Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

“Cum poti sa ai atat de multi cocalari in Capitala Culturala a Romaniei?”

Teo de la Trupa Deko a trecut săptămâna trecută prin Sibiu. A avut show în Kapital. A stat o noapte la pensiunea Rubin, a mâncat peşte cu smântână şi a făcut câteva sute de sibieni să râdă. Pe banii lor. Înainte de asta ne-a spus nouă cât de greu e să faci un show în Sibiu. Apoi v-a rugat pe voi să înţelegeţi mesajul, şi nu să vă mai luaţi de mesager.

Reporter: Cum sunt sibienii la stand-up comedy? Vin, râd…

Teo: Ce dracu’ zic eu aici? E prima oară când trebuie să zic chestia asta… nu!

Rep.: Nu?!

Teo: Nu! Sibiul este cel mai dificil oraş pentru noi. Pentru că Sibiul este un oraş fosrte polarizat. Îmi pare rău că trebuie să începem interviul cu lucrurile astea…

Rep.: Ok, îţi mulţumesc frumos pentru încercare, să ai o zi faină…

Teo: Nu, serios acum, Sibiul e un oraş foarte polarizat. E polarizat între un segment foarte puternic de snobi culturali, şi între ăştia sunt şi câţiva oameni care apreciază cultura, dar simt aici un fel de încrâncenare, la modul “cultură, bă!”, “artă, bă!”, “aici e Sibiu, e artă, e cultură!”, “ce mai, e Capitală Culturală!” şi uneori mi se pare că snobii ăştia culturali nu văd pădurea din cauza copacilor. Ştii cum e aia să nu vezi pădurea din cauza copacilor?

Rep.: Da.

Teo: E, aşa sunt şi ei! Sunt atât de închistaţi în ei cu chestia asta, arta, cultura, încât nu mai văd artă şi cultură când se întâmplă. Adică dacă nu este pe scena unui teatru enorm sau… Acum să nu crezi că eu îţi explic acum că vai ce artist sunt eu şi ce rănit mi-e amorul că nu mă apreciază Sibiul ca artistul care sunt, nu, deloc, eu chiar am o problemă cu termenul de artist. În ţara asta e folosit de atât de mulţi oameni terminaţi care n-au nimic în comun cu bunul simţ cu sau decenţa, darăminte cu arta. Ăsta e deja făcut până la Dumnezeu, ăsta cu arta. Laura Andreşan dacă o întrebi e artistă. Înţelegi? Eu în niciun caz nu vreau să mă duc în direcţia aia, mi se pare de tot căcatu’ asta că “băi, stai mă, eu… arta… !”, căcat!, dimpotrivă, vreau să vină la show oameni care nu au legătură cu arta, oameni care vor să vadă artă şi cultură, dar din păcate în Sibiu sunt foarte mulţi care dacă nu e artă şi cultură aşa cum ţi-am spus, cred că n-ai nicio valoare.

Rep.: Dar nu crezi că…

Teo: Stai puţin, interesant e că segmentul doi e din nou un segment foarte bine reprezentat în Sibiu de cocalari, care cocalari vreau să spun că e un model vechi de cocalari. Deci în Bucureşti, la izvorul cocalarilor, nu se mai fac aşa. Ştii ce vreau să spun?

Rep.: …

Teo: Sunt cocalarii ăia cu vârfurile vopsite blond şi cu blugii prespălaţi şi cu şepcuţă d-aia cu cozorocul făcut aşa, sul, şi cu ea pusă într-o parte. Ştii? E din ăia sunt din nou foarte mulţi în Sibiu. Şi primul segment probabil că e ruşinat şi probabil că nici nu vrea să înţeleagă că există al doilea segment. Cum e posibil să ai atât de mulţi cocalari în Capitala Culturală a României. Dar uită-te, plimbă-te pe centru. M-am plimbat pe centru, prin Piaţa Mare, sunt foarte, foarte mulţi cocalari, şocant de mulţi cocalari. Prea mulţi într-un oraş atât de finuţ, curat şi frumos cum e Sibiul. Mai mulţi decât te-ai aştepta vreodată. Din păcate trebuie să-ţi spun că Sibiul e un oraş ciudat din punctual ăsta de vedere. Nouă ne merge foarte greu aici.

Rep.: Nu e doar perspectiva ta de bucureştean cu aere?

Teo: Nu! N-are nicio legătură. Hai să-ţi spun o chestie. Eu sunt plecat de trei săptămâni din Bucureşti. Noi luna asta am făcut în timp de o lună, dacă socotim de pe opt octombrie până pe opt noiembrie, am făcut ţara în diagonală dintr-o parte într-alta. Deci am făcut Show-uri de la Iaşi la Timişoara şi de la Satu Mare la Constanţa. Deci perspectiva pe care ţi-am oferit-o nu este a unui bucureştean, este a unui om care umblă prin toată ţara asta. Eu încerc să-mi ţin bucureşteanul în lesă. Cunosc apucăturile rele de bucureştean şi încerc să le ţin în lesă. Nu sunt mându că sunt bucureştean, nu sunt superior, nu, nimic, niciodată. Cu tot cu Sibiul am avut 17 show-uri în 20 de zile, deci crede-mă că am văzut multe oraşe şi mulţi oameni. Am fost în oraşe în care mi-e foarte uşor să le dispreţuiesc bucureştean fiind, am fost în Lugoj, la Reşiţa, la Zalău, adică ştii că pot să zici “băăă, ce e băăă asta, eu sunt de la Bucureşti!”, dar nu! M-am dus cu inima deschisă şi am găsiut foarte mulţi oameni care au venit cu inima deschisă la show. În Sibiu?...

Rep.: Şi când ştii în mare la ce să te aştepţi, în Sibiu sau alt oraş, ce faci când urci pe scenă, îţi adaptezi show-ul la ce public ai, schimbi poantele?  

Teo: Eu nu ştiu la ce să mă aştept până nu urc pe scenă. Doar când urc pe scenă îmi dau seama cine e acolo şi ce vrea. Eu am în mare lucrurile pe care vreau să le zic, subiectele, dar nimic nu e bătut în cuie. Noi în stand-ul rareori venit cu lista cu textul, adică tote glumele trebuie să le ştii de acasă şi să fie verificate şi rulate, dar asta nu înseamnă că ai un text ca la monolog. Vezi că oamenii încep să se ridice să plece că nu te mai suportă dar tu ai un text şi trebuie să-l dai. Nu e vorba că eu acuma am numai glumele despre Bach şi Bethoween şi văd că vin cocalarii din Sibiu la show şi mă screm să scot din mine ceva ce eu dispreţuiesc ca să-i fac să râdă. Nu! Ne adaptăm în cadrul materialului pe care îl avem. Eu am scris şi glume despre istorie, popor şi naţionalism, am scris şi glume despre băşină, labă şi căcat. Sunt toate în materialul meu. Nu pot să zic că glumele despre băşină, labă şi căcat sunt proaste, sunt ale mele. Toate îmi plac. E vorba de a face slalom prin materialul tău, în funcţie de reacţiile publicului.

Rep.: Dar între publicul din Oltenia şi cel din Ardeal sau Moldova nu există diferenţe. Râd oamenii la aceleaşi glume?

Teo: Sunt nişte diferenţe foarte mici care ţin de regiune. De exemplu, în Moldova şi Oltenia este mai multă energie decât în restul ţării. Publicul de acolo este un pic mai expansiv. Prin termeni de comparaţie, spre exemplu la Cluj este un pic mai răcoroasă treaba. Dacă iei doi oameni care se simt la fel de bine probabil că ăla din Iaşi o să ţipe şi o să aplaude mai mult ca ăla din Cluj dar amândoi se simt la fel de bine. Sunt diferenţe minore şi înţelegem că aici s-ar putea să nu se lase cu chiote şi bătăi din picioare ca la Suceava, boon, whatever, e ok! Pe mine mă doare mai mult de diferenţele de oameni din oraşul ăla, cum îţi spuneam, nu de diferenţele dintre oraşe.

Rep.: Asta a fost. Mersi frumos pentru amabilitate!

Teo: Asta e tot? Păi ce dracu’ scoţi din interviul ăsta că nu ţi-am zis nimic?


Filosofia vieţii după stand-up comedy

„Una dintre cele mai greşite reacţii, din punct de vedere al logicii argumentative, pe care poţi să le ai când nu-ţi convine ceva, ce auzi de la un om, este să zici „da’ cine e ăsta de zice?” Este momentul în care tu anulezi mesajul şi te concentrezi pe emiţător. Aş vrea poate doar pentru o secundă ca oamenii să îşi dea seama că trebuie analizat şi mesajul înainte să zici „da’ cine p**a mea e ăsta care vorbeşte?!”. Din cauza asta ajungem în situaţia în care lucruri foarte mişto zise de oameni care nu sunt vedete trec neobservate şi pe de altă parte nişte oameni de carton, la care aproape că li se vede suportul ălă care-i ţine în picioare, sunt foarte apreciaţi ca formatori de opinie”,  Claudiu Teohari

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

Cisnadianu' Turmentat

Acum 14 ani

Claudiu Teohari aka "ka ka" Teo de la Deko e un bucurestean "imputit" dar am tot respectul pentru el fiindca are dreptate vis-a vis de sibieni si "Ka Kapitala Culturala Europeana -Universala si chiar galactica (pentru unii).
Raspunde

...

Acum 14 ani

:)..da e un zambet amar..cine draq te-a primit pe tine la sb uiti ca oamenii aia ti-au platit bani pe bilet la un show cu glume rasuflate ca ale tale bucurestean din patria manelelor..cocalar sa-l faci pe tactu si pe mata piranda la sb nu are nimeni aere de mari intelectuali besinile din capu tau, ura si mai ales invidia de sudist te roade..da te roade mai rau decat roade o molie paltonu lu' bunicu din dulap..vii la sfarsit cu filosofia vietii dupa stand-up comedy ca sa te scoti dar tu jignesti toate orasele prin care ai fost scuipi in farfuria de unde ai mancat si vei manca..ei atitudinea asta este de cocalar get be get cum ziceti voi la bu cur esti..nu judeca omul dupa aparente pot sa am blugii rupti si suvite blonde si sa-mi placa poezia lui eminescu sau versurile si mesajul celor de la parazitii..pana la urma cat de mult conteaza sa-ti arati cultura?..conteaza mai mult ca eu o folosesc ca sa ma pish tu o folosesti sa faci gargara..
Raspunde

z

Acum 14 ani

Opinii de bucurestean
Raspunde

dfs

Acum 14 ani

cand tii stand up comedy in Kapital nu te poti astepta la altceva... Daca te duci sa faci umor in club de cocalari... In ce priveste show-ul tau din Kapital a fost slabut. Pornografie gratuita... poate de asta publicul nu te-a gustat.
Raspunde

4

Acum 14 ani

si comentarii de cocalari ...
Raspunde

atata il duce capul

Acum 14 ani

sa faci stand-up comedy intr-un club mi se pare aiurea rau. sa te fi dus intr-un bar, prietene, nu la fitze in cluburi. ti-ai ales foarte prost locatia. daca nu stii unde anume sa-ti gasesti publicul, nu da vina pe un oras intreg.
Raspunde

Lu

Acum 14 ani

spune mult despre tine daca prin prisma unor (intr-adevar) cocalari, care frecventeaza locul ala, judeci un intreg oras.
Raspunde

Mister

Acum 14 ani

Esti un taran de oras.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus