Sâmbătă,
05.10.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Un sfert de milion de euro neutralizat in curtea Spitalului Judetean

După ce am scăpat de crematoriul Spitalului Judeţean, soluţia europeană care să vină în locu-i s-a concretizat într-un "neutralizator de deşeuri medicale", aparatură de aproximativ un sfert de milion de euro. Montat din august, neutralizatorul nu funcţionează nici azi.
Crematoriul arde deşeurile şi emană fum toxic. Neutralizatorul încinge bine unele din aceste deşeuri medicale, şi, prin urmare, le transformă în deşeuri banale, numai bune de depus chiar şi într-o groapă ecologică precum cel de la Cristian. Acesta a fost raţionamentul pe baza căruia a fost redactat acum patru ani şi un studiu de fezabilitate, depus la Consiliul Judeţean Sibiu. Prin acest document, erau ceruţi bani pentru achiziţionarea unui neutralizator, care să fie amplasat în curtea Spitalului Clinic Judeţean. Gândirea iniţială prevedea ca acest aparat, scump e adevărat, să deservească spitalele din întreg judeţul şi, astfel, practic să se autofinanţeze, dacă nu cumva să producă şi profit pentru Spitalul Clinic Judeţean Sibiu.

În cele din urmă, aparatul a fost achiziţionat din fonduri guvernamentale, odată cu alte 11 astfel de neutralizatoare. Achiziţia a fost făcută încă din vremea "ministeriatului" liberal peste Sănătate, dar de ajuns la Sibiu, aparatul a fost instalat fix pe 19 august. De atunci, după cum probabil aţi ghicit deja, aparatul nu a neutralizat nimic. În aşteptarea avizelor necesare, pe la conducerea instituţiei judeţene de sănătate s-au perindat directori, manageri, fără ca aparatul să fie pus în funcţiune.

Săptămâna trecută, joi, surse din cadrul Spitalului Judeţean susţineau că depunerea avizelor întârzie, din motive necunoscute. În ziua următoare, şeful Autorităţii de Sănătate Publică, doctorul Ioan Maniţiu anunţa că se va preocupa de această situaţie. "Noi nu putem impune grăbirea lucrurilor, doar monitorizăm. În perioada cât a fost manager domnul doctor Chicea, am discutat despre acest subiect. Mi-a spus că e nevoie de personal, instructajul acestuia şi de obţinerea avizelor. Acum, a fost şi această mişcare a managementului la Spitalul Judeţean. Dar vom vedea care este situaţia", a spus  Maniţiu. La câteva minute după, vine declaraţia fostului şi noului director al Spitalului Clinic Judeţean, doctorul Gabriel Budescu. El spune că tocmai în acea zi au şi ieşit o parte din avize, respectiv cel de al ASP. Şi că urmează ca în ziua de luni ce urmează, actele să fie depuse la Mediu. Şi Budescu invocă schimbările de conducere în motivul dat pentru întârzierea punerii în funcţiune a neutralizatorului. "În  momentul în care a ajuns instalaţia de neutralizare deşeuri spitaliceşti  am demarat toate procedurile pentru punerea acesteia în funcţiune, a fost montată, s-au făcut primele probe tehnologice şi s-a depus documentaţia pentru obţinerea autorizaţiilor. În perioada în care nu am mai fost manager, se pare că procedurile nu au avansat, iar la revenirea mea, acestea au fost reluate", declară Budescu.

În toată această perioadă, Spitalul sibian are în derulare un contract cu SC Eco ServTrans, firmă privată care a achiziţionat, relativ recent, un astfel de aparat numit neutralizator de deşeuri spitaliceşti.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

unu

Acum 14 ani

Si ne intrebam unde sunt banii ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus