Luni,
17.03.2025
Ninsoare
Acum
1°C

Spital de nebuni, nu spital de urgenta!

Pentru că este deja foarte clar că nu se va construi în viitorul apropiat niciun spital de urgenţă în Sibiu, săptămânalul „Turnul Sfatului” propune  fie să se mărească secţia de psihiatrie, fie să strângem bani pentru un nou spital de nebuni, în care să încapă cei care încurcă tot timpul iţele. Aceasta ar fi concluzia ultimei analize privind posibilitatea ca în judeţul Sibiu să se construiască un nou spital de urgenţă. Şi să vă spunem de ce:
Noul spital trebuia să se construiască pe un teren ce era deţinut de armată pe Calea Poplăcii. Dintr-un foc s-au pus la bătaie 426.669 de lei pentru întocmirea proiectului noului spital. S-a făcut licitaţie, s-a contestat licitaţia, a fost respinsă licitaţia, s-a făcut proiectul pentru locaţia Calea Poplăcii. Apoi, surpriză. Se află că s-a trimis greşit la Ministerul Sănătăţii  cartea funciară a terenului din Calea Poplăcii. Ministerul Apărării a trimis CF-ul unui alt poligon militar, aflat pe Valea Săpunului în spatele hypermarketului Real.

Şi lucurile au intrat într-un impas de câţiva ani. La Prefectură s-au perindat de atunci patru prefecţi, fiecare cu ideile şi neputinţele lui. Ca să aflăm acum că de fapt armata nu a dorit niciodată construirea spitalului pe Calea Poplăcii, iar “greşeala” a fost de fapt un act voit. „Nu a fost nicio greşeală. Nu s-a dorit din capul locului construirea spitalului acolo. Armata are în zonă alte proiecte. Nu a dorit nici clasa politică iniţierea foarte urgentă a proiectului. Proiectul a demarat în ultimele luni de supravieţuire a Alianţei D.A. După destrămarea alianţei, democraţii au pus tot timpul beţe în roate, ca să nu se facă nimic. Când au ajuns la putere PD-L-iştii iar nu au avut tragere de inimă, pentru că nu au dorit să îl pună din nou pe primarul Johannis într-o postură bună”, ni se explică din interiorul prefecturii cum stau de fapt lucrurile. 

Bomba a venit săptămâna trecută, când reprezentanţii Instituţiei Prefectului şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică au anunţat că au pornit procedurile şi vor urgenta demersurile pentru începerea lucrărilor pe Valea Săpunului. Adică pe locul trimis „din greşeală”. Şi greşeală este şi în continuare. Noul spital s-ar afla pe teritoriul comunei Şelimbăr, asupra căreia municipiul Sibiu nu are nicio autoritate. Iar autoritatea care ar urmări desfăşurarea proiectului, Consiliul Judeţean nici măcar nu a fost întrebat. Paul Porr este doctor şi consilier judeţean. Nu crede nici el în explicaţia “trimiterii eronate a CF-urilor”. "Pe Calea Poplăcii era vorba de zece hectare, aici sunt numai cinci. Nu a fost nicio eroare când a fost dată acea prima ordonanţă de guvern, cei de la Armată şi-au dat seama că pe Calea Poplăcii este o mină de aur şi de ce să dea terenul pentru un spital, când pot să îl vândă pentru un mall sau ceva de genul. Au venit apoi că a fost o eroare regretabilă, dar nu a fost deloc aşa. Apoi, cu trei miniştri liberali nu a mai putut fi anulată acea primă ordonanţă", spune Paul Porr. El invocă mai multe motive pentru care un spital de urgenţă în spatele complexului comercial de la Şelimbăr ar fi ineficient. "Bolnavii ar fi tot plimbaţi prin oraş şi ştim ce ambuteiaje se creează şi acum în zonă. Nu o să fie medici destui pentru un spital judeţean pe Corneliu Coposu şi unul de urgenţă pe Valea Săpunului. Nici aparatură suficientă. Există un singur tomograf, de exemplu", adaugă Paull Porr. În prima variantă, cea de pe Calea Poplăcii, pe terenul de zece hectare urma să fie mutat şi spitalul judeţean şi cel de pediatrie. Planurile iniţiale prevedeau şi ridicarea unui spital de recuperare, inexistent deocamdată la Sibiu. "Acolo putea fi ridicat şi un bloc pentru medicii rezidenţi. Acum, pe Valea Săpunului este un proiect care din start este o treabă proastă. Nu va fi o tragedie dacă nu se va face, pentru că este un compromis care va genera alte probleme în actuala situaţie", a mai spus Porr.

Ca să nu mai vorbim că schimbarea locaţiei spitalului dă peste cap planurile noului Plan Urbanistic General. PUG-ul prevedea mutarea sistemului medical din zona centrală a Sibiului pe Calea Poplăcii. "La ieşirea din Sibiu spre Poplaca, în zona poligonului militar este prevazută dezvoltarea unui nou spital clinic de urgenţă cu o capacitate aproximativă de 462 paturi. Relocalizarea unor spitale aflate în oraş va permite pe de o parte, dezvoltarea unui centru spitalicesc regional şi, pe de alta, utilizarea terenurilor rămase vacante în oraş pentru amplasarea unor dotări de interes public în acele zone", se arată în memoriul general al viitorului Plan Urbanistic General. În locul actualului Spital Judeţean era preconizat un centru universitar. Schimbarea locaţiei nu afectează documentul în sine, susţine Eugen Pănescu, directorul Werkplan, firma care a realizat viitorul PUG al Sibiului. "Este un punct important în dotarea oraşului, dar schimbarea locaţiei nu schimbă PUG-ul. Am fi considerat ca fiind mai bună soluţia prin care acest nou spital să fie pe teritoriul oraşului. Pe Valea Săpunului nu cred că este locaţia ideală. Dar nu facem o tragedie din acest lucru şi rămâne speranţa ca acel teren de pe Calea Poplăcii să fie totuşi folosit pentru o utilitate a oraşului", spune Pănescu.


„Începem demersurile pentru demararea investiţiei  pe spaţiul pe care îl avem. S-a făcut tot lobby-ul posibil, dar mecanismul este foarte greoi”, prefectul Constantin Trihenea.



Dacă doriţi să visaţi…

Noul Spital Judeţean de Urgenţă, situat la capătul Căii Poplăcii, pe Valea Săpunului sau undeva între Saturn şi Uranus, colţ cu Mercur, va avea 462 de paturi, o arie utilă de 31.882 metri pătraţi şi o arie desfăşurată de 64.698 metri pătraţi. El va include unitatea de primiri urgenţe, servicii ambulatorii şi spitalizare de zi, departamentul de radiologie, imagistică şi explorări funcţionale, ar avea servicii conexe specifice spitalelor (endoscopie, farmacie, laborator central, morgă cu laborator de anatomie-patologică anexat, sterilizare centrală, vestiare centrale şi grupuri sanitare personal, sală de conferinţe pentru 100 de persoane), recepţie, zonă de înregistrare, aşteptare, blocul operator, secţia de terapie intensivă generală adulţi/copii, secţii de spitalizare chirurgicală, secţii de spitalizare medicale, administraţie (conducere, financiar-administrativ, resurse umane, juridic, epidemiologie, tehnic, securitate şi protecţie), heliport cu un punct de aterizare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

4 comentarii

Sibian

Acum 15 ani

Fratilor a fost tot timpul vorba DOAR de spital de urgenta si nu de altceva!Iar ca locatie e mult mai buna decat Calea Poplacii unde s-ar fi ajuns intradevar dupa traversarea orasului,pe cand aici va fi un acces facil dupa ce va fi gata centura!(Stati linistiti,nu gata spitalul mai repede!)
Raspunde

eu

Acum 15 ani

spital nu va fi never ever ...
Raspunde

fane

Acum 15 ani

Campanie de denigrare a constructiei Spitalului de urgenta dusa de ,,herr Klaus" caruia nu i-a iesit pasentele. PUG-ul intocmit de ,,firma germana" agreata de herr a bulibasit multe. Acest specialist de la primarie , Porr P. sa nu uitam ca este finul lui Klaus, deci stimati alegatori, atentie ca baietii lucreaza si naivii din mas media inghit galusca ori iau ... peschesul!Cica au facut ancheta!! Ha, ha! Lasa-ti prefectul sa termine treaba, adica sa faca spital si uitati de promisiunile, slagare devenite ulterior , ale a tot priceputilor de profesori , Klaus-Martin!
Raspunde

CSB

Acum 15 ani

Pariu ca iasa hotel ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus