanu