Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
2°C

Datornici de importCel mai mare datornic al Sibiului, din acest moment, este o firmă transferată nu de mult timp din judeţul Dolj. Seltix Services SRL figurează, la finele lunii septembrie, cu o datorie la stat de 4,5 milioane lei, bani pe care ar trebui să îi recupereze Direcţia Generală a Finanţelor Publice Sibiu. Seltix Services nu este singurul exemplu de firme care activează în alte judeţe şi care sunt transferate la Sibiu în momentul în care executarea silită devine inevitabilă. Batroscom, o firmă originară din Vâlcea, a fost, pentru o bună perioadă de timp, în urmă cu doi ani, unul dintre cei mai importanţi datornici la bugetul de stat, înregistrat în evidenţele Direcţiei de Finanţe Sibiu.
"Au mai fost astfel de firme cu probleme care au fost transferate la Sibiu, dar sunt exemple şi în sensul celălalt", spune directorul coordonator al Direcţiei de Finanţe, Grigore Popescu.

Seltix Services şi-a făcut apariţia spectaculos, în Sibiu, direct în vârful clasamentului datornicilor. Acţionarul principal şi administratorul, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, este Dănuţ Meşter. Acesta, împreună cu alţi patru oameni de afaceri sunt anchetaţi pentru un posibil prejudiciu de două milioane de euro adus statului, prin firmele Seltix Services, Service Invest şi Dea Service Invest, într-o perioadă de numai un an, mai precis, între mai 2008 şi luna mai a acestui an. Potrivit DNA, ei ar fi produs prejudiciul prin neplata obligaţiilor fiscale datorate statului şi "prin omisiunea evidenţierii în actele contabile a operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate".
Cel mai probabil, banii care modifică în sus arieratele în statistica Direcţiei de Finanţe Sibiu, nu vor fi recuperaţi, dintr-un simplu motiv: su sunt bunuri pe care autorităţile fiscale să le scoată la vânzare.

"A.N.A.F. – Direcţia Generală a Finanţelor Publice Sibiu s-a constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 7.504.961 RON.. În vederea recuperării acestui prejudiciu nu s-au luat măsuri asigurătorii întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpaţilor", se arată într-o informare a DNA Alba.

Aşa că, la fel de brusc cum a apărut în vârful clasamentului datornicilor din Sibiu, Seltix Services va dispărea. La fel cum se va întâmpla şi cu datoria către stat. În ciuda eforturilor Direcţiei de Finanţe de a executa silit. "Dacă  în termen de 30 de zile nu se face o plată de niciun fel, putem cree trecerea în insolvenţă a unei firme", precizează Grigore Popescu. urmează numirea unui lichidator şi cunoscutul proces care duce spre declararea faliemntului. Iar, în momentul declarării falimentului, datoria către stat este ştearsă din evidenţe, urmând, în cel mai bun caz, o urmărire penală a administratorului.


Seltix Services conduce în topul datornicilor din Sibiu cu o datorie către stat de 4,5 milioane lei. Printre cei mai mari datornici ai Sibiului se mai află Agnitex SA, cu o datorie de 3,45 milioane lei, Agricor Prest, cu 3,1 milioane lei şi Covtex Feizy Import & Export 98, cu 3 milioane lei. În top zece al datornicilor s emai regăsesc firma Special SA, cu o datorie de 2,7 milioane lei, Elite 95 SRL, cu 2,6 milioane lei, firma de construcţii Insib, cu 2,2 milioane lei, Laromet Comsib, cu 2,2 milioane lei, MB Con, cu 1,8 milioane lei şi, Klarmann, cu 1,6 milioane lei datoraţi statului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus