Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

PNL si PD, o relatie cu nabadai

Octmbrie 2005. La un an şi jumătate de Alianţa D.A., cele două organizaţii locale ale PD şi PNL se acuzau de racolări politice. În acest timp, negociau şi asupra unei forme de fuziune. Doar că PD Sibiu era condus de actualul liberal Nicolae Neagu, iar PNL Sibiu era condus de actualul democrat Cornel Ştirbeţ. „La un an şi jumătate de guvernare, "cuplul" din Alianţă a început să scârţâie. Dacă liderul democratilor sibieni, Nicolae Neagu recunoaşte că este "un moment de impas", colegul liberal, Cornel Ştirbeţ atacă în forţă. Deputatul PNL impută democraţilor "racolările" politice şi spune că PD este la un pas de a face alianţă cu PSD-ul, luând de la acesta mai mulţi primari şi “vici" . În opoziţie, liderul social-democratilor, deputatul Ioan Cindrea spune că totul e un circ. Oricât de rea ar fi însă viaţa în Alianţă, nici unul dintre partnerii politici nu pare să se gândească serios la divorţ, ci mai degrabă la o reglare de interese”, scria ziarul Obiectiv. 

Calculul era simplu: la alegerile locale din 2000, în Sibiu, Partidul Democrat a câştigat 19 primarii. Până în 2004, democraţii au rămas doar cu trei. Restul, au trecut, la PSD. Acum 16 foşti primari democraţi, trecuţi la PSD, vroiau să se întoarcă în partidul senatorului Neagu. "Am sperat că PD-ul îşi va schimba comportamentul, însă după cum se comportă la ora actuală este mai degrabă posibilă fuziunea acestuia cu PSD-ul decât cu PNL-ul explică situaţia liberalul Ştirbeţ.

În aceaşi perioadă, presedintele Camerei Deputaţilor, de atunci, Bogdan Olteanu vizita Sibiul. „În oraşul lui Hermann, Olteanu, împreună cu liderul PNL, parlamentarul Cornel Ştirbeţ şi deputatul Raluca Turcan au participat şi la o întâlnire cu reprezentanţii societaţii civile. Dezbaterea, desfăşurată la Biblioteca Astra, a pus în discuţie Legea Lustraţiei, votul uninominal şi legea CNSAS”, scria Rondul de Sibiu.
Liderul PNL, Cornel Ştirbeţ se declara nemulţumit de cum conduce Alianţa D.A. judeţul. "Nu sunt mulţumit de modul in care Alianţa controlează judeţul, pentru că noi ne-am asumat răspunderea pentru schimbare. Am promis că vom schimba modul în care se administrează judeţul şi cum se cheltuie banul public, oricât de mult s-ar împotrivi reprezentanţii PSD. Mafia centrată pe direcţia politică face presiuni extraordinare pentru a nu fi schimbaţi unii dintre directorii sau funcţionarii moşteniţi de la PSD.
Eu le adresez unor colegi de Alianţă care susţin aceste persoane negative să nu strice relaţia excelentă care există la Sibiu şi să nu-i mai ţina în braţe. Aceste posturi se află în responsabilitatea PNL şi vrem ca noi să ne ocupăm de ele", spunea deputatul, citat de România Liberă, ediţia de Transilvania.

Ceva mai departe de sediul de partid, la Prefectură, noul reprezentant al guvernului în teritoriu era sufocat de pupături. "Vreau să-l asigur şi pe preşedintele Consiliului Judeţean, şi pe primar, că vom avea o colaborare bună în continuare, pentru a susţine proiectele din judeţ. Angajaţilor prefecturii şi ai instituţiilor deconcentrate vreau să le transmit că vor avea parte de o colaborare bună în continuare, pentru a face împreună tot ceea ce şi-a propus Guvernul Tăriceanu. Pe prefectul Lup îl aştept ori de câte ori doreşte să treacă pe la prefectură, deoarece sunt sigur că experienţa lui ne poate fi de folos" , a declarat noul prefect, Ion Ariton, citat de Obiectiv.

Social-democraţii „salută” instalarea noului prefect şi susţin că se aşteaptă la „abuzuri şi intimidări”. „Liderii PSD, adică foştii puternici ai judeţului, acuză actuala putere că face presiuni asupra directorilor şi funcţionarilor publici din PSD sau simpatizanţi ai acestui partid, pentru a-i destitui. Ioan Cindrea, preşedintele PSD Sibiu, a uitat, însă, să amintească faptul că, înainte de alegerile locale, chiar el declara că este normal ca partidul aflat la putere să-şi numească oamenii în funcţiile de conducere. „Dacă ei dovedesc că sunt buni specialişti, nu văd de ce trebuie daţi afară. Acest lucru este un abuz care nu trebuie permis. Noi nu am făcut schimbări împotriva legilor, indiferent cine a emis aceste legi, au fost legile României. Acelaşi lucru trebuie să se întâmple şi acum. Ce contează dacă un funcţionar are simpatii politice în timpul sãu liber? E democraţie, e dreptul fiecăruia sã aibă opţiuni politice", a declarat Ioan Cindrea”, scria în 2005 cotidianul Obiectiv. Vi se pare cunoscut?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus