Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Gripa naste o licitatie cu dedicatie

Sibieni, puteţi face gripă liniştiţi. Licitaţia de 72 de milioane de lei, fără TVA, prin care vor fi cumpărate medicamente antivirale şi în oraşul dumneavoastră a fost deja aranjată. În sensul "să câştige cine trebuie".
Probabil că întreaga României a aflat deja de pericolele "gripei noi" care bântuie nu numai lumea, ci şi plaiurile mioritice. Şi cum autorităţile acestei ţări nu se dau în lături de la a apăra poporul de o astfel de boală, a fost rapid pregătită o licitaţie publică pentru achiziţionarea a nu mai puţin de 1,375 de milioane de cutii cu antivirale. Sănătatea populaţiei costă, iar costurile de dinaintea licitaţiei au fost aproximate de Ministerul Sănătăţii la 72,47 de milioane de lei (peste 16,89 milioane de euro la cursul valutar al BNR).
Şi cum atâta bănet în aceste vremuri de criză nu putea curge necontrolat într-o piaţă liberă, caietul de sarcini al licitaţiei e cât se poate de specific. Practic, furnizorul care va trebui să câştige licitaţia va avea nevoie de un distribuitor care să aibă 11 depozite. Mai mult de atât, caietul de sarcini prevede exact şi care trebuie să fie oraşele în care să fie aceste depozite - printre acestea, şi Sibiul. Iar ca totul să fie cât mai strict, suprafaţa totală a depozitelor nu trebuie să fie mai mică de 24.000 de metri pătraţi. " Furnizorul trebuie să aleagă un distribuitor care să aibă capacitatea de depozitare în cele 11 centre universitare, respectiv oraşele Bucureşti, Braşov, Cluj, Craiova, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Târgu-Mureş, Oradea,  Sibiu şi Timişoara, cu o suprafaţă totală de minim 24.000 mp", am încheiat citatul din caietul de sarcini pregătit de Ministerul Sănătăţii. Explicaţia acestor oraşe alese vine în paragraful următor. "Furnizorul trebuie să prezinte dovada că distribuitorul deţine un număr suficient de maşini de transport (minim 150) pentru distribuţia rapidă a produselor la solicitarea Ministerului Sănătăţii, respectiv în maxim patru ore în oraşele menţionate, şi minim două livrări în 24 de ore în alte localităţi". Explicaţia rapidităţii distribuţiei nu stă în picioare. Surse avizate din domeniul farmaceuticii susţin că pe piaţa din România există distribuitori care, prin depozitele pe care le deţin, pot asigura distribuţia de medicamente în cel mult două ore şi jumătate în orice punct al ţării. Chiar dacă nu deţin exact 11 depozite situate exact în oraşele menţionate în caietul de sarcini.

Evident, prevederea din caietul de sarcini a născut cel puţin nelămuriri în rândul jucătorilor de pe imens de bogata piaţă a medicamentelor. Nelămuririle au primit un răspuns din partea Ministerului Sănătăţii. Evident, un răspuns "lasă-mă să te las". "Cerinţele referitoare la capacitatea de depozitare într-un număr de 11 centre au fost stabilite în conformitate cu prevederile şi obligaţiile Ministerului Sănătăţii prevăzute în Planul Naţional de intervenţie în pandemia de gripă, astfel încât, în orice moment, furnizorul să poată asigura livrarea în regim de urgenţă a cantităţilor de medicamente antivirale necesare pentru orice localitate de pe teritoriul ţării. Astfel, indicarea oraşelor nu are caracter informativ". Amintitul Plan naţional a fost aprobat printr-o hotărâre de guvern, cu numărul 826 din 22 iulie 2009. Inutil de spus că, în amintitul plan, cu toate anexele lui, cele 11 oraşe nu sunt nicăieri menţionate, cu atât mai puţin suprafaţa necesară de depozitare. Cu toate acestea, răspunsurile reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii o dau înainte cu respectivul plan. "Suprafaţa totală de 24.000 metri pătraţi a fost calculată pe baza analizelor interne realizate de autoritatea contractantă, având în vedere nevoile cuprinse în Planul Naţional de intervenţie în pandemia de gripă. Numărul minim de 150 maşini a fost calculat pe baza analizelor interne realizate de autoritatea contractantă, având în vedere nevoile cuprinse în Planul Naţional de intervenţie în pandemia de gripă".

Potrivit informaţiilor descoperite de Turnul Sfatului, prevederile referitoare la oraşe, suprafaţă, maşini etc. au fost realizate de o comisie a Ministerului Sănătăţii, comisie ce a adunat şi experţi în domeniu. Iar o parte din aceşti experţi plătiţi lucrează chiar la firmele ce ar putea fi interesate de această licitaţie. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu dau, deocamdată, niciun fel de detalii. "Cerinţele impuse prin documentaţia de atribuire au fost stabilite de către o comisie din cadrul Ministerului Sănătăţii, nominalizată prin ordin al ministrului Sănătăţii. Până la încheierea contractului de furnizare, informaţiile cuprinse în dosarul de achiziţie nu pot fi făcute publice, potrivit legislaţiei în vigoare, respectiv Ordonanţa de Urgenţă nr. 36/2006. După finalizarea achiziţiei, prin semnarea contractului, vă putem pune la dispoziţie orice informaţie care face parte din acest dosar", se arată în răspunsul transmis ziarului Turnul Sfatului de biroul de presă al Ministerului Sănătăţii. Ordonanţa amintită face referire la "operaţiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziţii pentru nevoi de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională".
La o primă vedere, primii care s-ar încadra în cerinţele caietului de sarcini poartă numele Europharm SA. Firma de sorginte braşoveană mai are 11 depozite de distribuţie în toată ţara. Firma a fost achiziţionată, în 1998, de una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume: GlaxoSmithKline. Exact acea companie care se află, zilele acestea, în negocieri cu autorităţile guvernamentale în legătură cu furnizarea a 500.000 de vaccinuri împotriva noii gripe. Solicitaţi în scris, reprezentanţii Europharm - GSK nu au oferit niciun răspuns legat de vreo legătură între activitatea holdingului lor şi licitaţia organizată de Ministerul Sănătăţii.


D-ale medicinei

Oseltamivir este un medicament ce blochează răspândirea virusului gripal la nivelul celulelor organismului, fiind încadrat alături de zanamivir în categoria antiviralelor folosite în profilaxia virusului gripal A şi B. A fost dezvoltat de filiala din Statele Unite a Gilead Sciences şi este în prezent distribuit de către Hoffmann-La Roche sub denumireaa comercială de Tamiflu. Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Tamiflu la adulţi şi adolescenţi (observate la mai mult de 1 din 10 pacienţi) sunt dureri de cap şi greaţă (senzaţia de rău). La copii, cele mai frecvente efecte secundare (observate la mai mult de 1 din 10 pacienţi) sunt vărsături şi diaree.
Zanamivirul este vândut sub denumirea comercială Relenza. Medicamentul antiviral este produs de GlaxoSmithKline.


Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

dodecaedru

Acum 14 ani

adica dupa ce s-au taraganat hotararile si declaratiile contradictorii in timp ce gripa s-a raspandit cu veselie in toata tara iar de vaccinare nici nu poate fii vorba, se conditioneaza contractul calculand drumul de la depozit la bolnav, nespunandu-se insa CAND va fi vaccinul in depozit , poate prin ianuarie cand nu vor mai fi cazuri de gripa si se va devia surplusul din vest spre Romania recunoscatoare care il ia la suprapret ? In vest costa o doza 10 si nu 14,50 euro.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus