Miercuri,
21.02.2024
Ceata
Acum
-1°C

Consulul General al Germaniei: `Johannis, un bun sef al Guvernului`


Excelenţa Sa, Thomas Gerlach, a revenit în poziţia de Consul General al Germaniei la Sibiu, după o absenţă de doi ani. Într-un interviu acordat Turnul Sfatului, Excelenţa Sa vorbeşte despre schimbările pe care le observă la Sibiu, dar şi despre chestiunile politice ale momentului.

Reporter: Cum aţi regăsit Sibiul la reîntoarcerea după doi ani la Sibiu? Vedeţi schimbări notabile, în domeniul administrativ sau economic, în rândul sibienilor de pe stradă?

Thomas Gerlach: În cei doi ani în care am lipsit, Sibiul s-a dezvoltat mai departe în sens pozitiv: infrastructura a fost îmbunătăţită, mediul de afaceri a primit un impuls substanţial, pe scurt: spiritul lui 2007 se poate simţi şi în prezent.

R.: Aţi plecat din Sibiu în chiar anul integrării europene a României. Şi-au pus, în vreun fel, amprenta asupra Sibiului cei doi ani de apartenenţă la Uniunea Europeană?

T.G.: În magazine se poate observa o ofertă de bunuri vizibil mai mare, care decurge desigur din aderarea României la Piaţa Comună. Există şi mai multe autoturisme moderne şi mai multă disciplină în circulaţia rutieră. Optic, România s-a apropiat mult de Europa occidentală.

R.: Suntem în perioadă electorală, imediat după ce şi Germania a trecut printr-o perioadă relativ similară. Puteţi să ne faceţi o scurtă descriere a diferenţelor dintre campania electorală din Germania şi cea din România, mai specific din Sibiu?

T.G.: În Germania a fost ales Parlamentul, alegerea directă a şefului statului nu există la noi. Pe aceste considerente campania din Germania are mai puţin un caracter personal. Consumul de hârtie mi se pare asemănător de ridicat. În cazul ambelor ţări am dubiile mele, dacă alegătorii se lasă influenţaţi realmente, dar acest lucru trebuie să-l decidă strategii de campanie.

R.: Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a fost propus de majoritatea parlamentarilor României pentru funcţia de premier. Cum vedeţi, în calitate de Consul General al Germaniei în Transilvania, această propunere?

T.G.: Îl cunosc pe domnul Johannis ca pe un politician local de foarte mare succes şi cred că este capabil să fie un bun şef al guvernului României. Faptul că un membru al minorităţii germane se bucură de o astfel de încredere, mă încântă desigur foarte mult.

R.: Credeţi că numirea lui Klaus Johannis în fruntea Executivului României ar însemna şi o întărire a relaţiilor între România şi Germania?

T.G.: Dacă s-ar ajunge în această situaţie, mi-aş putea închipui foarte bine că da. Dar relaţiile româno-germane sunt de pe acum foarte strânse şi amicale, iar asta de mulţi ani, deci ar fi vorba despre o îmbunătăţire graduală. În cazul în care se vorbeşte aceeaşi limbă, totul devine mult mai simplu.

R.: În vara acestui an, deputatul minorităţii germane în Parlamentul României, Ovidiu Ganţ, a declarat că relaţiile diplomatice şi, implicit, cele comerciale între Germania şi România nu sunt fructificate la potenţial maxim, în principal "din vina" părţii române. Cum vedeţi Dumneavoastră această situaţie?

T.G.: Domnul Ganţ s-a referit în special la faptul că vizitele la nivel înalt au devenit mai puţin numeroase. Acest lucru era desigur datorită numeroaselor alegeri din Germania şi ca urmare a situaţiei dificile în cadrul guvernului României. În Germania avem deja relaţii clare, sperăm că în curând şi în România, iar aceasta va impulsiona din nou schimbul de vizite. În domeniul industriei criza economică şi financiară pe plan mondial a redus activităţile, dar şi în acest domeniu există speranţă pentru o îmbunătăţire grabnică.

R.: Ce credeţi că ar trebui întreprins de autorităţile române astfel încât între România şi Germania colaborarea să fie mai intensă?

T.G.: Ar trebui să aşteptăm stabilizarea relaţiilor politice şi economice, pentru anul viitor sunt optimist în mod precaut.

R.: Referitor tot la acest subiect, putem spune că între România şi Germania, în momentul de faţă, punctul principal de comunicare este Sibiul?

T.G.: Sibiul reprezintă un magnet important pentru investitori şi turişti. Vizitatorii capătă aici o impresie bună şi transmit aceasta mai departe. Aceasta este foarte important ca primă etapă. Iar dacă vor vizita apoi alte oraşe şi regiuni ale României, vor constata, ce poate oferi această ţară.

R.: Cuvântul de ordine în rândul presei, cel puţin, din România este, după alegeri prezidenţiale, "criza economică". Cum a trecut Germania de această perioadă a "crizei economice"?

T.G.: Din păcate Germania încă nu a depăşit criza, se preconizează o creştere semnificativă a şomajului. Există însă o clasă medie sănătoasă, care nu este afectată atât de puternic de criză. Din acest motiv Germaniei nu îi merge atât de rău în timpul crizei, în comparaţie cu alte ţări. Această clasă de mijloc lipseşte în România în mare măsură, dar se constituie treptat.

R.: Poate fi întărirea relaţiilor cu Germania o şansă pentru România în a trece mai uşor de această perioadă dificilă din punct de vedere economic?

T.G.: Reţeaua densă a relaţiilor economice bilaterale sprijină deja din momentul de faţă ambele ţări. Pentru România mi se pare mai importantă decât relaţia cu Germania utilizarea mult mai bună a posibilităţilor Uniunii Europene în comparaţie cu perioada de până acum. Aici sunt irosiţi bani, care ar fi importanţi pentru dezvoltarea României.

R.: Cât de interesantă mai este România pentru investitorii germani?

T.G.: Atractivitatea nu s-a diminuat nicidecum. Însă firmele germane şi-au redus activitatea acasă şi în mare măsură şi în străinătate. Ne aflăm încă în mijlocul unei crize grele, este necesară răbdare.

R.: Dar Sibiul, este acesta un punct distinct pe harta intereselor investiţionale germane?

T.G.: Desigur. În cadrul Clubului Economic German se înscriu lunar 2 – 3 membri noi, cei mai mulţi din municipiul şi judeţul Sibiu. Iar firme mari, de exemplu Continental, se dezvoltă, adică dispun în halele proprii aparatură suplimentară. Acest lucru nu se vede din afară, dar creează noi locuri de muncă.

R.. Aţi petrecut ultimii doi ani în Italia, la Milano, după ce în trecut, aţi reprezentat misiuni diplomatice ale Germaniei din Franţa şi până în Cehia. Puteţi să spuneţi dacă noi, românii, suntem mai apropiaţi în comportament de italieni sau de francezi? Sau aveţi un alt popor de care aţi plasa românii mai aproape?

T.G.: În primul rând pot să afirm că noi, soţia mea şi cu mine, ne simţim foarte bine în ambianţa românească, mai precis cea transilvăneană – ospitalitatea cordială, pofta de viaţă molipsitoare – toate acestea nu pot fi întâlnite uşor alt undeva. Influenţa romanică nu poate fi trecută cu vederea, de asemenea şi cea slavă, maghiară, germană ş.a.m.d., de fapt nu există comparaţie cu nici un alt popor.

R.: Revenit la Sibiu, care a fost primul loc pe care l-aţi vizitat în timpul liber?

T.G.: Nu mă tentează să merg prea departe, deoarece călătoresc destul în interes de serviciu: Braşov, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Bistriţa ş.a. O masă extinsă cu prietenii la sfârşit de săptămână într-o pensiune din Mărginimea Sibiului, de exemplu la Sibiel, aceasta este pe gustul nostru.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

teo

Acum 14 ani

Daca-i asa grozav puneti-l la voi acolo, in locul lui Angela Merkel!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus