Luni,
24.06.2024
Partial Noros
Acum
26°C

Croitoru a picat. Basescu este la mutare

Cabinetul Croitoru nu a primit astăzi votul de învestitură al Parlamentului şi, potrivit Constituţiei, şeful statului trebuie să facă o altă propunere pentru un prim-ministru care să formeze un alt Guvern, în următoarele 10 zile.
Parlamentarii Alianţei PSD+PC, PNL şi UDMR au anunţat de la începutul şedinţei că vor acorda un vot negativ guvernului alcătuit de premierul desemnat Lucian Croitoru, iar reprezentanţii minorităţilor naţionale au spus că nu vor participa la vot, subliniind că susţin în continuare propunerea iniţială ca primarul Sibiului, Klaus Johannis, să fie desemnat prim-ministru şi lui să îi fie încredinţată formarea noului guvern. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, şi-a exprimat regretul că un număr de oameni profesionişti, cooptaţi în Cabinetul Croitoru, au fost "obligaţi, ademeniţi să intre într-un joc din care vor ieşi cu reputaţia şifonată". "Pe 6 decembrie românii îşi vor putea alege un alt preşedinte", a afirmat Mircea Geoană, care a adăugat că în acest fel va fi o majoritate solidă în Parlament care va reda încrederea românilor şi va revigora situaţia economică a ţării.
Liderul liberal Crin Antonescu a afirmat, la rândul său, de la tribuna Parlamentului, că într-o ţară democratică, civilizată, un premier desemnat, care constată că nu are sprijin parlamentar, îşi depune mandatul. "Nu înţeleg, domnule Croitoru, ce căutaţi în Parlamentul României", a afirmat Crin Antonescu, amintind că majoritatea constituită în Legislativ a anunţat că susţine pe altcineva pentru postul de prim-ministru.
Şeful statului, Traian Băsescu, a declarat, sâmbăta trecută, la Iaşi, că nu exclude posibilitatea iniţierii unei a doua nominalizări pentru funcţia de prim-ministru în cazul în care Cabinetul Croitoru nu va primi votul de învestitură.

CASETĂ
Lucian Croitoru a anunţat, în urmă cu aproape două săptămâni, componenţa Cabinetului pe care îl propune, format din 14 miniştri:
Gheorghe Pogea - Ministerul Finanţelor,
Florin Şaghi - Ministerul Administraţiei şi Internelor,
Radu Berceanu - Ministerul Transporturilor şi Comunicaţiilor,
Bogdan Aurescu - Ministerul Afacerilor Externe,
Adriean Videanu - Ministerul Economiei şi Comerţului,
Daniel Funeriu - Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului,
Vasile Blaga - Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului,
Mihai Şeitan - Ministerul Muncii, Mihai Stănişoară - Ministerul Apărării,
Cătălin Predoiu - Ministerul Justiţiei, Adrian Rădulescu - Ministerul Agriculturii,
Cristian Vlădescu - Ministerul Sănătăţii,
Theodor Paleologu - Ministerul Culturii,
Sulfina Barbu - Ministerul Mediului.

Doar doi dintre aceştia au fost avizaţi pozitiv de comisiile parlamentare de specialitate, în urma audierilor: diplomatul Bogdan Aurescu, nominalizat pentru funcţia de ministru de Externe, şi Vasile Blaga, pentru Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus